Son dakika aşı çalışmaları haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan aşı çalışmaları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan aşı çalışmaları haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.721 aşı çalışmaları haberi bulunmuştur.
Türkiye genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı: Et fiyatları için dikkat çeken açıklama!Ülkemizde baş gösteren şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerine yazı göndererek ülke genelinde hayvan pazarlarının kapatıldığını duyurdu. Peki tükettiğimiz etlerde bir risk var mı? Hayvan pazarlarının kapatılmasıyla birlikte kırmızı et fiyatlarında bir artış olur mu? Konuyla ilgili merak edilenler haberin detayında...
7 ölüm gerçekleşti, açıklama geldi! Vali: Vaka sayımız 39Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, kene ısırması sonucu ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları ile ilgili, "2025 yılı, bugün itibarıyla 5,5 aylık dönemde ise toplam vaka sayımız 39'dur" dedi.
7 ölüm gerçekleşti, açıklama geldi! Vali: Vaka sayımız 39Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, kene ısırması sonucu ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları ile ilgili, "2025 yılı, bugün itibarıyla 5,5 aylık dönemde ise toplam vaka sayımız 39'dur" dedi.
5 kent için uyardı: Mayıs ve ağustos aylarına dikkat! 'Vakalar görülmeye başlandı'Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, 5 kenti mayıs ve ağustos ayları için uyardı. Prof. Dr. Çetin, “Temmuz ve ağustos vaka sayılarının en yüksek olduğu aylar olarak karşımıza çıkabiliyor" diye konuştu.
“Aşı karşıtlığı bir tür biyoterörizm”Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, “Aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel dayanağı yok. Aşı karşıtlığı bir tür biyoterörizmdir” diyor.
Maymun çiçeği virisü aşısında Ankara izi!Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiği maymun çiçeği virüsüne (Mpox) karşı kullanılan atanüe virüs aşısının Ankara’daki bir çiçek hastasından elde edilen suşu (virüsün alt türüne) dayandığı öğrenildi...
Yurt dışındaki öğrencilerin burs ücretleri değişti!Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursu ile eğitim gören lisansüstü öğrencilerinin birçok talebini karşıladıkların, öğrencileri bulundukları ülkede enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek, "MEB burslusu öğrencilerimizin burs miktarını bulundukları ülkenin enflasyonuna bağlı olarak değişen oranlarda yükseltiyoruz" dedi.
İngiltere’deki laboratuvarda salgını durdurma çalışmasıİngiltere’nin en gizli bilimsel araştırma merkezlerinden “Porton Down”ın, gelecekte ortaya çıkacak salgınları “ilk etapta durdurma” amacıyla çalışmalarına devam ettiği bildiriliyor.
Sıtma tedavisinde şans eseri keşifBilim insanları, her yıl 620 bin kişinin ölümüne yol açan sıtmanın insanlara bulaşmamasını sağlayacak doğal olarak oluşan bir bakteri türü keşfetti. Keşif, bir deney sırasında şans eseri gerçekleşti.
Ateş Kara: Strep A erken tedavi edilmezse ölüm oranı yüksekSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
Yarım milyon yıldır uyuyan virüsü uyandıracak! Kaza yaşanırsa facia olur mu?Rusya'nın Sibirya bölgesinde gözlerden uzak bir noktada bulunan 'Vektör' adlı araştırma laboratuvarı, tarih öncesinde yaşamış canlılara ait kalıntılar üzerindeki virüsleri inceliyor. Son dönemde aşı çalışmalarına da yer verilen deneylere yönelik uzmanların yaptığı uyarılar ise bir hayli ürkütücü. Prof. Dr. Ali Ağaçfidan da, "Kaza yaşanırsa ciddi sonuçları olabilir" diyerek çarpıcı bilgiler paylaştı.
Aşı karşıtlarının hedef aldığı hekimler endişeli ‘Yaptırım istiyoruz’Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında artış yaşanırken, Kovid-19’a yönelik uyarılarda bulunan tanınmış hekimler de aşı karşıtlarının açık hedefi haline gelmiş durumda. Prof. Şenol’un ölümle tehdit edilmesi sonrası endişelerinin arttığını belirten bilim insanları, tehditlere karşı hukuki yaptırım istedi.
Bilim insanlarının heykelleri müzedeBalmumu heykel müzelerinin Türkiye’deki ilk örneği olan Eskişehir’deki Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde, başta Atatürk olmak üzere tarihi, kültürel karakterler ile geçmişten günümüze bilim, medya, sanat, siyaset ve spor dünyasında yer alan 200’ü aşkın ünlü ismin heykeli bulunuyor.
