Kültür Sanat Bilim tarihinin ilk kadın düşünürü: Hypatia

Bilim tarihinin ilk kadın düşünürü: Hypatia

24.02.2020 - 15:09 | Son Güncellenme:

Yılmaz Şener‘in kendi yorumuyla, tarihin ilk kadın düşünürü Hypatia’nın hayatını irdelediği yeni çalışması şimdiden 7. baskıyı gördü.

Bilim tarihinin ilk kadın düşünürü: Hypatia

‘Yanlış Da Olsa Düşünmek Hiç Düşünmemekten Daha İyidir’ başlığıyla ilk andan dikkat çeken kitap, içinde barındırdığı bilgilerle Hypatia hakkında bir farkındalık yaratıyor.

Haberin Devamı

Hypatia, cinsiyetinden ötürü yaşadığı dönem yadsınmaya çalışılmış, hakkında pek de fazla bilgiye erişemediğimiz son derece kıymetli bir bilim insanı… Bu haliyle kitap, sistemin vaktiyle ondan esirgediği kimliğini ve fikirlerini görünür kılma imkanı sağlamış. Yalın bir dille yorumlanan eserin gördüğü yoğun ilgi oldukça umut verici.

Düşünmeyi ve şüphe etmeyi hayatının vazgeçilmezi haline getiren Hypatia’nın bilim insanı kimliğini, kadınlığının gölgesinde görmekte ısrar eden öğrencisine verdiği cevap, dönemin şartları düşünüldüğünde Hypatia’nın cesaretini öyle güzel özetlemiş ki! “Senin asıl sevdiğin bu Orestes. Güzelliği güzellik olduğu için sevmiyorsun,” diyerek uzattığı adet beziyle, reformik yaklaşımını ortaya koymaktan çekinmeyen bir bilim insanının, bir kadının hikayesi bu...

Haberin Devamı

Eser, bilimsel bir çalışma olmanın yanı sıra kadın kimliğinin geçtiği süreçleri ve bir kadının kendini ortaya koyarak neleri başarabileceğini gözler önüne seriyor. Bu haliyle tarihsel bir kıyaslama imkanı sunarken, başta kadınlar olmak üzere, gizlenmiş bilgileri öğrenmeye susamış tüm insanların başucunda bulunmayı hak ediyor.

Destek Yayınları

Sayfa Sayısı: 96