Son dakika bilim haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bilim gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bilim haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 54.858 bilim haberi bulunmuştur.
Kimyasal Tepkimelerin Hızlarını ve Enerjilerini İnceleyen Bilim Dalı Nedir?Kimyasal enerji, moleküldeki atomların tepkimesi sonucu açığa çıkan enerjidir. Element birleşimine göre çeşitli türlerde olur. Bir molekülün kimyasal bağlarındaki enerji bu bağların yapısıyla ve atomların birbirine göre olan konumuna bağlıdır. Peki, Kimyasal tepkimelerin hızları ve enerjilerini hangi bilim dalı inceler?
İslam dünyasında siyaset felsefesinden ilk bahseden bilim insanı ve filozof kimdir?Siyaset, toplumların düzenini kuran, adalet anlayışını belirleyen ve yönetim biçimlerini şekillendiren temel düşünce alanlarından biridir. Bu kavram yalnızca modern zamanlara özgü olmayıp, geçmişin büyük medeniyetlerinde de önemli bir yer tutmuştur. İslam düşünce geleneğinde ise siyaset felsefesi, oldukça erken dönemlerden itibaren ele alınmış ve derinlikli, sistemli biçimde incelenmiştir.
Bursa'yı 3 kez salladı! Öncü değil, yıllardır birikiyor: Sismik boşluk İstanbul'u vurur mu?Dün Bursa, 1 saat 10 dakikalık arayla 2 depremle yüzleşti. Bugün de Bursa'nın Gemlik ilçesinde 4.3 büyüklüğünde meydana gelen sarsıntı, beraberinde akıllara başka soruları getirdi. Bu depremler birer ‘öncü’ olabilir miydi? Prof. Dr. Murat Utkucu’ya göre bunu anlamanın tek bir yolu var. İşte 'sismik boşluk'un ardındaki gerçekler.
Tek başına yaptığı 20 usta gücünde! Sehpayı erit, masaya çevir: '5 saatte üretiliyor'Kahve posasından yapılmış bir sandalyeye oturduğunuzu, zeytin çekirdeğinden üretilmiş bir masada yemek yediğinizi hayal edin. İlk başta kulağa imkansız gibi gelebilir ancak Betül Karaca’nın projesi sayesinde bunlar artık gerçek. Üstelik sandalyenizden sıkıldığınızda onu masaya dönüştürmeniz bile mümkün. Bilim kurgu filmlerini aratmayan bu yenilikçi üretim modelini, girişimin mimarıyla konuştuk.
Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişmeOturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.
Engelliler için devrim niteliğinde bir gelişmeOturduğunuz yerden, klavyeye dahi dokunmadan yazı yazabildiğinizi düşünün. İşte geliştirilen bu robotik el, düşünce gücüyle hareket ettirilebiliyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden gelen son gelişme engelli bireyler için yeni bir umut ışığı olabilir.
Türkiye’de geliştirildi! Dünya çapında bir ilk: Deprem ve heyelanların şifresi çözüldüZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEUN) yer bilimciler için 16 ayrı işlemi tek bir uygulamada yaparak heyelan gibi afetlerde erken uyarı yapabilecek, deprem gibi afetlerde ise hasar tespit ve zarar azaltma çalışmalarında kullanılabilecek yazılım geliştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i vefatının 7. yılında rahmetle andıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam bilimleri ve teknoloji alanında önemli çalışmalara imza atan ve bu alanda çığır açan büyük ilim insanı Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ebediyete irtihalinin 7’nci yılında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile rahmetle yad etti.
40 yıl sonra yeniden! Aynı sınıfta aynı sırada buluştularBitlis Lisesi'nden, 1985-1986 yılında mezun olan öğrenciler dönemin öğretmenleri ile birlikte aynı okulda, aynı sınıfta ve aynı sıralarda bir araya geldi. 6 öğretmen ve 20'ye yakın öğrencinin buluşmasında duygusal anlar yaşandı.
Üniversiteler sokağa indi, bilim toplumla buluştuVapurlardan şehir meydanlarına, madenlerden köy kahvehanelerine 81 ilde, 150’yi aşkın üniversite, bilimi toplumla buluşturdu. Vatandaşlar, genetik, yapay zekâ, tarım gibi farklı alanlarda bilim insanlarından eğitim aldı, merak ettiklerini sordu.
‘Anadolu çiftçisi’ 9000 yıl önce Ege’de doğduYeni bilimsel bir çalışmada, tarım ve hayvancılık yapmaya başlayan ilk insanların, Ege’deki avcı-toplayıcılarla önce kültürel, 9000 yıl önce de genetik olarak karıştığı, ‘Anadolu çiftçisi’ isimli genetik profilin böyle ortaya çıktığı belirtiliyor.
Sahadan masaya geçişİsrail ve İran arasında ateşkesin sağlanmasının ardından bölgede diplomasi çalışmaları hız kazandı. Görüşmelerde Gazze’de ateşkes, İbrahim Anlaşmaları’nın genişletilmesi ve İran’a yönelik tutum masada olacak.
Bilim ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.