Kültür Sanat Cazın “First Lady”’si Diane Schuur İstanbul'da

Cazın “First Lady”’si Diane Schuur İstanbul'da

14.01.2015 - 14:34 | Son Güncellenme:

2 Grammy ödüllü, cazın “First Lady”’si Diane Schuur uzun bir aradan sonra CRR Caz Şubatı kapsamında 8 Şubat’ta Türk hayranlarıyla buluşuyor.

Cazın “First Lady”’si Diane Schuur İstanbulda

Tacoma, Washington`da 1953 yılında doğan, Diane Schuur'un cazla tanışması piyano çalan babası ve Duke Ellington, Dinah Washington plakları çalan annesi sayesinde olmuştur.

Doğumu sonrasında çıkan bir komplikasyon sonucu görme yeteneğini kaybeden sanatçı, StanGetz tarafından Monterey Caz festivalinde “AmazingGrace”i söylerken keşfedildi.

Schuur, ilk çıkış albümü “Deedles” ‘ı 1984 yılında çıkardıktan sonra 13 yıl içerisinde GRP şirketi için ikisi Grammy ödüllü (Timeless and DianeSchuur ve the CountBasieOrchestra ) olmak üzere 11 albüm yapmıştır. BasieOrchestra ile yaptığı çalışma 33 hafta boyunca Billboard caz listelerinde 1 numara olarak kalmayı başarmıştır.

1991`de “Pure Schuur” adlı albümü Modern Caz listelerinde 1 numara olmuştur. 1994`te büyük blues ustası B.B. King`le yaptıkları “Heart to Heart” albümü de Billboard Listelerine 1 numaradan giriş yapan ilk GRP albümü olmuştur. Japonya , Avrupa , Malezya , Güney Amerika `da turneler yapmış, Irving Berlin (1988) ve Ella Fitzgerald (1993) ile Carnegie Hall`da sahne almıştır. 1999`da Atlantic `ten çıkan albümü “Music Is My Life” `ın yapımcılığını efsanevi yapımcı Ahmet Ertegün üstlenmiştir. ConcordRecords`tan 2001 yılında çıkan bir sonraki albümü Swingin` For Schuur`da trompetin ustalarından Maynard Ferguson ile ilk kez çalışmıştır. Bu albümle dinleyicisini büyüleyen Schuur diva statüsüne kavuşmuş ve bundan sonra `Cazın First Lady`si” olarak anılmaya başlamıştır. Kasım 2002`de Schuur efsanevi besteci ve söz yazarı Barry Manilow ile bir Hollywood stüdyosunda bir araya gelmiştir. Schuur`un etkileyici sesiyle eşlik ettiği Manilow orijinallerinden oluşan albümün yapımcılığını Manilow ve usta yapımcı Eddie Arkin üstlenmiştir. Midnightadlı bu proje eski moda bir şekilde tüm müzisyenlerin beraber stüdyoya girerek tek seferde kayıt almasıyla yapılmıştır.

Usta ses Diane Schuur geçtiğimiz Haziran’da yayınlanan, Frank Sinatra ve Stan Getz’a adadığı son albümünden parçalar ve kariyerinini önemli klasiklerini seslendirmek; tüm müzikseverleri büyülemek üzere 8 Şubat’ta CRR sahnesinde yer alacak.