Sislerin içinde çıktı: Anadolu'nun gizemli efsanesi
Sislerin içinde çıktı: Anadolu'nun gizemli efsanesi Türkiye’de nesli tükenmek üzere olan Anadolu parsını arama çalışmaları sonuç verdi. Türkiye’de fotokapan ile 18 ilde yapılan çalışmalar sonucu Anadolu parsının görüntülendiği açıklandı. Anadolu parsının sisli havadaki yeni görüntülerini 'Anadolu'nun gizemli efsanesi bu kez sislerin içinden geldi' notuyla paylaştı.
8.09.2023 Gündem
'Kubbe turistlerin üzerine çökebilir'
'Kubbe turistlerin üzerine çökebilir' Anadolu’nun dinsel zenginliğinin sembolü Panagia Kurşuniatissa Manastırı’nda kubbeyi tek paye tutuyor. Prof. Dr. Mercangöz, “Kültür mirası manastır insan tehdidi nedeniyle yok olacak” dedi.
10.07.2020 Gündem
Ve Bafa'da korkulan oldu!
Ve Bafa'da korkulan oldu! Aydın ile Muğla illerinin sınırında ve Büyük Menderes Nehri Deltası'nın güneydoğusundaki Bafa Gölü'nde çevre sorunları tekrar ortaya çıktı.
22.06.2018 Gündem
Ve Bafa'da korkulan oldu!
Ve Bafa'da korkulan oldu! Aydın ile Muğla illerinin sınırında ve Büyük Menderes Nehri Deltası'nın güneydoğusundaki Bafa Gölü'nde çevre sorunları tekrar ortaya çıktı.
22.06.2018 Gündem
Bafa Gölü köpürdü
Bafa Gölü köpürdü Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Aydın-Muğla il sınırındaki ünlü Bafa Gölü'nde su sirkülasyonunu sağlayan Menderes Nehri'nin önünün kapatılması ve balık üretme çiftliklerinin atıklarının birikmesi nedeniyle oluşan kirlilik tehlike boyutuna ulaştı. Bir türlü önlenemeyen kirlilik nedeniyle Bafa Gölü’nde köpürmeler meydana gelmeye başladı. Bafa Gölü'nde uzun yıllardır çevresel ve bilimsel çalışmalar yürüten Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, gölde kirliliğin her geçen yıl arttığını belirterek, sorunun çözümü için bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Sürücü, "Gölden ekmeğini kazanan insanların ekonomisine olumsuz etki eden ekolojik bozulmalar, aynı zamanda zengin biyolojik çeşitliliğe de zarar vermektedir. Bu durum sadece Serçin’le sınırlı değildir. Gölün Muğla kısmında bulunan diğer turizm işletmeleri için de geçerlidir. Bu işletmelerin en büyük korkusu, önceki yıllarda yaşanan ekolojik bozulmaların ve kokuların, müşteri potansiyelinin yoğun olduğu yaz aylarında tekrar yaşanmasıdır. İllerde valiliklerin başkanlığında yapılan ve bünyesinde tüm kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, yerel su ürünleri kooperatifleri, sivil toplum örgütlerinden birer temsilcinin bulunduğu Sulak Alan Komisyonları tekrar işlevsel hale getirilmelidir. Gölle ilgili sıkıntılara, tüm kurumların birarada bulunacağı bu komisyonlarda çözüm üretilmeli, hatta yarısı Aydın’da yarısı Muğla’da bulunan Bafa Gölü için iki ilin sulakalan komisyonu üyeleri bir araya gelmelidir. Doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Türkiye’nin en önemli göllerinden biri olan Bafa Gölü’nde, hem insanlar hem de biyolojik çeşitlilik yaşam mücadelesi veriyor. Son yıllarda artan ekolojik bozulmalara bir türlü çözüm bulunamayan Bafa’da, geçtiğimiz yıllarda Mart ayında meydana gelen köpüklenmeler, bu sefer Mayıs ayında yine görülmeye başladı. Bafa’nın Serçin bölümünde kıyılarda başlayan köpürmeler ve su kalitesindeki değişimle
11.09.2019 Yaşam
Akdeniz foku uyuyakaldı!
Akdeniz foku uyuyakaldı! İzmir’in Menderes ilçesinde uyumak için sahildeki kayalıklara çıkan Akdeniz foku ilgi odağı oldu...
