Kültür Sanat Çizgileriyle yaşayacak

Çizgileriyle yaşayacak

06.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Unutulmaz tiplemeleriyle Türkiye’de karikatür sanatının önde gelen isimlerinden Hürriyet gazetesi çizeri Latif Demirci hayatını kaybetti. Kısa bir süre önce kalp ameliyatı geçiren usta karikatürist önceki gün evinde düşerek hastaneye kaldırıldı. 61 yaşındaki Demirci yapılan tüm müdahalelere rağmen dün sabah saat 06.00’da hayata gözlerini yumdu.

Çizgileriyle yaşayacak

 KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - Demirci’nin vefat haberi uzun yıllardır çizerliğini yaptığı Hürriyet Gazetesi’nin sosyal medya hesabından duyuruldu. Hürriyet Kitap Sanat’ın açıklamasında “Gazetemizin usta çizeri sevgili Latif Demirci’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Hayata, gündeme zekice bir mizahla baktığı tüm çizgileri bizimle…” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Çizmeye 14’ünde başladı

İlk karikatürü henüz 14 yaşındayken Gırgır dergisinde yayımlanan Demirci, 1978-79 yılları arasında Mikrop dergisinde, sonraki 12 yıl boyunca da Gırgır ve Fırt dergilerinde görev aldı. 1989’da Hasan Kaçan, Ergün Gündüz ve Atilla Atalay’la birlikte kurdukları Hıbır dergisinde çizmeye devam eden Latif Demirci, Hıbır ve onun devamı niteliğindeki HBR Maymun’un kapanmasının ardından gazetelere geçiş yaptı. Nokta, Panorama ve Gazete Pazar’ın ardından eşsiz çizgileriyle Hürriyet’te yer aldı. 2015 yılında Sedat Simavi Karikatür Ödülü’nü kazanan Latif Demirci aynı zamanda “The Selamınaleyküm-Yes Problem”, “National Geoglathif”, “Nostaljisi Kandilli”, “Mithat and Mirsat” ve Erdal Belenlioğlu ile birlikte hazırladığı “Eyvah! Mezun Oldum” gibi önemli kitaplara imza attı.

Haberin Devamı

Latif Demirci’nin erken vedası sevenlerini yasa boğdu. Yazar Latife Tekin, Demirci’nin vefatının ardından yaptığı açıklamada, “Kızımın babası, sevgili arkadaşım, dostum adaşım Latif’i kaybettim, çok üzgünüm” dedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise “Çizdiği karikatürlere sayfaları sığdıran, halen hafızalarda olan unutulmaz tiplemelere imza atan Karikatürist Latif Demirci’nin vefatını teessürle öğrendim. Merhuma yüce Allah’tan rahmet; kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun” ifadelerini kullandı. Leman Dergisi “Latif Demirci büyük, dev usta; çok üzgünüz” derken Hasan Kaçan ise “Latif Demirci kadar parlak bir yıldız çok az gelir. Sanat dünyasının klasikleri olarak kabul edilen eserleri kendisine has çizgisi ile yorumladığı albümü eşsizdir. Ne yazık ki çizerler sanat dünyasının üvey çocuklarıdır” ifadelerine yer verdi. Vedat Özdemiroğlu ise “Karikatürün büyük ustası, mizahımızın zirve isimlerinden, sevgili ağbim Latif Demirci, aramızdan ayrıldı. İnce zekası, sağlam bileği, sıcacık tebessümüyle sonsuza kadar efsane olarak kalacak usta. Adı gibi hatıratı da Latif olacak. Başın sağ olsun, Türkiye...” şeklinde konuştu.