Konut Home konseptiyle yeni bir proje yükseliyor

Home konseptiyle yeni bir proje yükseliyor

23.01.2012 - 14:58 | Son Güncellenme:

Kavi Yapı’nın Yönetim Kurulu Eş Başkanları Mehmet Üstün ve Selim Başdemir, yeni projeleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Home konseptiyle yeni bir proje yükseliyor

Türkiye’de inşaat sektörünün belki de en genç iki ortağı ile, Kavi Yapı’nın Yönetim Kurulu Eş Başkanları Mehmet Üstün ve Selim Başdemir ile inşaat sektörünü, yeni projelerini ve gelecekten beklentilerini konuştuk…

Haberin Devamı

Nihan Urel: Bize kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Mehmet Üstün: Ben 1981 İstanbul doğumluyum, aslen Trabzon’luyum. YTÜ İnşaat bölümü mezunuyum. Üniversitede eğitimime devam ederken, diğer taraftan Türkiye’nin önde gelen çeşitli firmalarında çalışma fırsatı buldum. Önce Cevahir İnşaat’ta AVM ve otel projesinde görev aldım ardından Vakko’nun Nakkaştepe’deki Genel Müdürlük binasının sorumluluğunu üstlendim. Bu profesyonel yaşamımda altyapı ve endüstriyel yapı deneyimlerimde oldu. Sonrası Kavi Yapı zaten…

Kavi Yapı projeleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın!

Selim Başdemir: Mehmet Bey’le yaşıtız, aslen Malatya’lıyım. Aslında Mehmet Bey’le ortaokuldan beri sıkı arkadaşız. Ben de YTÜ’de İşletme ardından ABD’de Pace Üniversitesi’nde Pazarlama üzerine MBA yapma fırsatım oldu. Ben de öğrenim hayatım boyunca kendi aile şirketlerimizde ve dışarıda çalışma fırsatım oldu. Gürbaşlar Otomotiv’de, National’da, ve Akbaş Tekstil’de satış elemanlığından yöneticiliğe kadar değişik pozisyonlarda çalıştım. Evliyim, 1 yaşında kızım var.

Haberin Devamı

Nihan Urel: Kavi Yapı nasıl kuruldu? Vizyonunuz ne idi?

Selim Başdemir: 2007 yılı idi, ABD’den dönmüştüm. Otomotiv, araç kiralama ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerimizin yanında diğer sektörleri de izlemeye çalışıyordum. İnşaat sektöründeki canlılığı fark etmemek mümkün değildi. Diğer taraftan ailemiz yıllar içinde kazanımlarını arsaya yatırmış, önemli bir arsa stoğuna sahip konuma gelmiştik. Mehmet bey de babası müteahhit olmasına rağmen, tecrübe kazanmak için sektörde büyük ve ciddi projelerde çalışmıştı. Üstün ailesinin de elinde bizimki gibi bir portföy vardı.

Mehmet Üstün: Sektörde ya inşaatı iyi bilen fakat finans ve pazarlamada uzmanlığı olmayan ya da yönetsel becerileri yüksek fakat inşaatta uzmanlığı yeterli seviyede olmayan firmalar vardı. Biz vizyon olarak Selim beyle birlikte bu ikisini birleştirmeyi amaçladık.

Selim Başdemir: Daha farklı bir bakış açısı ile; öyle firmaları görüyorduk ki satış becerileri yüksek, finans planlamaları iyi fakat teknik olarak doğru tercihler yapmadıkları için müşterileri inşaat kalitesinden şikayetçi. Hatta İzmit ve en son Van depreminde gördüğümüz üzere kaba inşaatta bile bu kalitesizlik o kadar ileri gidiyordu ki can kayıplarına sebep oluyordu. Öyle firmalar vardı ki, inşaat kaliteleri iyi fakat işletme zafiyetlerinden dolayı projelerini sonlandıramıyor, arkalarında onlarca yüzlerce mağdur bırakıyor. Biz Kavi Yapı ile, biliyorsunuz ‘Kavi’ sağlam demek, hem finansal hem de yapısal sağlamlığı hedeflemiş olduk. Bu vizyonla projelerimizi geliştiriyoruz…

Nihan Urel: Projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Şimdiye kadar neler yaptınız?

Haberin Devamı

Mehmet Üstün: Kavi Yapı olarak, şirket kuruluşumuzun hemen ardından Basın Ekspres aksında Ulusoy’un hemen arkasında 76 konuttan oluşan Home Art projemizi gerçekleştirdik. İlk projemizi, söz verdiğimiz teslim tarihinden 6 ay önce bitirip, teslim ettik. Projemiz ince işçiliklerimizdeki titizliğimiz, verimli alan kullanımımız, yatırımcılara yaptırdığımız prim sayesinde büyük beğeni topladı.
Ardından endüstriyel enerji tesisi, iş merkezi ve modern çiftlik inşası olmak üzere bazı taahhüt projelerini teslim ettik.
Şu anda ise Güneşli’de Basın Ekspres yoluna paralel konumdaki yine bizim portföyümüzde bulunan arsamıza, bizim için ‘prestij projesi’ olacağına inandığımız Home Aves projemizi gerçekleştiriyoruz.

