Kültür Sanat 1996'nın ödülleri

1996'nın ödülleri

31.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

EDEBİYAT

1996nın ödülleri


* Cemal Süreya Şiir Ödülü, Erdal Alova'nın "Yitik Kitap" adlı yapıtına verildi.
* Milliyet Sanat dergisinin düzenlediği Abdi İpekçi Mektup Yarışması'nda birinciliği Enver Ercan, ikinciliği Kıvılcım Hindistan, üçüncülüğü Nurten Baltacı aldı. Ayşem Ece Arar, Attila Aşut, Bülent Haşim Yanar ve Ali Galip Yener'in yapıtları da mansiyonla ödüllendirildi.
* Pen Yazarlar Derneği'nin Onat Kutlar anısına düzenlediği "Anlatı Yarışması" ödülünü Sabit Kuşkunmaz "Kıyımın Kıyısında" adlı yapıtıyla kazandı.
* "Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri"nin üçüncüsünü Hür Yumer'in "Ahdım Var" adlı kitabı kazandı.
* Ömer Seyfettin anısına düzenlenen Hikaye yarışmasında birinciliği Asuman Şenel'in "Çeşmeler", ikinciliği Timur Kocaoğlu'nun "Şapkalar", üçüncülüğü de Zafer Altunkozaoğlu'nun "Korkut Hoca" adlı hikayeleri kazandı.
* Behçet Necatigil Şiir Ödülü, "Şarkılar Kitabı" adlı yapıtıyla Metin Cengiz'e değer görüldü.
* "Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü" Gazanfer Eryüksel'in "Hep Çocuk Kalan" ve Yücelay Sal'ın "J" adlı şiir dosyaları arasında paylaştırıldı.
* Sait Faik Hikaye Ödülü'nü "Uzak Noktalara Doğru" adlı kitabıyla Cemil Kavukçu kazandı.
* Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü'nde Ayşe Kulin'in "Foto Sabah Resimleri" adlı öyküsü birinci seçilirken, Çetin Yiğenoğlu "Kartal Yavrusu" adlı öyküsüyle ikinci, Selma Fındıklı "Selanik İçinde" adlı öyküsüyle üçüncü seçildi.
* Orhan Kemal Roman Ödülü'nü, Erendiz Atasü'nün "Dağın Öteki Yüzü" adlı romanı aldı.
* Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülleri, Arif Damar, Atilla İlhan, İsmet Zeki Eyüboğlu, Nezihe Meriç, Necmi Uygur, Mehmet Fuat, Can Yücel ve Mina Urgan'a verildi.
* "Nasreddin Hoca Onur Ödülü", Prof. Dr. Pertev Naili Boratav ve Prof. Dr. İlhan Başgöz'e verildi.
* Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri, şiir dalında Derya Çolpan'a verildi. Öykü ödülü Müge İplikçi'ye verildi.
* 50. Yunus Nadi Ödülleri'ni roman dalında "Soğuma" adlı romanıyla Mahir Öztaş ve "Hınzır Kız" adlı romanıyla Erhan Bener paylaştı.
* Abdi İpekçi Dostluk Ödülü'nü Ionna Payatakis aldı.
* BU Yayınevi tarafından düzenlenen 1996 Çocuk Edebiyatı Roman Yarışması'nda Mustafa Tuncel "Elveda Kumru" adlı yapıtıyla birinciliğe değer görülürken Mahmut Tunaboylu "Ormandaki Tehlike" ile ikinci, Zeliha Akçagüner "Sevgi Sitesi Çocukları" ile üçüncü seçildi.
* Aziz Nesin Gülmece Öyküsü ödülleri Tanınmış Yazar kategorisinde Cenap Güven, "Bir Mahkeme Öyküsü" adlı kitabıyla ödül kazanırken, Tanınmamış Yazarlar kategorisinde Atay Sözer "Güllabaci" ile ödüle değer görüldü.
* Dünya Kitap Dergisi tarafından düzenlenen "Yılın Kitabı Ödülü", Varlık Yayınevi ve İletişim Yayınları'na, "Şiir Ödülü" ise Sumer Omay'a verildi.
* Gençlik Kitabevi Öykü Ödülleri: Burak Mikail Uçar, Sema Kaygusuz, Ayşe Pınar Köprücü ve Seda Bilger'in ödül aldığı yarışmanın mansiyonları Orhan Kemal Koçak, Mesut Özcan ve Akın Sevinç'e verildi.


