Kültür Sanat İstanbul'da Akdeniz şarkıları yankılanacak

İstanbul'da Akdeniz şarkıları yankılanacak

07.09.2021 - 12:55 | Son Güncellenme:

Toplumların geçmişlerinin ve etkileşimlerinin kesiştiği kavşakta bir Akdeniz müziği. Sequenza 9.3, günümüz bestecileri tarafından 6 kadın sesi için a capella (enstrümansız) düzenlenmiş ya da özel olarak bestelenmiş eserleri seslendiriyor.

İstanbulda Akdeniz şarkıları yankılanacak

Ulusal ve uluslararası alanda son derece tanınmış bir akapella korosu olan L’Ensemble SEQUENZA 9.3, 20 yıl önce koro şefi ve Paris Devlet Müzik ve Dans Yüksek Konservatuvarı ve Aubervilliers Konservatuarı’nda profesör olan Catherine Simonpietri tarafından kurulmuş ve çok sayıda konser ve festivalde yer almıştır.

Haberin Devamı

Grup konserlerinin yanı sıra her seviyeden müzikseverlerle atölye çalışmaları yapmakta, yerel yönetimlerle işbirliklerinde yapmakta ve bulundukları şehirlerdeki dinleyicileriyle yaratıcı buluşmalar gerçekleştirmektedir. Çağdaş besteler « Trois mélodies populaires / 3 Halk Şarkısı » (Les cueilleuses de lentisques – A Ya Zain – Pera Pera) Grèce / Yunanistan, Alexandros Markeas (1965-) « O Luna Freja » Occitanie / Güney Fransa, Thomas Lacôte (1982-)

Düzenlemeler « Le jardin de mon grand-père / Büyükbabamın bahçesi » Liban / Lübnan, Düzenleyen, François Saint-Yves (1971-) Güfte, Berthe Beyrouthi Honein « Dormi, dormi o bel Bambin / Ninni güzel bebek» Italie / İtalya Düzenleyen, François Saint-Yves (1971-) « Nanni » Corse / Korsika Düzenleyen, François Saint-Yves (1971-) « Nana » Espagne / İspanya Düzenleyen, François Saint-Yves (1971-) « Yeroushalayim Shel Zahav » Israël / İsrail Düzenleyen, Coralie Fayolle (1960-) « Nami Ya Hanin Yami » Palestine / Filistin Düzenleyen, Coralie Fayolle (1960-)

Haberin Devamı

Diğer şarkılar « Je n’verrons plus Marion, La Margot » 1952, Henri Dutilleux (1916 – 2013) « Lou Farandoulaire » 1952, Daniel-Lesur (1908 – 2002) « Neige sur les orangers » 1987, Maurice Ohana (1903 – 1992) « Eju Fila va la mia Rocca, Ninina, O Pescator dell’Onda » Korsika şarkıları, 1972 Henri Tomasi (1901-1971) « Ilgaz » arrangement de Coralie Fayolle (1960-), Création 2021 « Üsküdar » arrangement de Coralie Fayolle (1960-), Création 2021

 

« Korsika’nın geleneklerini derin bir şekilde incelemeye başladığımda, nesillerdir anlatılagelen hikâyeler ve yüzlerce yıllık şarkılarla büyülendim ve araştırmalarımı sözlü gelenekler üzerine derinleştirmeye karar verdim. Her biri kendine özgü kültürlerin geleneksel ya da folklorik müziklerini yeniden yapılandırmayı seviyorum. Bu şarkıların aynı zamanda hem köklü bir şekilde öz-kültüre bağlı hem de sürekli bir hareket halinde olmasını ve insanlığın evrensel varoluşuna tanıklık etmesini seviyorum. Günümüze ulaşan bu şarkılar, yüzyıllardır onları söyleyerek aktaran dünya halklarının da yansımasıdır. Tüm o geçen zamanda parıldamayı sürdüren bu şarkılar, hala duygularımıza hitap ediyorlar, zira dokularındaki farklı katmanlarda, bizden önce yaşayanların çok özel varoluşlarını taşıyor ve bizlere sınırların olmadığı duyarlı bir miras bırakıyorlar» Catherine Simonpietri