Nihan Urel: Yeni projeniz için neden Güneşli’yi tercih ettiniz?

Haberin Devamı

Selim Başdemir: Güneş bizim sistemimiz içinde nasıl merkezi bir konuma sahipse, İstanbul için Güneşli’de bu öneme sahip. İstanbul’un iki önemli aksı E5 ve E6 Otoyollarının tam ortasında Kuzey-Güney şeridinin merkezinde, aynı zamanda şehrin Silivri’ye kadar uzamasıyla tekrar Doğu-Batı şeridinin yine merkezinde…
Atatürk Havalimanı, Masko, Sanayi Bölgeleri, bölgenin İstanbul’daki 3 MİA alanından biri olması. Türkiye’de inşaat sektörüne öncülük eden önemli firmaların bu aksta prestijli projeleri geliştirmesi. Bunlar hep bizim bu bölgeye ilgimizi artıran etkenler oldu.

Nihan Urel: Yeni projeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Haberin Devamı

Mehmet Üstün: Biz Kavi Yapı olarak projelerimizde ‘home’ kelimesini konsept isminin bir parçası olarak tüm projelerimizde kullanmak istiyoruz. İlk projemiz Home Art’ tan sonra Güneşli’de gerçekleştireceğimiz projemizin ismini Home Aves olarak belirledik. Projemiz çok özel bir konsepte sahip. Aves bilimsel sınıflandırma dili olan Latince’de kuş familyasına verilen isim. Projemizden yer sahibi olacak olan kişiler, şehrin yoğun stresinden sıyrılıp evlerine döndüklerinde kendilerini kuş sesleri ile dinlendirici ve rahatlatıcı bir ortamda bulabilecekler deyip ufak bir ipucu verip gerisini lansmana saklayalım.

Nihan Urel:Home Aves projesinin satışlarına ne zaman başlayacaksınız?

Selim Başdemir: Mart ayında lansmanımızı gerçekleştireceğiz. Lansman öncesinde de ön talep toplayacağız.

Nihan Urel: Konut kredilerindeki faiz artışları hakkında neler düşünüyorsunuz?

Mehmet Üstün: Geçtiğimiz 2011 yılının ikinci yarısında artış göstermeye başlayan kredi faiz oranları 2012 yılında yatay bir seyir izleyeceği tahmin ediliyor.2011 yılında yüzde 10 büyüyen inşaat sektöründe ise 2012 yılında daha ılımlı yani yaklaşık yüzde 5 gibi hedefleniyor. Bu ortam inşaat maliyetlerinin, dolayısı ile satış fiyatlarının düştüğü fırsatları barındıran bir ortam. Dikkatli izlenip iyi yatırım alternatifleri yakalanabilir diye düşünüyorum.

Selim Başdemir: Bence de konut kredilerinin yüksek olması ev satın almaya engel olmamalı. Daha az muhtemel olan bir gelişme olup kredi faiz oranları düşüşe geçerse, zaten krediyi kullandıran bankalar refinansman imkanı sağlıyor. Bence ev almak için kredi faiz oranlarının düşmesini beklemek kaybedilecek zamandandan başka bir şey değil.2012 yılının ikinci yarısından sonra çıkması beklenen kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasası ile de yüksekte seyreden kredi faiz oranları düşüş göstermeyebilir. Özellikle mütekabiliyet kanunu yabancı uyruklu yatırımcılara hitap edeceğinden, ülkemizdeki konut fiyatları zaten bu yabancı uyruklu yatırımcılar için yüksek değil. Zaten bu yasa bence konut fiyatlarını da yükselişe geçirecektir. Mehmet beyin işaret ettiği gibi fırsatları değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

Nihan Urel: Genç iki ortaksınız, kendinize örnek aldığınız inşaat şirketleri var mı?

Selim Başdemir: Biz kendimize örnek olarak komşumuz olan Torunlar G.Y.O. ‘nun Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun’u alıyoruz. Gerçekten bize çalışkanlığı ile öyle güzel bir örnek ki Aziz bey mi daha genç biz mi şaşırıyoruz. Aynı zamanda çok titiz ve detaylara çok hakim. Vizyonundan ve bilgeliğinden ilham almaya çalışıyoruz.

Bizi gerçekten çok etkileyen bir diğer isim ise; Rönasans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak. Çok geniş bir coğrafyada çok büyük projeleri aynı anda geliştirip yönetiyor. Kendisini MalatyaPark AVM’de ortaklığımız sebebi ile tanıma fırsatı bulduk. Erman beyin paylaşımcılığı, ekip ruhu, stratejik bakışı, gerçekten bizim önümüzü aydınlatan bir rol model. Ülkemiz için bu değerli insanlar inşallah daha nice projelere imza atarlar da bizim ve bizim gibi genç girişimciler için önemli bir misal olurlar. Daha niceleri onlara bakıp, ‘yapılabiliyormuş’ deyip ülkemizin ve insanımızın kalkınmasına vesile olurlar…