Kültür Sanat Filmin sonu değişti!  Artık dövüş yok​​​​​​

Filmin sonu değişti!  Artık dövüş yok​​​​​​

27.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’de 23 yıllık kült film “Fight Club”ın sistem karşıtı finali değiştirildi. Yerine orijinalinin tam tersi bir mesaj taşıyan farklı ve yeni bir son eklendi

Filmin sonu değişti  Artık dövüş yok​​​​​​

Chuck Palahniuk’un ünlü romanından Jim Uhls’un senaryolaştırdığı, David Fincher’ın yönettiği ve başrollerini Edward Norton ile Brad Pitt’in paylaştığı “Fight Club/Dövüş Kulübü”nün o ünlü finali, Çin’de değiştirildi.

Haberin Devamı

YouTube’un Çin versiyonu olan, video platformu Tencent Video’da gösterilen filmi izleyenler bambaşka bir son ile karşılaştı. Hatırlanacağı gibi filmin sonunda Edward Norton'un hayat verdiği Anlatıcı, Brad Pitt’in canlandırdığı alter ego'su Tyler Durden'ı öldürüyor ve sonrasında sistemi yıkmak için yerleştirdiği patlayıcıların binaları yerle bir etmesini izliyor. Çin’de gösterilen versiyonda ise o patlama sahnesi yerine ekran karardı ve şu yazı yer aldı: “Tyler'ın bıraktığı ipuçlarını takip eden polis, planı çözdü ve tüm suçluları tutuklayarak bombaların patlamasını başarılı bir şekilde engelledi. Mahkemenin ardından Tyler, psikolojik tedavi görmesi için akıl hastanesine gönderildi. 2012'de hastaneden taburcu edildi."

Haberin Devamı

“Fight Club”ın finalindeki sistem karşıtı mesajın silinmesi ve yerine orijinalinin tam tersi anlamına gelen bir son eklenmesi 23 sene önce vizyona giren ve modern başyapıtlardan biri olarak kabul edilen filmin hayranlarını hem şaşırttı hem de tepkisini topladı. 

Söz konusu değişikliğin, Çin’de resmî sansürünün yeni bir son hazırlanması emriyle mi yoksa filmin yapımcıları tarafından mı yapıldığı henüz belli değil. Bazen Hollywood yapımcıları, Çin’deki sansür engelini aşmak ve Çin pazarına sorunsuz girebilmek için otosansür uygulayabiliyor. Örneğin “Bohemian Rhapsody”, Freddie Mercury'nin özel hayatına dair sahneler çıkarılarak Çin'de gösterime sokulmuştu.