Bakan Varank'tan mağarada üretilen Divle obruk peynirine incelemeSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Karaman'ın Ayrancı ilçesinde Divle obruk peynirinin üretildiği mağarada incelemelerde bulundu. Bakan Varank, İtalyan ve Fransız peynirleriyle rekabet edebileceğini belirttiği peynirin yılda 60 ton üretilebilecek kapasitede olduğunu ifade ederek, kapasiteyi artırmak için çalıştıklarını söyledi.
Divle obruk peyniri, 36 metre derinliğindeki mağarada olgunlaşmayı bekliyorİtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesinde yer alan ve Fransızların ünlü 'rokfor' peynirine rakip olan Divle obruk peyniri, yerin 36 metre derinliğinde mağarada olgunlaşmayı bekliyor. İçinde peynirin bulunduğu tulum, mağaraya ilk konduğunda beyaz renkli iken, 1- 1,5 ay sonra beyazımsı, mavimsi bir küf oluşuyor. Yaklaşık 6 aylık bekleme süresi tamamlanıp tulum kıpkırmızı bir renk aldığında mağaradan çıkartılıyor.