* Kültür Bakanlığı'nın değerlendirmesine göre geçen yılın En Başarılı Rejisör Ödülü Yekta Kara'ya verildi. Başarılı koreograf ödülü Beyhan Murphy'nin oldu. Geçen yılın En Başarılı Kadın Opera Sanatçısı Ödülü Zehra Yıldız'a, En Başarılı Erkek Opera Sanatçısı Ödülü de Ayhan Baran'a verildi. Bale dalında ise En Başarılı Kadın Sanatçı Ödülü Arzu Dirin'e, En Başarılı Erkek Sanatçı Ödülü ise Fahrettin Güven'e verildi.
Çetin Işıközlü Başarılı Ulusal Besteci Ödülü'nü kazandı. Başarılı Orkestra Şefi Ödülü'ne Rengim Gökmen değer görülürken, Başarılı Dekor Tasarım Ödülü'nü Savaş Camgöz aldı. Figen Koyunoğlu Başarılı Giysi Tasarımı Ödülü'nü aldı. Belkıs Aran, Başarılı Opera Sanatçısı Onur Ödülü'nü, Oytun Turfanda Başarılı Bale Sanatçısı Onur Ödülü'nü aldı. İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü ve Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'ne de özel ödül verildi.


* Sevda Cenap And Müzik Vakfı, Altın Onur Madalyası'nı İdil Biret ve Suna Kan'a verdi.


* Sanat Kurumu Plastik Sanatlar Ödülleri resim dalında Galip Nahit Noyan ve Alp Tamer Ulukılıç'a, Jüri Özel Ödülü Nuri Abaç'a verildi. Veysel Günay ise yılın sanatçısı seçildi. Heykel dalında ödüller Gül Aslı Dinçer, Nesrin Karaçan, Ayşe Sibel Kedik ve Ercan Sağlam'a, Jüri Özel Ödülü Rahmi Aksungur'a verildi. Yılın sanatçısı ise Remzi Savaş seçildi.
* Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği "50. Yıl Hizmet Onur Ödülleri"ni alan sanatçılar: Nuri Abaç, Salih Acar, Mustafa Aslıer, Mustafa Ayataç, Semiha Berksoy, Şadan Bezeyiş, Kemal Bilensoy, Zerrin Bölükbaşı, Hakkı Baha Çavuşgil, Adnan Çoker, Habib Gerez, Hasan Kavruk, Osman Zeki Oral, Abdurrahman Öztoprak, Kristin Saleri, Süleyman Velioğlu, Nevzat Akoral, İbrahim Balaban, Şeref Bigalı, Sadi Diren, Turan Erol, Hakkı Karayiğitoğlu ve Adnan Turani.


* Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ödülleri Devlet Tiyatrosu sanatçısı Nurşen Girginkoç'a, ODTÜ Tiyatro Topluluğu'na ve "Çöplük" oyunuyla Tiyatro Stüdyosu'na verildi.
* Avni Dilligil Tiyatro ödülleri: En İyi Yapım: Dostlar Tiyatrosu (İçimdeki Çığlık), En İyi Erkek Oyuncu: Haluk Kurdoğlu (Giydirici), En İyi Kadın Oyuncu: Jülide Kural (İçimdeki Çığlık), En İyi Yönetmen: Mehmet Ulusoy - Özgür Yalım (İçimdeki Çığlık), En İyi Kostüm: Sevim Çavdar (Savaş ve Barış), En İyi Dekor: Nurullah Tuncer (Kanlı Düğün), En İyi Çeviri: Yıldırım Türker (Bir Atın Öyküsü), En İyi Yazar: Civan Canova (Kıyamet Sularında), Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu: Cem Davran (Gazeteciden Dost) ve Engin Alkan (Savaş ve Barış), Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu: Tülin Oral (Kıyamet Sularında), Jüri Özendirme Ödülü: Tiyatro Pati (Küskün Kahvenin Türküsü), Jüri Özel Ödülü: Efes Pilsen, Belkıs Dilligil Onur Ödülü: İsmet Ay.
* Nisa Serezli Tiyatroda Yılın Kadını ödülleri Hale Kuntay, Dikmen Uçarer ve Nevra Serezli'ye verildi.
* İsmet Küntay Tiyatro ödülleri: En İyi Oyun Yazarı: Civan Canova / Kıyamet Sularında (İDT); En İyi Yapım: Azizname 95 / Yön: Yücel Erten (ADT); En İyi Yönetmen: Kenan Işık / Kıyamet Sularında; En İyi Kadın Oyuncu: Gılman Peremeci / Kıyamet Sularında; En İyi Erkek Oyuncu: Uğur Polat / İçerdekiler.


