Kültür Sanat53 yıl sonra: Üç arkadaş!

53 yıl sonra: Üç arkadaş!

06.04.2011 - 14:32 | Son Güncellenme:

Groupama, 30. İstanbul Film Festivali ile dördüncü kez hayata geçirdiği “Türk Klasikleri Yeniden” projesi kapsamındaMemduh Ün’ün unutulmaz eseri “Üç Arkadaş”ı restore etti.

53 yıl sonra: Üç arkadaş

53 yıl aradan sonra yenilenerek izleyicisine kavuşan film, aynı zamanda bir İstanbul nostaljisi de yaşattı.

Haberin Devamı

Groupama, dört yıl önce İstanbul Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi ile Türk filmlerini restore ederek milli kültür mirasımızı korumaya devam ediyor. Dört yıldır kesintisiz hayata geçirilen proje kapsamında Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi işbirliğiyle orijinal negatifi yenilenen 1958 yapımı “Üç Arkadaş” filmi, 5 Nisan Salı akşamı 30. İstanbul Film Festivali kapsamında Beyoğlu Atlas Sineması’nda izleyicileriyle buluştu.

Film gösterimi öncesi Beyoğlu’nda düzenlenen davete, Groupama Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, Groupama Gan Sinema Vakfı Genel Koordinatörü Gilles Duvall ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı yöneticilerinin yanı sıra Üç Arkadaş Film Yönetmeni Memduh Ün, Fatma Girik ile filmin başrol oyuncuları Fikret Hakan ve Muhterem Nur’un katılımıyla gerçekleştirildi. Geceye, Türk sinema ve iş dünyasının tanınmış simaları katıldı.

Haberin Devamı

Groupama Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, gala gecesinde yaptığı konuşmasında, 2008 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile kesintisiz sürdürdükleri ‘Türk Klasikleri Yeniden’ bölümü özel gösterim sponsorluğu ile Türk sinemasının altın filmlerinden birini daha beyazperdeyle yeniden buluşturmuş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Yıldız; filmin negatifinin yenilenmesini ve yeniden vizyona girmesini mümkün kılan restorasyonun Groupama önderliğinde, Groupama Gan Sinema Vakfı, Technicolor Sinema Mirası Vakfı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi tarafından en son teknoloji ile gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Yılmaz Yıldız: “Kültür mirasımızı korumaya devam edeceğiz.”


Groupama’nın dünyada otuzdan fazla film festivalini desteklemesinin yanı sıra, birçok klasik filmin restorasyonunu gerçekleştirdiğine dikkat çeken Groupama Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız; “Türk kültür ve sanat hayatına kalıcı destekler vermek önceliklerimiz arasındadır. Bu yıl Memduh Ün’ün 1958 yapımı Üç Arkadaş filmini izleyicisi ile beyazperdede buluşturuyoruz. Önümüzdeki yıllarda da Türk Sineması’nın bir başka klasiğini restore ederek Türkiye’nin kültür mirasını korumaya devam edeceğiz.” dedi.

Haberin Devamı

Memduh Ün’ün yönettiği “Üç Arkadaş’’ filminin başrollerini Muhterem Nur, Fikret Hakan, Semih Sezerli ile Salih Tozan gibi usta oyuncular paylaşıyor. 1958 yapımı filmde; İstanbul Arnavutköy’ün ara sokaklarında, eski bir konakta kiracı olarak bir arada yaşayan üç bekâr arkadaşın hikâyesi anlatılıyor. Bu üç arkadaşın yaşantısı, bir gece parkta rastladıkları ve durumuna üzülerek evlerine getirdikleri kör işportacı kız Gül ile değişiyor.

Groupama ile “Türk Klasikleri Yeniden” projesi 4. yılında


Uluslararası platformda Groupama Gan Sinema Vakfı aracılığıyla dünya sinema mirasını koruma ve sinema sektörünü destekleme alanındaki çalışmalarını 24 yıldır devam ettiren Groupama; 2008 yılı itibarıyla çalışmalarını Türkiye’ye de taşımıştır.

2008 yılında Erden Kıral’ın “Bereketli Topraklar Üzerinde” (1979) filmiyle “Türk Klasikleri Yeniden” projesine başlayan Groupama, 2009 yılında Ömer Lütfi Akad’ın “Vurun Kahpeye” (1949) filmini, 2010 yılında ise Atıf Yılmaz’ın “Selvi Boylum Al Yazmalım” (1978) filminin restorasyonunu üstlenmiştir.

Haberin Devamı

Memduh Ün’ün yönetmenliğini yaptığı 1958 yapımı “Üç Arkadaş” filminin nitrat tabanlı orijinal negatifi büyük ölçüde bozulma göstermişti.Bozulmanın giderilmesi için yürütülen restorasyon ve yenileme çalışmalarında, bugün dünyada uygulanan en ileri teknolojinin tüm imkânları kullanıldı. Restorasyon işlemleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi’nde 4 Profesör, 1 Doçent, 3 Asistan, bu iş için özel olarak yetiştirilmiş 7 öğrenci, 3 yardımcı eleman olmak üzere toplam 18 kişinin katılımıyla 39 gün 24 saat kesintisiz olarak yapılan yoğun bir çalışmayla tamamlandı.

Filmi oluşturan, yaklaşık 140.000 kare, teker teker restore edildi. Gerçekleştirilen çalışma kapsamında film üzerindeki çizikler, bozukluklar, tozlar gibi arızalar düzeltildi. Emülsiyon çözülmesinden, ek için kullanılan eczalardan, seloteyp eklerinden, filmin çekmesinden kaynaklanan bozukluklar ve titremeler giderildi. Her kare en az 100 işlemle ayrı ayrı düzeltildi. Böylelikle restorasyon kapsamında filme toplam 14.000.000 işlem yapıldı.

Haberin Devamı

Filmin 17,5 mm olan orijinal optik ses filmlerindeki büyük bozulma, ses izinin üzerinde çizik, yırtık ve emülsiyon dökülmeleri de giderilerek 35 mm. filme aktarıldı.

Yenilenmiş görüntü ve sesler, önce negatif sonra pozitif olarak basıldı, yıkandı ve gösteri için hazırlandı.

KEŞFETYENİ
Fotoğraflar olay olmuştu! Tren yolculuğunun maliyeti dudak uçuklattı
Fotoğraflar olay olmuştu! Tren yolculuğunun maliyeti dudak uçuklattı

Cadde | 30.05.2025 - 07:57

Hande Erçel ve Hakan Sabancı aşkı doludizgin devam ediyor. Sık sık tatile giden ikili Roma-Paris hattında yolculuk yapmıştı. Yolculuğun maliyeti ortaya çıktı.

Yazarlar