Kültür Sanat İstanbul’un metrolarında sıra dışı bir sergi mekanı

İstanbul’un metrolarında sıra dışı bir sergi mekanı

29.06.2021 - 15:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Metro İstanbul, alışılmışın dışında bir sergi mekanını İstanbul’a kazandırdı. Taksim’de bulunan M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nın Yaklaşım Tüneli, 26 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan “İstanbul’da Şifa Bulmak” sergisiyle kapılarını İstanbullulara açtı.

İstanbul’un metrolarında sıra dışı bir sergi mekanı

Metro İstanbul, alışılmışın dışında bir sergi ve etkinlik mekânını İstanbul’a kazandırdı. Mekân kapılarını “İstanbul’da Şifa Bulmak” sergisi ile açtı. M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nda yer alan Yaklaşım Tüneli’nde Karşı Sanat işbirliği ile düzenlenen İstanbul’da Şifa Bulmak isimli serginin açılışı 26 Haziran’da gerçekleştirildi. Sergi, 19 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek. Daha açılmadan pek çok sergi talebi ve film platosu olarak kullanım başvurusu almaya başlayan mekân, fantastik mimarisi, kentin tüm kalabalığının ve kaosunun tam kalbindeki konumuna tezat bir şekilde yerin altında İstanbul’un bir dehlizi olarak sunduğu sükûnet ile İstanbul’un gözde sergi ve etkinlik alanları arasına girmeye aday oldu.

Haberin Devamı

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul’da günün rutin telaşı ve temposu içinde kültür-sanat etkinliklerine vakit ayırmanın zorlaştırdığını hatırlattı.

İstanbul’a yeni bir etkinlik mekanı

İstasyonların yanı sıra Taksim Yaklaşım Tüneli’nde düzenlenen sergi ile birlikte İstanbul’a yeni bir sergi ve etkinlik mekanı kazandırıldığı bilgisini veren Özgür Soy, “Tünelin Taksim gibi merkezi bir bölgede yer alması, kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapması açısından önemli bir avantaj. İstanbul’un merkezinde bir kaçış ve bir yaklaşım mekânı olarak dışarı ve içeri aynı anda açılan, şehrin derinliklerine inen bu özel mekanı sanat aracılığıyla İstanbul’a kazandırdığımız için son derece mutluyuz. Bu etkileyici mekânı ziyarete açarak, İstanbul’u kültür-sanat hayatında konumlandırarak şehrin kalbine sanatla yaklaşmak için tünelin aralıklarla da olsa sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmasını hayal ediyoruz. Yaklaşım Tüneli; atmosferi, mimari özellikleri ve belleğiyle İstanbul’da Şifa Bulmak sergisi için eşsiz bir bağlam sağlıyor. Diğer yandan da konumu ve imkânları ile Türkiye’deki hatta dünyadaki kültür-sanat alanları haritasında yer almayı hak ediyor. Diğer yandan bu tünel İstanbul’da yaşamın ta kendisini sembolize ediyor; Tünelin hattımız için operasyonel bir fonksiyonu var, hatta acil müdahale bakım onarım süreçleri için bu tünelimiz aktif olarak kullanılmakta. Yani bir başka değişle gündüz işçi tulumlarını giyip bakım onarım yaparken, akşam sanatçılar ve eserleri ile bir araya gelip eşsiz sohbetlere ev sahipliği ediyor olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Pandemi nedeniyle 25 kişilik gruplar halinde gezilecek

Covid-19 pandemisi nedeniyle HES Kodu kontrolü ve ateş ölçümünün ardından 25’er kişilik gruplar halinde Pazar günleri hariç 12.00-19.00 saatleri arasında gezilebilen sergiye, Çarşamba günleri 15.00-19.00 saatleri arasında küratör eşliğinde turlar düzenlenecek. Sergi 1 Temmuz’dan itibaren Pazar günleri de açık olacak.

Melis Bektaş’ın küratörlüğünde düzenlenen sergide Arek Qadrra, Berka Beste Kopuz, Canavar, Deniz Çimlikaya, Ece Eldek, Eda Aslan, Eda Emirdağ & İrem Nalça, Emin Köseoğlu, İpek Yücesoy, İsmet Köroğlu, Marina Papazyan, Metehan Özcan, SABO, Seydi Murat Koç, Umut Erbaş ve Yekateryna Grygorenko gibi önemli sanatçıların eserleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca; 19. yüzyıl kolera salgınının zirvesinde Osmanlı’da kurulan Surp Pırgiç, Balıklı Rum, Surp Agop, Balat Or-Ahayim ve Bulgar Hastanesi’nin tarihini ve ilişkilerini çalışan araştırmacılar Cemre Gürbüz, Gabriel Doyle ve Naomi Cohen; çalışmalarının bir kısmını hikayeler ve arşivle haritalandırdıkları yerleştirmeyle sergiliyor.

Yaklaşım Tüneli’nin dışında ise sanatçı İpek Yücesoy’un Borçelik’in sponsorluğu ile ürettiği eserler kalıcı olarak sergileniyor.