Gündem Zeytinyağında sahteciliğe geçit yok

Zeytinyağında sahteciliğe geçit yok

25.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, aroma ve boya ile zeytinyağına benzetilen sıvı yağlara ruhsat verilmeye başlandığı iddialarını yalanladı.

Zeytinyağında sahteciliğe geçit yok

ALEYNA SEVİM İstanbul - Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, bakanlığın aroma ve boya ile zeytinyağına benzetilen sıvı yağlara ruhsat vermeye başladığını, isminde ve etiket tasarımında zeytini çağrıştıran imgeler kullanılan bu ürünlerin ucuza kaçan otel, restoran, kafe ve yemek şirketleri tarafından kullanıldığı iddiasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Bu açıklamanın ardından zeytinyağında tağşişe izin verildiğine ilişkin birçok haber yapılırken, iddiayı bakanlığa sorduk. Tarım ve Orman Bakanlığı, Milliyet’e yaptığı açıklamada satışa sunulan zeytinyağlarının Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’ne uygun olması gerektiğini vurgulayarak, “Bu tebliğe uygun olmayan zeytinyağlarının piyasaya arzına izin verilmesi kesinlikle söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Bakanlık, “Zeytinyağının başka sıvı yağlarla karıştırılması yasaktır. Zeytinyağı olmayan bir sıvı yağın, aroma ve renklendirici ile zeytinyağı algısıyla piyasaya arz edilmesi de kesinlikle yasaktır” açıklamasında bulundu.

Etiketler denetleniyor

Etiket iddialarına ilişkin ise “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında gıda etiketleri hiçbir surette tüketiciyi yanıltıcı olamaz. Bu konularda piyasa denetimlerimiz ve gerekli analizlerimiz aralıksız devam etmektedir” denildi. Açıklamada tüketiciyi yanıltıcı bu tür ürünlerin tespit edilmesi durumunda ilgililer hakkında yasal işlem uygulandığın kaydedildi.