Yılmaz Büyükerşen, Türk bilim insanlarının balmumu heykellerini yaptıEskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği'ne seçilen ilk Türk bilim insanı fizik mühendisi Dr. Canan Dağdeviren ile koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin balmumu heykellerini yaptı.
Eskişehir'de Türk bilim insanlarının balmumu heykelleri yapıldıEskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği'ne seçilen ilk Türk bilim insanı fizik mühendisi Dr. Canan Dağdeviren ile koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin balmumu heykellerini yaptı.
Dünyanın izlediği çarpıcı harita! İstanbul'u tarıyor...Bitmek bilmeyen koronavirüs salgını etkisini sürdürürken, pandemi ile mücadelede farklı çözümler de deneniyor. Bu çözümlerden birisi de ilk etapta kimsenin aklına gelmeyecek bir yerde gizli! Türkiye de bu yöntemde dünyaya öncülük ediyor. "9 örnek ile İstanbul’un yüzde 70’inde, 25 örnek ile de yüzde 100’ünde vaka yoğunluğunu tespit edebilirsiniz" diyen Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, yöntemin detaylarını anlattı.
Amerika'daki Türk uzmandan Omicron uyarısı: Global yükü ağırTeksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi araştırmacılarından İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, Demirören Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Delta varyantında yüzde 15 olan hastaneye başvuru oranının Omicron'da yüzde 5'e düşse de nasılsa hafif geçiyor diye rehavete kapılmanın çok riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Özpolat, "20 ila 50 kat daha hızlı bulaşması nedeniyle yüzde 5'lik oran aslında çok daha büyük bir hasta grubuna tekabül ediyor. Bu nedenle sağlık sistemleri üzerindeki global etkisi çok daha büyük. Salgınla mücadelede en önemli şey hasta olanın izole edilebilmesi. Omicron PCR test yükünü artırdı evet. Ama ABD'de hızlı testlere ağırlık veriliyor, evlere ücretsiz test gönderilmeye başlandı. Şüpheli durumlarda insanların teste ulaşabilmesi, test yaptırması lazım" dedi.
16-18 yaş grubunda 'Turkovac' çalışmasıAnkara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş, Turkovac'ın 2 doz Sinovac olanlarda hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmada, gönüllülerin yüzde 70'inin aşılandığını belirterek, "Önümüzdeki haftadan itibaren 16-18 yaş arası çocuklarda Turkovac'ın etkinliği ve güvenilirliğini değerlendirecek çalışmamız başlayacak" dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz: Bu kez dalga değil tsunami geliyorSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, özellikle yılbaşı nedeniyle kalabalık ortamlara girmekten kesinlikle uzak durulmasını, imkanı olan sektörlerde uzaktan çalışmaya yeniden dönülmesi gerektiğini, aşılamaların da halen hayati önem taşıdığını vurguladı.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz: Bu kez dalga değil tsunami geliyorSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, özellikle yılbaşı nedeniyle kalabalık ortamlara girmekten kesinlikle uzak durulmasını, imkanı olan sektörlerde uzaktan çalışmaya yeniden dönülmesi gerektiğini, aşılamaların da halen hayati önem taşıdığını vurguladı.
Omicron varyantı, delta varyantına göre 6 kat daha fazla bulaşıcıOmicron varyantının Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte varyantın delta varyantına göre 6 kat daha hızlı bulaşıcı olduğu ortaya çıktı. İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzman Dr. Halis Yerlikaya, Covid 19 varyantlarının önüne geçmek için geri kalmış ülkelere aşı çalışmaları yapılması gerektiğini savundu.
Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı: 2 doz BioNTech olanlara, 'hatırlatma dozu olarak' Turkovac'ın etkisi araştırılacakTÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanlığı görevine getirilen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara, ilk kez Demirören Haber Ajansı'na konuştu. Prof. Dr. Kara, Aşı Enstitüsü'nün hedeflerini ve sona çok yaklaşan ilk yerli Kovid aşısı Turkovac ile ilgili yürütülecek yeni faz çalışmalarının da detaylarını anlatan Kara, "Yakın bir dönemde ise iki doz BioNTech aşısı olan kişilere 6 aydan sonra yapılacak hatırlatma dozu olarak Turkovac'ı uygulayacağımız bir çalışma başlatılacak." dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu'nun aşı kararı öncesi flaş 3. doz Biontech açıklamasıKoronavirüs Bilim Kurulu'nun, 2 doz Biontech aşısı olanlar için 3. doz aşı kararı merakla bekleniyordu. Virüs uzmanı Semih Tareen, 3. doz Biontech aşısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 6 ay sonra aşının koruması tamamen bitiyor algısının doğru olmadığını söyleyen Tareen, aşı işlemi sonrası görülebilecek yan etkilere de dikkat çekti.
Aşı Çalışmaları ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.