Kültür Sanat İstanbul Film Festivali 40. yılında 3 ay sürecek

İstanbul Film Festivali 40. yılında 3 ay sürecek

18.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi dönemindeki yol haritası açıklanan 40. İstanbul Film Festivali, 1 Nisan’da çevrimiçi gösterimlerle başlıyor. Mayıs ve haziran aylarında salonlar ile açık havada yapılacak film gösterimleri de çevrimiçi programa eklenecek

İstanbul Film Festivali 40. yılında 3 ay sürecek

Bu yıl 40. yılını kutlayan İstanbul Film Festivali’nin pandemi şartlarındaki yol haritası dün çevrimiçi olarak düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı. 1 Nisan - 29 Haziran tarihlerinde düzenlenecek ve bu yıl programı üç aya yayılacak olan festival, hem çevrimiçi bir program hem de şartlar elverirse düzenlenecek sinema salonları ve açıkhava gösterimlerinden oluşan “hibrit” bir yapıyla takipçileriyle buluşacak. 1 Nisan’da çevrimiçi gösterimlerle başlayacak festivalde, mayıs ayında ulusal yarışmaların (20 - 29 Mayıs); haziran ayında ise uluslararası yarışma (18-29 Haziran), galalar ve Hitchcock toplu gösteriminin fiziksel olarak yapılması planlanıyor. Çevrimiçi gösterimler sadece nisan ayıyla sınırlı değil, mayıs ve haziranda da devam edecek.
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner şunları söyledi: “1982’de yapılan ilk İstanbul Film Festivali’nden bugüne çok şey değişti. Geçtiğimiz 40 yıl içinde kendisi de gelişen ve değişen İstanbul Film Festivali, Türkiye’de de birkaç kuşağı birden etkiledi. Yönetmenler, sinemaseverler, yazarlar, sanatçılar, yöneticiler, doktorlar mühendisler, İstanbul Film Festivali’nin önce izleyicisi sonra da destekçisi oldular. Festival bir anlamda kendi mezunlar cemiyetini yarattı. Köklü, gelenekli bir okul gibi sektörün birçok bileşenine kucak açtı. Evet, ilk İstanbul Film Festivali’nden bugüne çok şey değişti ama 40 yıldır değişmeyen bir şey de var: İstanbul Film Festivali kurucularından, 1995’te kaybettiğimiz Onat Kutlar’ın söylediği gibi şimdi ve daima ‘sinema bir şenliktir’. Festival izleyicilerine teşekkür ederiz.”

Nisan seçkisi

Festivalin bu sezonda çevrimiçi düzenlenen San Sebastian, Toronto ve Sundance gibi önemli festivallerin dikkat çeken yapımlarını izleyiciyle buluşturacağı nisan seçkisi de paylaşıldı. Nisan programında, Şili yapımı ve belgesel dalında Oscar adayı “Köstebek Ajan / El Agente Topo” (Maite Alberdi), geçen yıl gösterildiği Sundance Film Festivali’nden beri ünü yayılan ve David Cronenberg’in oğlu Brandon Cronenberg’in imzasını taşıyan “Possessor” da yer alıyor. Ünlü aktör Viggo Mortensen’in yönetmen koltuğuna oturduğu “Düşüş / Falling” de nisan filmleri arasında dikkat çekiyor. Şubat ayında hayatını kaybeden Tunuslu yönetmen Moufida Tlatli ise 1994 yapımı ünlü filmi “Sarayın Sessizliği / Les Silences du Palais”nin gösterimiyle anılacak. Festivalin nisan Seçkisi biletleri 29 - 30 Mart’ta İKSV Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 31 Mart Çarşamba 10.30’dan itibaren genel satışa açılacak.

Restore edilen filmler

Geçen yıl restore edilen Atıf Yılmaz imzalı “Asiye Nasıl Kurtulur?” filminin bu yıl gösterilmesi planlanıyor. Festival ayrıca bu yıl “Taçsız Kral”ı da restore ederek iki Atıf Yılmaz filmini izleyicilerle buluşturacak. Onur Ödülü alan yönetmen Çetin İnanç’ın kült filmi “Dünyayı Kurtaran Adam” da yenilenmiş kopyasıyla gösterilecek.

Uluslararası jüri başkanı Radu Jude

İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan ise festival programı ve etkinliklerini tanıttı ve Sinema Onur Ödülleri’nin sahiplerini açıkladı. Sinema Onur Ödülleri, bu yıl “jet rejisör” lakaplı yönetmen Çetin İnanç, tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen, tiyatro ve sinema oyuncusu Salih Güney ve ses sanatçısı, oyuncu ve dublaj sanatçısı Belkıs Özener’e sunuluyor. Ödüllerin 29 Mayıs’taki ödül töreninde sahiplerine verilmesi planlanıyor. Ayan, ayrıca daha önce açıklanan ulusal yarışma jürisi başkanı yönetmen Tolga Karaçelik’e eşlik edecek isimleri de açıkladı: Oyuncu Ece Dizdar, sanat yönetmeni ve yapım tasarımcısı Naz Erayda Kurdoğlu, yapımcı Nadir Öperli ve yazar Şebnem İşigüzel. Ayan, uluslararası jürinin başkanlığını ise geçen hafta Berlin Film Festivali’nden “Bad Luck Banging or Loony Porn” adlı filmi için aldığı Altın Ayı ödülüyle dönen Rumen yönetmen Radu Jude’nin üstleneceği bilgisini paylaştı.

Yazarlar