Kültür Sanat Goncourt finalistleri açıklandı

Goncourt finalistleri açıklandı

27.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’nın en prestijli edebiyat ödülü Goncourt’da finale kalan dört kitap belli oldu.

Goncourt finalistleri açıklandı

Académie Goncourt, Fransız Enstitüsü tarafından düzenlenen edebiyat festivalinin ilk edisyonu için Lübnan’daydı ve finalistleri de burada açıkladı. Giuliano da Empoli “Le Mage du Kremlin”, Brigitte Giraud “Vivre vite”, Cloé Korman “Les Presque Sœurs” ve Makenzy Orcel “Une somme humaine” ile ödülü bekleyen dört roman oldu. Kazanan 3 Kasım’da açıklanacak.

Haberin Devamı

“Le Mage du Kremlin” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hayali danışmanının hikâyesini anlatıyor. “Vivre vite”de Brigitte Giraud, 1999’da bir motosiklet kazasında ölen kocasının son günlerini ve bu trajedinin sonrasını hatırlıyor. Cloé Korman’ın “Les presque soeurs”ü ise babasının kuzenleri olan Shoah’nın çocuk kurbanları hakkında bir soruşturma. “Une somme humaine”de Haiti Makenzy Orcel, şiddet mağduru bir kadına mezarın ötesinden ses veriyor.

Öte yandan Fransa tarafından düzenlenen Beyrut Kitapları Festivali, ülkedeki İran yanlısı güçlü grup Hizbullah’ın müttefiki, Şii hareketi Emel’e yakın Lübnan Kültür Bakanı Muhammed Murtada tarafından tepkiyle karşılandı. Ekim başında yapılan basın açıklamasında bakan “Siyonistlerin aramıza girmesine ve Lübnan’da Siyonizm zehrini yaymasına izin vermeyeceğini” belirtmişti. Fransız Eric-Emmanuel Schmitt, Pascal Bruckner, Pierre Assouline ve Fransız-Faslı Tahar Ben Jelloun tepkiler sonrası programa katılmayı reddetti.