Kültür Sanat Cıngıllıoğlu dünya 4’üncüsü

Cıngıllıoğlu dünya 4’üncüsü

08.10.2011 - 21:37 | Son Güncellenme:

ABD’nin prestijli sanat galerisi Artnews’e göre dünyanın en etkili 4. koleksiyoneri Halit Cıngıllıoğlu...

Cıngıllıoğlu dünya 4’üncüsü

ABD’nın prestijli sanat galerisi Artnews, geçen ay 22 ülkede yaptığı araştırmalar sonucunda dünyanın en aktif 200 koleksiyonerini seçti. Derginin müzayedeciler, koleksiyonerler, müze yöneticileri, küratörler ve sanat uzmanlarıyla yaptığı röportajlar sonunda belirlediği bu 200 kişilik listenin ilk 10’u çarpıcı.

Zirvede Arnault var
Artnews’un 23 yıldır düzenli olarak yayımladığı listenin ilk sırasında Helene ve Bernard Arnault çifti geliyor. Dünyanın en etkili koleksiyoneri olarak belirlenen Arnault, Fransa’nın en zengin isimlerinden. Moda şirketleri grubu Louis Vuitton Moet Hennessy’nin (LMVH) yönetim kurulu başkanı olan Arnault, 1999’da dünyanın en önemli müzayede evlerinden biri olan Sotheby’s’i satın almak istemişti.
Listenin ikinci sırasında yatırım bankacılığı ve sektöründe çalışmalar gerçekleştiren New York’lu çift Debra ve Leon Black çifti bulunuyor. Aynı zamanda kendi isimlerini taşıyan bir müzeye de sahip olan Edythe L. ve Eli Broad üçüncü sırada yer alıyor.
Listenin 4. sırasındaki isim çarpıcı. Dünyanın pek çok zengin ismini geride bırakarak listenin 4. sırasına yerleşen Halit Cıngıllıoğlu’nun koleksiyonu tam bir kapalı kutu. Cıngıllıoğlu’nun izlenimci, savaş sonrası, modern ve çağdaş sanat eserlerini bir araya getiren bir koleksiyonu olduğu biliniyor.
Renoir, Cezanne, Monet, Picasso gibi dünya sanatının ustalarını özellikle koleksiyonuna kattığı konuşulan Cıngıllıoğlu’nun koleksiyonundan bazı parçaları 2001 yılında dünyaca ünlü müzayede şirketleri Christie’s ve Sotheby’s aracılığıyla satacağı konuşulmuştu.

Danışma kurulunda
Fakat bu haberlerin hemen ardından Cıngıllıoğlu yaptığı açıklamada haberin doğru olmadığını belirtmişti. Sothebys’in danışma kurulu listesinde de yer alan Cıngıllıoğlu’nun hemen ardından 5. sırada Alexandra ve Steven A. Cohen’in ismini görüyoruz. İngiltere’nin en önemli kuyumcusu, elmas tüccarı Laurence Graff ise en etkili 10 koleksiyoner arasında 6. sırada.
Yunanistan’ın ünlü ailesi Niarchoslar’dan Philip S. Niarchos listenin 7 numarasında. Bu ünlü ailenin 2 milyar dolarlık bir sanat koleksiyonuna sahip olduğu konuşuluyor. 8. sırada yine Fransa’dan bir isim var: Mayıs 1998’de 1 milyar doların üzerinde bir paraya Christie’s müzayede evini satın alan François Pinault. Fransa’nın en zenginlerinden biri olan Pinault, aralarında Gucci, Yves Saint Laurent, gibi markaların yer aldığı PPR grubunun yöneticisi.
New York’ta otomotiv sektörünün önemli isimlerinden biri olan Emily ve Mitchell Ralles çifti modern, çağdaş sanat koleksiyonuyla listenin 9. sırasında görüyoruz. Listenin sonunda ise Katarlı Şeyh Saud bin Muhammed bin al-Tani yer alıyor.

Haberin Devamı

Modigliani ile gündeme geldi
2011’de sanata en fazla yatırım yapan isimlerden biri olan Cıngıllıoğlu’nun adı Modigliani’nin “La belle Romaine” adlı tablosuyla da gündeme geldi. 2010 yılında Sotheby’s’in düzenlediği müzayedede Modigliani’nin bu eseri 68.9 milyon dolara satıldı. Satışın ardından Wall Street Journal da dahil olmak üzere yayın organlarında eserin Halit Cıngıllıoğlu’na ait olduğu; Cıngıllıoğlu’nun bu eseri 1999’da 16.8 milyon dolara satın aldığı yazıldı. Ancak Cıngıllıoğlu tablonun kendisine ait olmadığını belirterek, söz konusu satışla bir ilgisi olmadığını açıkladı.