19.11.2015 - 11:00 | Son Güncellenme:
NEMRUT’un tek tanrıçası Argande Güneydoğu kadınlarının elinden tutuyorAsırlık kaderleri silmek, yeniden yazmak için yola çıkıldıGüç ve Bereket TanrıçasıNemrut dağındaki heykellerden birinin adıMezopotamya topraklarında hüküm sürmüş,Kommagene Krallığı’nın tek tanrıçası ARGANDE modaya yeni bir ruh bahşediyor…
Nazım Hikmet’in “Kadınlarımız” şiiri ne güzel anlatır…‘Ve kadınlarBizim kadınlarımız:Korkunç ve mübarek elleriİnce, küçük çeneleri, kocaman gözleriyleAnamız, avratımız, yârimizVe sanki hiç yaşanmamış gibi ölenVe soframızdaki yeriÖküzümüzden sonra gelen’Kadınların iş gücü piyasasına katılımını sağlayan “Argande” projesiniGAP Bölgesi’nde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi’nin Yöneticisi Gönül Sulargil ile sizin için konuştuk.
Bu projenin fikir olarak oluşması yıllar önceye dayanıyor.Yine bir kadın projesi olan GAP İdaresi ve UNDP'nin ortaklaşa yürüttüğü “GAP Bölgesinde Sosyo Ekonomik Farklılıkların Azaltılması" projesinde çalışırken yani 2007 yılına dayanıyor bu proje fikri.Tabii o zaman Argande olarak değil çok daha basit halde idi yani ünlü modacılar bölgeye gelsin GAP Bölgesi’ndeki her bir ilin sorumluluğunu bir modacı üstlensin ve bu ile özgü tasarımlar yaparak kadınlarımıza ürettirelim sonrasında da çıkan ürünleri bir yerlerde satalım gibi…
Ancak bunun pek de böyle olamayacağını bir süre sonra anladım, bu esnada da proje bitti. Biz de 2008 yılında UNDP olarak GAP Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler" projesini geliştirdik ve finansal desteğini Sida'dan sağladık.
Bu projeye bir alt proje olarak Argande'yi de dâhil ettik.Yani eski ham halinden evrimleşerek yine ünlü tasarımcıların tasarım desteklerini verdikleri bir kadın hazır giyim markası yaratmanın gerekliliği ortaya çıktı.
Argande’de Türkiye’nin önde gelen modacıları, bölgedeki kadınlarla yakın işbirliği içinde çalışmakta ve büyük mağazalarda satılacak ürünleri hazırlamaktadırlar.Proje şehirli bir kadın giyim markası oluşturulması ve kurumsal kimliğin yaratılması amacıyla kendi alanında profesyonel isimlere başvurdu.
Bir markayı yaratmak için gereken tüm bileşenler bir araya getirildi.Ve sonuçta “ARGANDE” markası ortaya çıktı.
Markaya isim arayışlarımız sürerken bununla ilgili sunum ve görüşmeler markanın kurumsal kimliğini oluşturması için seçilen Yeşim Demir Danışmanlık ve Reklam Tasarım Şirketi ile de yapıldı.Bu yeni oluşum için Argande adı seçildi.
Argande, Kommangene Krallığı’nın tek tanrıçası ve bereket sembolü, tarihi güçlü bir karakter olarak bölgedeki kadınları çok iyi anlatıyordu.Böylelikle yerelliği kullanarak küresele dönük bir markanın temelleri atılmış oldu…
Tabii ki çok olumlu tepkiler alıyoruz.Çünkü birçok yerde olduğu gibi GAP Bölgesindeki kadınların da çalışamaya, para kazanmaya ihtiyaçları var.Özellikle hayatında ilk defa düzenli bir işte para kazanmak söz konusuysa bu çok daha önemli oluyor.
Kadınlarımız eğitim durumu genelde düşük diyebiliriz.Yani daha çok ilkokul hatta okuma yazması olmayan kadınlarımız oluyor.Projeye dâhil edilecek kadınlarda aradığınız özellikler nelerdir?Çalışmaya ihtiyacı olan kadınlar.
Daha önce hiç çalışmamışsa eğitim veriyoruz.Projeye ilk başladığımızda İTKİB'ten eğitim desteği almıştık.Daha sonraları ise İŞKUR'dan önemli destekler aldık ve almaya devam ediyoruz.
Güneydoğu Anadolu’daki kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi amacıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliği ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı finansman desteğiyle Mayıs 2008’den beri uyguladığı “GAP Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi”, ürünlerini Argande markası altında topluyor.
Çok...Bir sosyal sorumluluk moda markası olan Argande'nin en önemli ve en değerli özelliklerinden biri her biri alanında en iyi olan birçok ünlü kişi ve kurumun gönüllü destekleriyle var olmasıdır!
Hiç şüphesiz ki ilk başta Argande'nin gönüllü tasarım koordinatörü Türkiye'nin en önemli moda tasarımcılarının başında gelen Hatice Gökçe.
Hatice Gökçe, bu projede en başından beri en büyük destekçimiz.Argande markasının oluşmasında bütün kuruluşlar ve bireyler sosyal sorumluluk anlayışı ile gönüllü destek vermişlerdir.Türkiye’nin önde gelen hazır giyim markası MUDO 20 en önemli mağazalarında Argande ürünleri için satış stantları oluşturmuştur..
