Kültür Sanat Alaturka seks alışverişi

Alaturka seks alışverişi

26.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ortalama ürün fiyatları

Alaturka seks alışverişi






Türkiye'de seks shop'ların tarihi bundan 10 yıl önce başladı. O günden bugüne bu müesseseler hakkında çok yazılıp çizildi, konuşuldu. Biz de bu 10 yıl içinde seks shop'ların nasıl bir değişim gösterdiğini anlamak için bir araştırma yaptık. İşte bulgularımız...
'Cinsel sağlık ürünleri' satan bu mağazalarda ilginç manzaralarla karşılaşabilirsiniz. Sarıklı dedeler, arkadaşlarının 'Bekârlığa Veda' partisi için ona armağan seçen genç kadınlar, meraklı gözlerle ve kıkırdayarak raflara göz gezdiren liseli gençler, eşcinseller, libidosunun düştüğü endişesiyle son bir umut kendini buraya atanlar, burada yeni bir dünya keşfetmeyi umanlar ve daha niceleri...
Hemen hemen tüm seks shop'ların girişindeki cam tezgâh, (Bu size, takı, gözlük, kol düğmesi satılan tezgâhları hatırlatabilir) daha çok bir eczane dolabını andırıyor. Ancak buradaki tezgâhta, bir eczanedekinin aksine, muz, ananas, vanilya, şeftali ya da yeşil çay aromalı 'kayganlaştırıcı', 'sertleştirici' kremler, 'geciktirici' spreyler, ereksiyon sağlayıcı ya da penis büyütücü haplar, kadın orgazm kremleri, kadın için uyarıcı damlalar, meyveli, melodili, halkalı, kayganlaştırıcılı, kabartma yüzeyli prezervatifler, ufak 'oyuncaklar' (altın anal topu, vajinal zevk topları, klitoral uyarıcı halka, titreşim topu, penis kelepçesi) göze çarpıyor. Ana mekân genelde ortalama bir oda büyüklüğünde. Dört duvar boyunca uzanan rafları realistik, pilli, belden bağlamalı vibratörler, boy boy ereksiyon pompaları, yapay vajinalar, zenci, sarışın şişme bebekler, şaka oyuncakları süslüyor. Kimi mağazalarda, odanın ortasında da tezgâh yeralıyor. Tezgahın üstünde erotik filmler... Bir köşe de S & M (Sado/Mazo) ürünlerine ayrılmış; kelepçe, kırbaç, maske, deri külotlu realistik protez penis ve deri iç çamaşırları...

Vibratör rağbette
En çok satan ürün konusunda tüm seks shop sahipleri hemfikir: Vibratör. Bunun nedeni de vibratörü hem kadınların hem de eşcinsel erkeklerin kullanıyor olması. Hatta gay'lere özel ürünler de var: Gayler İçin Özel Penisli Latex Protez...
Seks shop çalışanları, Türkiye'de bilinenden çok gay olduğunu söylüyorlar. Dediklerine göre, maço imajı çizen birçok erkek aslında gay. Bunlar ya kendi kendilerini tatmin etmek, ya da erkek erkeğe olan cinsel hayatlarına renk katmak için 'vibratör'den yararlanıyorlar.
Vibratörün bu kadar çok çeşidi olabileceğini, bir seks shop'a girmeden anlamak mümkün değil; altın/krom kaplamalı, klitoral, doğal, anal, damarlı, çatal, jel vibratörler, testisli titreşimli penisler... Liste uzadıkça uzuyor... Hayal gücü ve fanteziler alabildiğince...
Vibratör kadar satan bir diğer ürün de, realistik penis. Belden bağlamalı, titreşimli belden bağlamalı, anal belden bağlamalı, biseksüel, su fışkırtan, deri külotlu gibi çeşitleri var.

Ha gömlek, ha penis...
Seks shop patronları için 'vibratör' ya da 'yapay vajina' satmak, gömlek ya da hediyelik eşya satmaktan farksız. Size aynen bir konfeksiyon mağazasında olduğu gibi, aradığınız özel bir şey olup olmadığını soruyorlar. Asla kıkırdamıyor, ya da size manâlı gözlerle bakmıyorlar. Alacağınız ürün konusunda tereddütteyseniz, önünüze tüm alternatifleri sıralıyor, tek tek hepsinin fonksiyonlarını açıklıyorlar. (Utanma yok!)

Bu da meslek
Seks Shop patronları, porno yıldızı edasıyla dolaşmıyorlar etrafta. Yolda rastlasanız "Bu adam seks endüstrisinde çalışıyor olmalı" demezsiniz. Kılık kıyafetleri sıradan, tişört kot ikilisi... Tabii bazısı işini ciddiye aldığından olacak, takım elbisesini üstünden eksik etmiyor. Tavırlarıyla olduğu kadar dış görünümüyle de "Bizimkisi de saygıdeğer bir iştir" mesajını veriyor.
Buna karşın çok sayıda seks shop işletmecisi, yaptığı işi ailesi ve yakınlarından gizliyor. Kimi, soranlara plastik işiyle ilgilendiğini söylüyor. Sonra da gelsin leğen, pompa siparişleri.

