Kültür Sanat Çılgınca sevişmeli ama...

Çılgınca sevişmeli ama...

23.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

2002 Amerikan Kitap Fuarı’nın medarı iftiharı İncil oldu! Haham Shmuley Boteach’in kitapları da çok satanlar arasında. Fuarda Nâzım Hikmet de vardı.

Çılgınca sevişmeli ama...

Çılgınca sevişmeli ama...

2002 Amerikan Kitap Fuarı’nın medarı iftiharı İncil oldu! Haham Shmuley Boteach’in kitapları da çok satanlar arasında. Fuarda Nâzım Hikmet de vardı.

ŞEBNEM ŞENYENER/New York

Çılgınca sevişmeli ama...
Son on beş gün, New York yerel ve uluslararası yayın dünyasının faaliyetleriyle çalkalandı. Hüzünlü koca şehir bir kitap klübüne dönüştü adeta. Jacob Javits Center’da gerçekleştirilen Amerikan Kitap Fuarı ile bütün şehir kitaplarla ilgili faaliyetler, okumalar, tartışmalar, şiir geceleri, yazarlar, yayıncılar ve ziyaretçilerle doldu taştı.
Kitap fuarı ağırlıkla yayın pazarı ve pazarlaması çerçevesinde düzenlendi. Fuarın üçüncü gününde Jacop Javits Konferans Merkezi’ne yollandım. Girişte merkezde ilk göze çarpan büyük yayınevleriydi. HarperCollins, Warner, SimonSchuster, Harcourt... İlk konferansın konu başlıkları şöyleydi: Endüstrimizin durumu, istihbarat, eğilimler, kitap vızıltısı nasıl yaratılmalı, internetin sağladığı yayın imkânı mı yoksa yaratıcılığın sonu mu? Ünlü mücevherci Bulgari, İngiliz yazar Fay Weldon’ın romanını yayımlayarak edebiyatın iffetini kirletmiş midir? Reklam ve pazarlamanın sınırları nerede bitmeli, sanatın sınırları nerede başlamalı? Katılanlar ise uluslararası yayın dünyasının büyük isimleriydi.
Kapıdan girer girermez karşıma çıkan HarperCollins’in sırasından başladım dolaşmaya. Bitişiğinde en kalabalık yerde Uluslararası İncil Topluluğu, İncil’in 17. yy. İngilizce baskısını bir camekânda sergilerken bütün fuarın en çarpıcı sözlerini yazmış altına: "4692 ay boyunca kesintisiz olarak en iyi satanlar listesindeki tek kitap." Hemen bitişiğinde Adams Yayınları’nda, yayınevinin medarı iftiharı olan yazarı haham Shmuley Boteach kitabını imzalıyor: "Eşini baştan çıkar, eşinle günaha gir, Koşher Aldatma". Sıraya girdim, "Şebnem’e" diye yazdı içine, "içtenlikle". S’nin altına noktasını koymasını unutmadı. Sağ üst köşeye ibranice bir şeyler çiziktirdi. Internet’te "aşk peygamberi" olarak tanınan haham Shmuley’nin çok satan kitaplarından ilki "Koşher Seks". "Koşher Aldatma" kitabında "aldatan kadınödan bir alıntı var: "Onunla yatağa ilk girdiğimde dünya durdu sanki, bense karanlıkların karanlığı delikleri bile aydınlatacak kuvvette bir ışığa sahip kayan bir yıldız oldum." Haham aldatanların buna benzer çaresiz haykırışlarını şöyle cevaplamış: "Seks hep kontrol dışı kalmalı, çılgınca sevişmeli insan, çılgınca istemeli ama başkasını değil kendi eşini..."
Kitap fuarının bir köşesinde Nâzım Hikmet’in İngilizce’deki en güzel çevirilerini satan Persea kitaplarına rastladım. Resmi olarak kitapçı raflarına 23 Mayıs’ta çıkması takvimlenen yeni Nâzım çevirisi, sansürsüz haliyle "Memleketimden İnsan Manzaraları", tekmili birden 490 sayfa yeni haliyle Persea’nın rafındaydı. On beş gün boyunca bütün şehiri dolduran okuma seansları arasında bir de Nâzım Hikmet seansı vardı. Türkevinde ilk kez gerçekleştirilen yüzüncü yıldönüm kutlaması sayesinde.





KÜLTÜR & SANAT