Kültür Sanat Bir bilimkurgu yazarının nefes kesen portresi

Bir bilimkurgu yazarının nefes kesen portresi

20.07.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilimkurgu edebiyatının önde gelen yazarlarından Isaac Asimov’un notlarından eşi Janet Jeppson Asimov’un derlediği 'Dolu Dolu Yaşadım’ adlı otobiyografi Hit Kitap’tan çıktı

Bir bilimkurgu yazarının nefes kesen portresi
Aslı Onat Robert Heinlein ve Arthur C. Clarke ile bilimkurgunun “Üç Büyük”ü arasında yer alan Asimov’un notlarından, yazarın eşi Janet Jeppson Asimov tarafından derlenen “Dolu Dolu Yaşadım” adlı otobiyografi, Hit Kitap’tan çıktı.
Adı hep bilimkurguyla anılan Asimov’un ölümünün 15. yılında, yazarın insan olarak portresini çizen kitap, ünlü “Vakıf” serisini ve sinemaya da uyarlanan “I, Robot / Ben, Robot” ve “Bicentennial Man” gibi öyküleri yaratan zihni anlamamıza yardımcı oluyor.  Bilimkurgu dışında polisiye, fizik, popüler bilim ve şiir gibi türlerde de eser veren Asimov, aynı zamanda biyokimyacıydı.
Agatha Christie ve Shakespeare hayranı olan yazarın iki ciltlik “Shakespeare Rehberi” adlı bir kitabı da bulunuyor.
Oxford’un İngilizce sözlüğü, 'robot’ kelimesinin mucidinin Asimov olduğunu belirtir. Ama Asimov’un kendisinin de kitapta belirttiği gibi o, aslında 'robotik’ (robotbilimi) kelimesinin yaratıcısı... 
Rus Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak 1920 yılında SSCB’de dünyaya gelen Asimov, otobiyografisinin başında, etnik kökeni konusunda ilginç bir noktaya değiniyor:
“M.S. 600’lü yıllarda şimdiki güney Rusya topraklarında Hazarlar diye bilinen bir Türk kavmi yaşıyordu. (...) 965 yılından sonra dağılma sürecine girdiler ama Doğu Avrupa Yahudilerinin büyük bölümü Hazarların ve onların egemenliği altında yaşamış halkların soyundan geliyor olabilir. Bunların arasında ben de olabilirim. Kim bilir? Hem böyle bile olsa ne fark eder?”
İki yaşındayken ailesiyle ABD’ye göç eden Asimov, New York’ta büyüdü. Bu göç olmasaydı belki de Almanların Rusya’yı işgali sırasında hayatta kalması mümkün olmayacaktı.
Otobiyografisinde 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladığını ama bunları yayıncılara kabul ettirmekte zorlandığını anlatan Asimov, yoksullukla mücadele ederken bazen tek bir öyküsünü yayınevine kabul ettirebilmek için 2 yıl uğraştığını aktarıyor okuyuculara. 
Bilimkurgu hayranlığından bilimkurgu yazarlığına geçişini ve akademisyenlikte  yaşadıklarını akıcı bir dille anlatan Asimov, yazarken yaşadığı tıkanıklıkları ve ateistliğini de okurla samimi bir şekilde paylaşıyor. 
26 Temmuz 1942’de Gertrude Blugerman ile evlenen yazarın bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973’te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. Asimov, kitapta da belirttiği gibi “Daima daktilomun başında yazı yazarken başım klavyeye düşüp burnum iki tuşun arasına girerek ölmek istemiştim” demişti. Ama bu mümkün olmadı.

AIDS nedeniyle öldü
Alınan kanların henüz HIV testine tabi tutulmadığı '80’lerde olduğu baypas ameliyatı, yazarın sonunu hazırladı. Asimov, enfekte kandan kaptığı HIV virüsü nedeniyle 6 Nisan 1992’de öldü.
Yazarın AIDS’ten öldüğü ise on yıl sonra açıklandı. Yazar, hastalığını ölmeden önce öğrenmişti ama ömrü otobiyografisinin basıldığını görmeye yetmedi. 

Haberin Devamı
 

Asimov’un kitaplarından bir seçki


Vakıf Dizisi İthaki Yayınları
Bilim ve Buluşlar Tarihi İmge Kitabevi Yayınları
Dün, Bugün, Yarın Güncel Yayıncılık
Robot Öyküleri Antolojisi Us Yayıncılık
Karadul Bulmacaları İnkılap Kitabevi
Sonsuzluğun Sonu Cep Kitapları
Üç Robot Yasası Altın Kitaplar
Ben, Robot Altın Kitaplar
Marslılar Cep Kitapları
Yeryüzü ve Uzay İnkılap Kitabevi