Gündem 'Zulüm İsrail’e barış getirmedi'

'Zulüm İsrail’e barış getirmedi'

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “İsrail bir tercih yapmak zorunda. Filistinlilerin varlığını yok saymak, haklarını göz ardı etmek, Filistinlilere baskı ve zulüm uygulamak İsrail’e barış getirmedi ve getirmeyecek” dedi.

Zulüm İsrail’e barış getirmedi

Fidan ile Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İsrail’in Gazze’deki saldırıları ile uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurgulayan Fidan, “Bu zulüm karşısında sessiz duramayız” dedi.

Haberin Devamı

Barış ya da savaş

Fidan, özetle şunları söyledi: “Gazze’de tüm insanlık bir yol ayrımında. Buradan ya tüm dünyaya yayılacak bir savaş çıkacak ya da büyük bir barış çıkacak. Türkiye’nin tercihi barıştan yanadır. Nitekim bu anlayışla yola çıkarak 7 Ekim’den bu yana soruna taraf olan, sorun hakkında fikri bulunan bütün aktörlerle görüştük. Bölgede çok sayıda ülkeyi ziyaret ederek temas ve istişarelerde bulunduk. Çok sayıda telefon görüşmesi yaptık. Bunlar neticesinde oluşan kanaatimizse, İsrail bir tercih yapmak zorunda, Filistinlilerin varlığını yok saymak, Filistinlilerin haklarını göz ardı etmek, Filistinlilere baskı ve zulüm uygulamak İsrail’e barış getirmedi ve getirmeyecek. İsrail’den istediğimiz barış çağrımıza cevap vermesi... Bölge dışı aktörlere, dayanışma kisvesi altında İsrail’in işlediği suçlara ortak olmamalarını tavsiye ediyoruz.”

Haberin Devamı

Hamas tepkisi

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen’in açıklamasında, “Hamas’ın terör örgütü olduğunu burada da ifade etmek istiyorum” sözleri üzerine Fidan, “Biz Filistin devletinin bir parçası olan devlet sisteminde siyasal parça olan Hamas’ı terör örgütü olarak tanımadığımızı kendilerine söyledik. Ama bu sivillerin öldürülmesini kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor, en başında kınadığımızı söyledik. Bizim terör örgütü olarak tanıdığımız YPG ve FETÖ’yü başka ülkeler de terörist olarak tanımamakta” dedi.