* İFSAK Kısa Film Yarışması: 1. Ödül: "Bir Kent Durumu" (Ahmet Sönmez); 2. Ödül: "Kiralık Ev" (Sezgin Türk); 3. Ödül: "Uçmak İstiyorum" (İlker Canikligil). Video dalında 1. Ödül: "Yabancı" (Bülent Erçetin); 2. Ödül: "Bir Sevgi Filmi" (Sadullah Şentürk); 3. Ödül: "Sevgili Rigby" (Cenk Yengioğlu). Belgesel Başarı Ödülü: "Gazi Mahallesi". (Aydın Bulut); Deneysel Başarı Ödülü: "Proust" (Nihan Şengül); Canlandırma Başarı Ödülü: "Minyatür Kozmosta Rüya" (Ahmet Uluçay); Özendirme Ödülü: "Tersi ve Yüzü" (Ayper Derli).
* 8. Uluslararası Ankara Film Festivali'nde Tülay Eratalay'ın "Düş, Gerçek, Bir de Sinema"sı en iyi film, Ertunç Şenkay "Bir Kadının Anatomisi" ve "Soğuk Geceler"le görüntü, Nurettin Özsuca "Düş, Gerçek, Bir de Sinema" ile müzik, Can Kolukısa "Düş, Gerçek, Bir de Sinema" ile erkek oyuncu, Şebnem Taçal "Özlem Düne, Bugüne, Yarına" ile kadın oyuncu, Ali Sürmeli "Sokaktaki Adam"la yardımcı erkek, Hümeyra "80. Adım" ve "Bir Kadının Anatomisi" ile yardımcı kadın ödüllerini aldı. Seçiciler Kurulu Özel Ödülü Tomris Giritlioğlu'nun "80. Adım"ına verildi.
* 8. Uluslararası İzmir Film Festivali'nde Altın Artemis Sanat Ödülü Şener Şen'e, Onur Ödülü ise Nedim Otyam'a verildi.
* 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Robert Jan Wesdjik'in "Küçük Kızkardeş" adlı Hollanda yapımı filmi Altın Lale ile ödüllendirdi. Uluslararası jüri, "Jüri Özel Ödülü"nü Yunanlı yönetmen Eleni Aleksandrakis'in "Okyanusta Bir Damla" adlı filmindeki oyunuyla Amalia Moutoussi'ye verdi. Ulusal Yarışma Jürisi "Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı Yılın En İyi Türk Filmi" ödülünü yapımcılığını Cafer Özgül'ün üstlendiği, bir TRT yapımı olan "80. Adım"a verdi. "Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı Yılın En İyi Yönetmeni" ödülünü ise yine "80. Adım" filminin yönetmeni Tomris Giritlioğlu aldı.
* 33. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Derviş Zaim'in yönettiği "Tabutta Röveşata" en iyi film, Senaryo (Derviş Zaim), Kurgu (Mustafa Preşeva), Erkek oyuncu (Ahmet Uğurlu) dallarında ödüle değer görüldü. En iyi yönetmen seçilen Tunç Başaran'ın filmi "Sen de Gitme". Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: En iyi müzik (Yalçın Tura), Yardımcı kadın oyuncu (Meriç Başaran), Laboratuvar (İmaj) dallarında ödül kazandı. Muhsin Ertuğrul Jüri Özel Ödülü'nün sahibi olan "Mum Kokulu Kadınlar"ın (yönetmen: İrfan Tözüm) başrol oyuncuları Yasemin Alkaya ile Hande Ataizi En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne değer görüldüler. En iyi görüntü yönetmeni dalında Tevfik Şenol ile Yusuf Güven "Yaban" adlı filmdeki çalışmalarıyla ödül aldılar. En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü "Kış Çiçeği"ndeki rolüyle Cengiz Sezici'ye verildi.
* Altın Koza Film Festivali'nde uzun metrajlı film yarışmasında sonuçlar şöyle belirlendi: En iyi film: Sen de Gitme (Yön: Tunç Başaran); En iyi ikinci film: Mum Kokulu Kadınlar (Yön: İrfan Tözüm); En iyi üçüncü film: Düş Gerçek Bir de Sinema (Yön: Tülay Eratalay); En iyi yönetmen: Tunç Başaran; En iyi kadın oyuncu: Yasemin Alkaya ve Olivia Bonamy; En iyi erkek oyuncu: Halil Ergün; En iyi yardımcı kadın oyuncu: Sanem Çelik; En iyi yardımcı erkek oyuncu: Kenan Bal; En iyi senaryo: Aykut Kutlu, Tunç Başaran, Macit Koper; En iyi görüntü yönetmeni: Aytekin Çakmakçı; En iyi film müziği: Can Hakgüner; En iyi stüdyo: Sinefekt; En iyi kurgu: Hilmi Güver; Yılmaz Güney Özel Ödülü: Hande Atazi; Bilge Olgaç özel ödülü: Reis Çelik; ÇGC Özel ödülü: Sen de Gitme.