Kültür Sanat 2008'in ilk filmleri

2008'in ilk filmleri

28.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

2008'in ilk günlerinde birbirinden iddialı Türk ve yabancı film vizyona giriyor.

2008in ilk filmleri
Yönetmen Biray Dalkıran’ın ikinci filmi "Cennet", 4 Ocak Cuma günü vizyona girecek.Filmin oyuncu kadrosunda Engin Altan Düzyatan, Zeynep Pabuççuoğlu, Fahriye Evcen, Şendoğan Öksüz, Aytaç Ağırlar, Tülay Bekret, Cüneyt Sayıl ve Mehmet Birkiye gibi isimler yer alıyor.

Filmde, psikoz ve düşük zekasına rağmen büyük hayal gücüne sahip olan ve 7 yaşında annesi öldüğünde geçirdiği travma sonucu annesinin hayaliyle yaşamaya başlayan, annesi dışında kimseyle iletişime giremeyen, bu yüzden de kendine ait bir cennet yaratan 29 yaşındaki Can’ın yaşadıkları anlatılıyor.

Haberin Devamı
Görsel efektleri İngiltere ve Türkiye ortak yapımı olan filmin büyük bölümü Şile’de çekildi. Çekimlerin plato aşamalarında uçma sahnelerinin inandırıcı olması için Harry Potter filminde kullanılan düzenek kuruldu. Filmin genelinde 20 dakikadan fazla bulunan hayal ve cennet sahneleri için İngiltere’den özel efekt grubu geldi.

Büyük Hazine: Sırlar Kitabı

Aynı gün, gösterime girecek bir diğer film, "Büyük Hazine: Sırlar Kitabı". Jim Kouf’un yönettiği ve Nicolas Cage, Diane Kruger ve Helen Mirren’in rol aldığı film, hazine avcısı Benjamin Franklin Gates’in suikastçı John Wilkes Booth’un günlüğünden kaybolan sayfaların izini sürerek Abraham Lincoln’un öldürülmesinin ardındaki sır perdesini kaldırma çabasını anlatıyor.

Fransız komedi ustası Antoine De Caunes’ın yönetmenliğini üstlendiği "Hayatta İki Kez" adlı film de, 4 Ocak Cuma günü sinemaseverlerle buluşacak. Charlotte Rampling ve Jean Rochefort’un başrollerde oynadığı filmde, Cesar ödüllerinin İngiliz versiyonu olan BATAR Ödüllerini düzenleyen komitenin, Fransız yönetmen Louis Ruinard’a "Yaşam Boyu Başarı" ödülünün sunulacağı töreni renklendirmek için yönetmenin eski sevgilisini ona ödülünü sunmak üzere davet etmesi ve ikilinin uzun bir aradan sonra karşılaşması sonucu yaşanan gelişmeler konu ediliyor.

Ölüm Bekçisi

"Ölüm Bekçisi" adlı film, 4 Ocak Cuma günü sinemalarda izlenebilecek. Dario Piana’nın yönettiği ve Mike Vogel, James Bartle, Christina Cole ile Andrew Buchan’ın rol aldığı filmde, lisede buz hokeyi oynayan bir genç olan Ian Stone’un bir gece maç çıkışı bir yaratık tarafından korkunç bir şekilde öldürülmesi, ertesi gün masa başında çalışan bir memur olarak uyanması, bunun devamında binlerce kez öldürülüp dirilmesi ve Stone’un bu olayı çözmeye çalışma çabası işleniyor.

Haberin Devamı
Aynı gün vizyona girecek bir diğer film, "Yargısız İnfaz". Gavin Hood’un yönetmenliğini yaptığı filmin oyuncu kadrosunda Meryl Streep, Jake Gyllenhaal, Bob Gunton, Reese Witherspoon, Omar Metwally, Aramis Knight, Rosie Malek-yonan, David Fabrizio ve Richard Dorton yer alıyor.

Filmde, Mısır kökenli bir kimya mühendisi ile evli olan Isabella El-Ibrahim’in eşinin Güney Afrika’dan Washington’a dönmek üzere uçağa binerken tutuklanması üzerine gelişen olaylar anlatılıyor.

Film gösterimleri

"Toplumsal Hafıza / Belgesel Sinema" teması altında, Bahriye Kabadayı’nın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği "Devrimci Gençlik Köprüsü" adlı belgesel, 3 Ocak Perşembe günü Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda gösterilecek.

Belgesel, "68 kuşağı"ndan bir grup gencin, gerçekten istenirse hayallerin gerçekleşebileceğini göstermek için 1969’da Hakkari’ye gidip Zap suyunun üzerine inşa ettikleri köprüyü konu alıyor.
         (LAL-NUR-RA-SRD)