Mudo, Argande atölyelerinde çalışan Güneydoğu Anadolulu kadınlara sürdürülebilir bir kaynak sağlanmasına katkıda bulunuyor. Demir Tasarım, Argande markasının oluşumunda, basılı ve görsel dokümanlarının hazırlanmasında gönüllü olmuştur.
ITKIB, koleksiyonun üretimi için kurulan atölyelerde eğitim desteğini sağlamıştır.Bilge Tuğsuz, katalog çekimleri boyunca marka görünümü ve artistik çalışması için danışmanlık yapmıştır ve Ahu Yağtu, Beril Kayar, Sema Şimşek ve en son şu anda Duygu Akdeniz markanın yüzü olmuştur.Gencer Bavbek, Tamer Yılmaz ve Jerry Stolwijk koleksiyonun fotoğrafçısı olmuştur.
Hatice Gökçe’nin tasarım koordinatörlüğünde Türkiye’nin en iyi 20’den fazla modacısı Argane projesine gönüllü destek olmuşlardır.Son koleksiyonumuzu Tuba Ergin ve Gülçin Çengel hazırladı.
Bundan önceki koleksiyonlarımızda ise Gamze Saraçoğlu, Aslı Filinta, Deniz Yeğin İkiışık, Simay Bülbül, Mehtap Elaidi, Alex Akimoğlu, Özgür Masur, Hakan Yıldırım, Gül Ağış, Zeynep Tosun, Belma Özdemir, Rojin Aslı Polat, Nihan Peker, Berna Canok, Rana Canok gibi önemli tasarımcılarla çalıştık..
Bizim ana projemiz bütün GAP Bölgesini kapsıyor.9 il ve ilçelerini.Argande üretim atölyemizi 2015 yılı başında Batman'dan Kilis'e taşıdık.Ancak parça başı iş olduğunda bölge geneline iş dağıtımı yapabiliyoruz.
Bu sorunun cevabını tek bir sayıyla vermek yanıltıcı olur.Çünkü Argande projesinin çarpan etkisiyle bölgede binlerce kadına dokunmuş olduk.Projede Argande markası 40 kadına istihdam, 250’den fazla kadına ise parça bazlı gelir elde etme imkânı sağladı.
Argande markasının çarpan etkisiyle şu ana kadar eski atölyenin bulunduğu Batman ilinde birçok tekstil fabrikası açılmış ve 2000 den fazla kadın bu fabrikalarda istihdam edilmiştir.Batman ilindeki misyonunu bu anlamda tamamlayan Argande projesi 2015 yılı başında üretim atölyesini yeni fırsatlar yaratmak üzere Kilis iline taşınmıştır.Yeni atölyemizde ise yaklaşık 25 kadın istihdam edilmektedir.
Hiç şüphesiz birçok harika kadınla yolum kesişti bu projede.Ben zaten daha çok sahada bulunan biri olduğum için bu harika kadınlarla sıksık karşılaşıyorum.Bunun için de kendimi şanslı hissediyorum!
Kesinlikle romanlara konu olacak, güçlü kadınlarla yollarım kesişti; herbiri ayrı bir roman konusu hayatlar.Aklıma ilk gelen bir iki hayat hikâyesini paylaşmak istiyorum daha doğrusu Argande ile hayatı değişen güçlü kadınlar:Bu kadınlardan biri “Argande'de çalışmaya başladıktan sonra ailem ve arkadaşlarım bana saygı göstermeye başladı.
Çünkü kendi paramı kazanmaya başladım.Daha öncesinde kimse bana saygı göstermiyordu.Çünkü ben bir kadındım ve sadece evde oturuyordum.Oysa şimdi herkes beni seviyor ve saygı gösteriyor.Çünkü erkekler gibi para kazanıyorum.Para kazanmaya başladıktan sonra istediğim yere gidebiliyorum.Ve ilk defa kendimi özgür hissetmeye başladım.” demişti.
Bir başka kadın ise;“Bu projede çalışmaya başladıktan sonra kendime olan güvenim artmaya başladı.Ailede iş yapan kişi olduk ve eve ekmek götürmeye başladık.Çok mutluyuz!”“Belki de ilk defa kendimizin ne kadar değerli olduğunu hissediyoruz.Argande'de çalışmaya başladıktan sonra özgüven kazandık ve herşeyi başarabileceğimize inanmaya başladık."dedi.
Her koleksiyonda farklı ünlü modacıların tasarımı ile oluşturan Argande markasının 2015/2016 Sonbahar/Kış koleksiyonun tasarımını Hatice Gökçe'nin tasarım koordinatörlüğünde Tuba Ergin ve Gülçin Çengel hazırladı.Koleksiyon militer havası ve keskin geometrik desenler dikkat çekiyor.
Toprak tonlarının ağırlıkta kullanıldığı ve kehribar sarısıyla canlanan koleksiyon doğadan referans alıyor.Yeni koleksiyonun fotoğraf çekimleri Kapadokya’nın büyülü havasında ünlü fotoğrafçı Jerry Stolwijk tarafından ve model ve aktör Duygu Akdeniz’in modelliğinde yapıldı.
Kültür, İnsanlık, Birikim, Adalet, iyi niyet, çağdaşlıkKader: Alın yazgısı, Haksızlık, Emeğin sonucu, Yaptıklarının sonucuToprak: Ana, Bereket, Öz, YaradılışMucize: Hayatın Kendisi, mutluluk, varoluşEğitim: Farkındalık, paylaşım, hayatın keşfi,