28.02.2017 Ege
Bu kez uyku için kayalıkları seçti
Bu kez uyku için kayalıkları seçti Geçen yıl Yunanistan’ın Sisam adasından gelerek, Kuşadası Marina içindeki bir teknenin içine çıkıp uyuyan akdeniz foku, bu kez uyumak için Kuşadası Körfezi’nin bir başka kıyısını tercih etti. Uyumak için Özdere sahilindeki kayalıklara çıkan Akdeniz foku ilgi odağı oldu. Sahil güvenlik ve çevreciler, foku korumak kayıklarda güvenlik çemberi oluşturdu. Edinilen bilgiye göre, Kuşadası Körfezi’ndeki Menderes ilçesine bağlı Özdere Mahallesi’ndeki kayalıklarda Akdeniz foku olduğu yönünde gelen ihbarı değerlendiren Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı ekipler, hemen bölgeye hareket ederken, aynı anda da Akdeniz foku ve carette caretta çalışmalarıyla ismini duyuran Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)’ne de haber verdi. Kayalıkların olduğu bölgeye hareket eden Dernek Başkanı Bahattin Sürücü başkanlığındaki EKODOSD ekibi, hemen güvenlik şeridi oluşturarak, foka dokunmak isteyen meraklı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Büyük ilgi gören Akdeniz fokunun kayalıklarda uyumasını izlemek isteyen Özdereliler, sahil kesimine akın etti ve cep telefonlarıyla bu ilginç durumu kayıt altına aldı.
11.09.2019 Haberler
Kurşunlu Manastırı çöktü çökecek
Kurşunlu Manastırı çöktü çökecek Panagia Kurşuniatissa Manastırı olarak da bilinen Kuşadası’ndaki Kurşunlu Manastırı bakımsızlık kurbanı... Hıristiyanlığın Anadolu’daki önemli dini eğitim merkezlerinden biri olan manastır, çökme tehlikesiyle karşı karşıya
5.01.2014 Gündem
Yunus Tom için  1 Eylül alarmı
Yunus Tom için 1 Eylül alarmı Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın’ın Kuşadası kıyılarını mesken tutan “Tom” adlı yunus için uyarıda bulundu.
23.08.2012 Ege
Yunusa  yeniden hayat verdiler
Yunusa yeniden hayat verdiler Kuşadası’nda Güvercinada yakınlarında deniz üzerinde hareketsiz halde bulunan yunus koruma altına alındı.
18.05.2012 Gündem
Uçan tavuğun sırrı çözüldü
Uçan tavuğun sırrı çözüldü Aydın'ın Söke İlçesi'nde bir çam ağacına tüneyen ve yoğun uğraşlar sonucu yere indirildiğinde ortadan kaybolan tavuk şoke etti
16.02.2012 Gündem
Caretta-Caretta'yı öldürdük
Caretta-Caretta'yı öldürdük Aydın’ın turistik ilçesi Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı beldesinde sahile ölü Caretta Caretta vurdu. Ölüm nedeni şöyle açıklandı: "denize atılan naylonlardan yutarak boğulduğunu tahmin ediyoruz. Denizanası yiyerek beslenen caretta carettalar, naylon poşetleri de denizanası zannederek yutuyor"
13.07.2011 Gündem
Baykuşlar anasız kaldı
Baykuşlar anasız kaldı SÖKE’NİN Serçin Köyü’nde annelerinin terk ettiği altı peçeli baykuş yavrusuna Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOST) sahip çıktı.
22.05.2011 Ege
Köyün kaderini Alman arkeolog değiştirdi
Köyün kaderini Alman arkeolog değiştirdi KUZEY kısmı Aydın, güney kısmı da Muğla il sınırları içerisinde kalan Beşparmak Dağları’ndan araştırmalar yapan Alman Arkeolog Dr...
3.05.2011 Gündem
Gediz Havzası için son iki ay
Gediz Havzası için son iki ay Gediz Havzası Koruma Eylem Planı’nın 4. Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelere atıksu arıtma tesisi kurmaya başlamaları için iki ay süre kaldığını hatırlattı, ardından yasal işlem başlatacaklarını bildirdi.
