Kültür Sanat Baksı’daki ‘Ütopya Atölyeleri’

Baksı’daki ‘Ütopya Atölyeleri’ 

28.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bayburt’taki Avrupa Konseyi Müze Ödülü sahibi Baksı Müzesi, kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan öncülüğü ile iki aylık “Ütopya Atölyeleri”ne başlıyor. Atölyelere Osman Dinç, Çağrı Saray, Gülçin Aksoy ve Nancy Atakan ile Horasan gibi farklı kuşaklardan sanatçılar katılacak.

Baksı’daki ‘Ütopya Atölyeleri’

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Avrupa Parlamenterler Meclisi (APM) tarafından verilen “2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü, 8 Nisan 2014’te 37 müzeyi geride bırakarak kazanan ve Prof. Hüsamettin Koçan tarafından 2010’da kurulan Bayburt Baksı Müzesi, “Ütopya Atölyeleri” projesine temmuz ayı itibarıyla başlıyor.

Haberin Devamı

Mimari tasarımı ile sosyal boyutuyla doğa ve coğrafyanın bir parçası olmaya adanan, kalıcı koleksiyon ve küratöryel ile kişisel sergileriyle dikkat çeken müzedeki “Ütopya Atölyeleri” iki ay boyunca devam edecek. Atölyelerde bu yılki eğitim üniversitelerin yüksek lisans öğrencilerini merkezine alırken 6 Şubat 2023 deprem felaketinden etkilenen üniversitelere de öncelik tanınacak. Başvuruda bulunan üniversite öğrencilerine burslu katılım olanağının sağlandığı girişim, birer haftalık dönemler içerisinde düzenlenecek.

Program, müzede de “Gözlemevi” isimli sergisiyle gündeme gelen çağdaş heykel sanatçısı Osman Dinç (2-7 Temmuz) ile, sanatçılar Nancy Atakan (30 Temmuz-4 Ağustos), Gülçin Aksoy (23-28 Temmuz), Horasan (9-14 Temmuz), Çağrı Saray (16-21 Temmuz) ile sanat atölyelerini, Cabir Çobanoğlu (23-28 Temmuz) ve Mehmet Kavukçu (16-21 Temmuz) ile doğa ile buluşmayı sağlayan, birlikte yaratma ortamı sunan atölyeleri merkezine alıyor.

Haberin Devamı

Mesafeyi kapatmak

Ana Bina, Konuk Evi ve Depo-Müze ile açık hava sahne-gösteri platformunun da yer aldığı Baksı Müzesi, kurucusu Prof. Koçan tarafından, 2014’te yaptığı ödül konuşmasında şu kelimelerle tarif ediliyor: “Baksı Müzesi için anahtar kelimeler, periferi, sivil sürdürülebilirlik, üretim, göç, yabancılaşma, kültürel demokrasi, sanatçılar, kadın ve çocuklardır. Bu kelimeler, aynı zamanda hayallerimizin de üst başlıkları. İzleğimiz her zaman insan öyküsüne, kenara itilmiş hayatlara, unutulanlara ve ön yargılara doğru yürümek oldu. Ön yargıların yok edici baskısına karşılık, insan yanında olmayı seçtik. Çünkü hedefimiz Türkiye’nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt’a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmak, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmak… Bir diğer hedefimiz de, bölge insanının yitirmekte olduğu geleneksel zanaatı, çağdaş sanatla aynı mekânda sergileyebileceğimiz bir kültür-sanat merkezi yaratmak. Böylece çağdaş sanatı periferiye taşıyarak merkezle aramızdaki mesafeyi kapatabileceğimize inanıyoruz.”

Baksı Müzesi, Bayburt Karadeniz bölgesini Doğu Anadolu’ya bağlayan tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Gümüşhane ile Erzurum arasında konumlanan Bayburt’a ulaşım, esas olarak karayolu ile sağlanıyor. Erzurum ve Trabzon havalimanları ise Türkiye’nin dört bir yanından Bayburt’a ulaşımı kolaylaştırıyor. Baksı Müzesi, Erzurum Havalimanı’na 2,5 saat, Trabzon Havalimanı’na 3,5 saat mesafede bulunuyor. Bilgi ve başvuruya müzenin internet sitesi baksi.org ile +90 531 662 62 44 ve +90 533 128 86 40 numaralarından ulaşmak yeterli bulunuyor.