Kültür Sanat Bu toprakların renkleri

Bu toprakların renkleri

12.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Maji Art Gallery, Titanic Deluxe Bodrum Hotel’de sanatseverleri İsmail Acar’ın eserlerinden oluşan “Ottoman Dreams” sergisiyle buluşturuyor.

Bu toprakların renkleri

Melisa Vardal- 10 bin yıllık köklü tarihimizin yarattığı kültürel zenginlikten yararlanan Acar, eserlerinde Osmanlı ve Anadolu’nun geleneksel çizgisini modernize ederek ortaya bu coğrafyanın sanata izdüşümünü ortaya koyuyor. Usta sanatçı bize hep Batı’ya bakmayı öğrettiklerinin altına çizerek “Batı da bizi zaten hep gölgesinden giden olarak gördü. Haksız da değil biz kendimiz olamadıktan sonra.... Gördüm ki İranlı İranlı gibi, İtalyan İtalyan gibi, Alman da Alman gibi resim yapıyor” diyor ve Türkiye’de Türk gibi resim yapan sanatçıların olmadığına sitem ediyor. Kendisinin bunu başardığını ve bu yüzden mutlu olduğu söyleyen Acar’ın sergisi 30 Ağustos tarihine kadar ziyarete açık. Asırlık kültürümüzden yeni bir harman yaratarak bu toprakların sanatını üreten Acar’ın eserlerini galerinin kurucusu Gaye Donay bir araya getiriyor. Sanatçının vizyoner kimliğini vurgulayan Donay, Acar’ın dünyadan öğrendiklerini entegre ederek bizim kültürümüzün derinliğinin de farkındalığı ile bir yaratıcılık içerisinde olduğunu söylüyor. Eserleri yurt içi ve yurt dışında birçok galeri ile müzede sergilenen usta ressam sanatta Batı hükmünü kırıyor ve yalnızca motiflerle değil bunu felsefi olarak da yerlileştiriyor.

Haberin Devamı

Sanata değer katmak ve yapılmamışı yapmanın izinde olan Maji Art’ın kurucusu Donay, Acar’ın kültürümüzü benimseyerek ortaya koyduğu eserlerinin sanat dünyamız açısından önemini vurgularken “İsmail Acar gerek desenlerinde, gerek içeriğinde, gerek felsefesinde tamamıyla Türk motiflerini, Türk felsefesini ve Osmanlı’yı birbirine karıştırmak kaydıyla bir hikâye yaratıyor. Zaman zaman sizi renkleriyle Alis Harikalar Diyarı’na götürüyor. Bir bakıyorsunuz ki Osmanlı döneminin içindesiniz ama o modern çağı yaşamak kaydı ile…” diyor. 

Galerinin mottosu sınırsız çağdaş sanat

Titanic Deluxe Bodrum Hotel “Ottoman Dreams”ın yanı sıra galerinin “Summer Art” sergisine de ev sahipliği yapıyor. ‘‘Sınırsız Çağdaş Sanat’’ konsepti ile ilk kez bu yaz yola çıkan sergi haziran-eylül ayları boyunca bir aylık periyotlarla düzenleniyor. 15 sanatçının ikişer eseriyle yer aldığı sergi yarattığı dinamizm sayesinde önem taşıyor. Bunu gelenekselleştirmeyi amaçlayan galeri “Winter Art” sergilerinin de yola çıkabileceğini duyuruyor.