Kültür Sanat Bilim çaresiz kaldı

Bilim çaresiz kaldı

27.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“İki protonun çarpışması mı daha güçlüdür yoksa iki kız kardeşin çarpışması mı?” Sezonun dikkat çeken oyunlarından “Sivrisinekler”, bu zor soruya cevap arıyor.

Bilim çaresiz kaldı

Melisa Vardal - “Sivrisinekler”, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı adlı projede çalışan bilim insanı Alice ile onun bilim karşıtlığına varan düşüncelere sahip kız kardeşi Jenny’nin yaşadığı çatışmayı ortaya koyuyor. İngiliz Lucy Kirkwood’un kaleminden çıkan metin Ali Gökmen Altuğ’un yönetmenliğinde seyirci ile buluşuyor. Cenevre’de geçen oyunda Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de çalışan Alice’in yalnızca kız kardeşi Jenny ile değil, ölen eşinin Nobel Ödülü’nün kendi hakkı olduğunu düşünen bilim insanı annesi ve okulunda zorbalığa uğrayan oğlu Luke ile iletişimsizliğine de tanık oluyoruz.

Haberin Devamı

İki kardeş birbirine iki zıt kutbu temsil ediyor görünse de oyun seyirciye hayatın siyah ve beyazdan ibaret olmadığını hatırlatıyor. Hamileyken ultrasona girmeyen Jenny bebeği doğduktan sonra da onu aşılatmadığı için kızamıktan kaybediyor. Ablası Alice onun eğitimsizliğine katlanamıyor. Jenny’nin yıllarca kendisini hor gören annesi Karen’ın yaşlılık emarelerine karşı ablasına göre olgun davranması başka bir tartışma açıyor. Çünkü aynı tezatlık Alice’in oğlu Luke ile kuramadığı fakat teyzesi Jenny’nin bir noktadan sonra kurmaya başardığı bağ ile de karşımıza çıkıyor. Çoğunlukla Alice’in evi ve laboratuvarda geçen oyunda seyirci aynı zamanda bir bilim insanının çatışmalarına, açmazlarına yakından tanıklık etme şansı buluyor.