Sayıları artıyor
Bundan 10 yıl öncesine kadar Türkiye'de seks shop açmak, idealist bir yaklaşım sayılabilirdi. '93'te İstanbul'da ilk açılan seks shop, Bahariye'deki Elma. Elma şimdilerde bir efsane, çoktan kapanmış.
Bugün büyük şehirler başta olmak üzere, tüm ülkede seks shop'ların sayısı giderek artıyor. İlk açıldıklarında İstanbul'da topu topu üç tane seks shop varken, bugün bu şehir 41 mağazaya ev sahipliği yapıyor.
Anadolu da hızla İstanbul'un ayak izlerini takip ediyor. Ankara'da beş, İzmir, Adana ve Bursa'da dört, Antalya, Mersin, Kayseri ve Gaziantep'te birer tane seks shop var. İstanbul'daki seks shop sahipleri bu durumdan pek hoşnut değiller. Eskiden sayıları azdı, ülkenin dört bir yanından sipariş alıyorlardı. Bugün, taşradaki müşterilerinin neredeyse tümünü kaybetmiş durumdalar. Bu işten tek kârlı çıkan, hem İstanbul, hem de taşrada seks shop sahibi olanlar.
Bunlardan biri, İstanbul'da iki, İzmir'de ise tek bir seks shop işleten Tayfun Seyrekbasan. Seyrekbasan, İzmir'in insanlarının daha açık fikirli olduğunu söylüyor. Bu işten epey sıtkı sıyrılmış. "Telefon sapıkları, ne istediğini bilmeyenler, acayip karakterde müşteriler, 'Bana erkek arkadaş bul!' diyen gay'ler... Bıktım artık!" diyen Seyrekbasan "Ben bu işe para kazanmak amacıyla girdim. Kazanmıyorum! Bu işin beş yıl sonra ne olacağı da beni ilgilendirmiyor. Kartvizitimi bile değiştirmek istiyorum." diyor. Sonra dönüp bana soruyor: "Sizin hiç seks shop'çı bir arkadaşınız oldu mu, söylesenize?"

Mahçup değiliz artık
Seks shop patronlarının anlattığına göre, Türk halkı mahcubiyetini gözle görülür şekilde aştı.
Eskiden herkes katalogdan sipariş verirken bugün, insanlar bizzat seks shop'a uğrayıp istedikleri malları teslim alıyorlar. Çiftler birlikte gelip vibratör seçiyor, kadın kadına gruplar toplu alışveriş yapıyor; birbirini tanımayan erkeklerle kadınlar sırt sırta raflara göz gezdiriyor.

Türkiye'de seks shop'ların sayısı giderek artıyor. Ancak her işte olduğu gibi, bu işte de fıkralara konu olacak Türk mizacımızı belli ediyoruz. Seks shop sahipleri zaman zaman ilginç olaylarla da karşılaşıyorlar. İşte onların ağzından birkaç hikâye...

  • "Cübbeli ve sarıklı müşterilerimiz oluyor. Yukarı çıkmak istemiyor, apartmanın kapısında vibratör siparişi veriyorlar."
  • "Bir keresinde bir adam geldi. Geciktirici sprey istedi. Spreyi verdik, adam yarım saat sonra telaşlı bir halde geri geldi. Konuşamıyordu. Spreyi ağzına sıkmış."
  • "Adam gelip kapıyı çalıyor, açıyorsunuz kapıyı 'Abi ben lezbiyenim bana göre vibratör var mı?' diye soruyor. Daha ne olduğunu bilmiyor! Adama lezbiyen değil de gay olduğunu mu anlatacaksın, yoksa ürünü mü satacaksın?"
  • "Şişme kadın alan ve sonradan bize telefon açıp 'Ben bunu nasıl kullanacağım?' diye soranlar oluyor. Biz de ne yapalım, anlatıyoruz tabii."
  • "Kimi gelir bakar, fiyatına göre istediğini seçer, sonra burayı arayıp 'Ben yarım saat önce gelmiştim. Almaya çekindim. Sahilde bekliyorum, bana şunları gönderir misiniz?' diye sorar."
  • "Harçla kaplı ayakkabısının üstüne basan inşaat işçileri de gelir buraya. Adam eşcinseldir, kendine vibratör alır. Başka müşteriler rahatsız olur kaygısıyla, gitsin diye pek adamla ilgilenmeyiz."
  • "Bir keresinde bir adam geldi. Özürlü bir çocuğu olduğunu ve ona şişme bebek almak istediğini söyledi. Ağlamaklı oldum. Soramadım da, çocuk zihinsel özürlü mü, bedensel özürlü mü diye. Birkaç ay sonra yine geldi. Oğlu bebeği patlatmış, yenisini aldı."


  • Vibratör: 40 - 350 milyon TL arası
    Uzatmalı penis: 25 milyon TL
    Şişme bebek: 60 - 450 milyon TL arası
    Yapay vajina: 40 - 300 milyon TL arası
    Pompa: 50 - 300 milyon TL arası
    Kayganlaştırıcı, geciktirici kremler: 15 - 70 milyon TL arası
    Geciktirici sprey: 50 milyon TL
    Penis büyütücü hap: 75 milyon TL
    Ereksiyon sağlayıcı hap: 50 milyon TL
    Kadın için uyarıcı damla: 25 milyon TL
    Altın anal topu: 30 milyon TL
    Altın vajinal zevk topu: 40 milyon TL
    Titreşim topu: 30 milyon TL
    Kelepçe: 22.5 milyon TL
    Deri kırbaç: 55 milyon TL



    POPULER KÜLTÜR


    Noeliniz mübarek olsun!
    Yılbaşı kültürü ve hayat müfettişleri
    Şebo'nun dönüşü
    Bekârların umudu çöpçatanlıkta
    Zevk ticareti tabuları yıktı
    Beşiktaş'ta iktidar oyunları
    Magazin dünyasına geçiş
    2003'ün pop bilançosu
    Geçen hafta seçilenler
    POPUN YARIM ASRI / 1963

    Yazarlar