Kültür Sanat Halk oyunlarına modern yorum

Halk oyunlarına modern yorum

20.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anadolu Ateşi, 25 yıldır geleneksel Türk halk oyunlarının çeşitliliğini ve zenginliğini modern estetikle harmanlayan gösteriler sunuyor. Topluluğun Türk halk oyunlarına etkisini uzmanlar değerlendirdi.

Halk oyunlarına modern yorum

Melisa Vardal - Geleneksel Türk halk oyunlarını modern bir bakış açısıyla yorumlayarak tüm dünyada büyük ses getiren Anadolu Ateşi, bu yıl 25’inci yılını kutluyor. 109 ülkede 50 milyon seyircinin karşısında çıkan topluluk 25’inci yıl kutlamasını 2 Haziran’da 500 kişilik dev bir ekiple Beşiktaş Tüpraş Stadyumu’nda gerçekleştirecek. Bu vesileyle topluluğun Türk halk danslarına etkisini uzmanlarla konuştuk. Sosyal medyada Anadolu Ateşi’ni geleneksel formları bozduğu gerekçesiyle eleştiren sesler olsa da işin uzmanları eleştirileri doğru bulmuyor ve topluluğun bu alana olumlu katkıları olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Dilek Cantekin Elyağutu (Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuarı/ Türk Halk Oyunları Bölümü)

Anadolu Ateşi’nin halk oyunları alanına iki farklı etkisi vardır. Birincisi, dünyada Türk halk oyunları kültürünü markalaştırması ve bunu dünyaya sergilemesi; ikincisi, Türk halk oyunları kültürüne “Anadolu Ateşi” yöresi kavramını sokmasıdır. Topluluğun yaptığı çalışmaların geleneksel Türk halk dansları kültürüne zarar verdiği düşüncesi yoruma açık. Önce özünü bilmek, aslını korumak gerekir.

Doç. Dr. İlknur Bektaş (İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı-Türk Halk Oyunları Bölümü)

Anadolu Ateşi, Türkiye’de Türk halk oyunlarına büyük ölçüde itibar kazandırmış ve meslek olarak kabulünde önemli katkıları olmuştur. Ayrıca yarattığı popülasyonla genç kuşakların bu alana ilgisini daha çok çektiği de ortadadır. Kişisel görüşüm bu gösterim içerik olarak giysisiyle, müziğiyle, danslarıyla geleneksel malzemeden yola çıkılarak yorumlanmış, tasarım bir üründür. 

Haberin Devamı

Melih Sadık Aras (Turizm Folklor Araştırma Kurumu Başkanı)

Anadolu Ateşi topluluğu geleneksel halk kültürünün bir parçası olan otantik halk oyunlarımızdan, onun figür, kıyafet ve müziğinden esinlenerek kendilerinin yarattığı ‘sahne showları’ düzenleyerek ve bunları çeşitli sahne efektleri kullanarak modern, çağdaş bir dans gösterisi şeklinde seyirciye sunmaktadır.