16.02.2011 Ege
Leylekler yuvalarına dönüyor
Leylekler yuvalarına dönüyor Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Avşar köyüne, baharın müjdecisi ilk leylek topluluğu geldi.
2.03.2009 Cadde
Kaçak avcılara tepki
Kaçak avcılara tepki KUŞADASI Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, kaçak avcıların, ava kapalı Büyük Menderes Deltası’nda katliamlarını sürdürdüğünü savundu.
18.12.2008 Ege
Azap Gölü’nde molozlu katliam
Azap Gölü’nde molozlu katliam Bu yıl su tutmaya başlayan Azap Gölü’ne moloz döktüler. Canlandırılmaya çalışılan Azap Gölü geçen yıl kurumuştu. Bu yıl göle yavru balıklar bırakıldı
10.09.2008 Yaşam
BAFA ÇÖLÜ!
BAFA ÇÖLÜ! Dünyaya yılanbalığı, kefal ve sazan balığı ihraç ettiğimiz Bafa Gölü, Menderes Nehri'nin taşıdığı kirlilik ve fabrika atıkları nedeniyle önce rengini, sonra balıklarını kaybetti. Çevreciler, "Can çekişiyor diyemeyiz, göl öldü demek daha doğru" diyor
23.10.2006 Gündem
'Pala Fuat' hayatını kaybetti
'Pala Fuat' hayatını kaybetti 'Toprak benim her şeyim, toprak olmazsa insanlıkta olmaz' sözleri ile toprağa duyduğu sevgiyi her seferinde dile getiren Fuat Özgür hayatını kaybetti.
15.03.2024 Gündem
Kuşadası'nda tedavisi tamamlanan 3 deniz kaplumbağası törenle denize salındı
Kuşadası'nda tedavisi tamamlanan 3 deniz kaplumbağası törenle denize salındı İzmir'de yaralı halde bulunan ve Muğla'daki, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderilip tedavileri yapılan 'iribaş' cinsi 3 caretta caretta, Kuşadası ilçesinde denize bırakıldı. DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, denize bıraktıkları kaplumbağalarından birine bir takip cihazı yapıştırdıklarını söyledi.
15.12.2023 Gündem
Heyecanlandıran keşif! Kayıtlarda olmayan yeni kadın figürlü kaya bulundu
Heyecanlandıran keşif! Kayıtlarda olmayan yeni kadın figürlü kaya bulundu Önemli kaya resimleri ile tarih öncesi dönemlere ev sahipliği yaptığı bilinen Latmos’ta yapılan araştırmalar sonunda heyecanlandıran bir keşif daha yapılarak, tarih öncesi döneme ait olduğu düşünülen ve kayıtlarda olmayan yeni kadın figürlü kaya resmi bulundu.
19.06.2023 Gündem
Eskişehir ve Aydın'da zehirli uğur böceği örümceği görüldü
Eskişehir ve Aydın'da zehirli uğur böceği örümceği görüldü Nadir zehirli örümcek türlerinden olan ‘Uğur Böceği Örümceği’, bu defa Eskişehir ve Aydın'da görüldü.
12.06.2023 Gündem
Dünyada sadece Kuşadası'nda yetişiyor! Bu çiçeği koparmanın cezası 244 bin TL
Dünyada sadece Kuşadası'nda yetişiyor! Bu çiçeği koparmanın cezası 244 bin TL Aydın Kuşadası ilçesinde bulunan ve yok olma riski taşıdığı için koruma altına alınan, endemik bitki türü 'tülüşah' çiçek açtı. Tülüşahı koparmanın veya doğal ortamından sökerek, başka yere taşımanın cezası ise 244 bin 315 TL olarak belirlendi.
30.05.2023 Gündem
Kuşadası Sahili'nde 24 yelkovan kuşu ölü bulundu
Kuşadası Sahili'nde 24 yelkovan kuşu ölü bulundu Aydın'ın Kuşadası sahilinde ölü 24 yelkovan kuşu bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Yelkovan kuşlarını, Milli Park ve Samos Adası arasındaki Dilek Boğazı’nda gruplar halinde gözlemliyoruz. Grup şeklinde ölen bu kuşların da muhtemelen hedef dışı av olarak ağlara yakalanıp boğulduklarını tahmin ediyoruz" dedi.
14.04.2023 Gündem