03.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Geleneksel gölge oyunuyla ilgili birçok belge ve tasvirin bulunduğu, hafta içi her gün Karagöz-Hacivat gösterilerinin yapıldığı müzede, "Karagöz Gölge Oyunu Tasviri" ve "Gölge Oyunu Oynatımı" kursları da düzenleniyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür-Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, gölge oyunlarının Bursa’daki tek adresi olan ve
yenilenen imajının ardından kısa bir süre önce hizmete açılan "Karagöz Sanat Evi"nin, belediye tarafından müze haline getirildiğini söyledi.
"Bu önemli sanat dalı müzede yaşamaya devam ediyor"
Geleneksel gölge oyununun sunumunun yapıldığı müzede, başta dünyaca ünlü Prof. Dr. Metin And’ın yanı sıra Mustafa Mutlu ve birçok kişinin kukla ve Karagöz koleksiyonlarının bulunduğunu anlatan Erdönmez, "1326’dan bugüne gelen bu önemli sanat dalı, müzede yaşamaya devam ediyor; zaten hiçbir zaman ölmemişti, ama şimdi görsel yönü güçlü bir müzeyle topluma sunuluyor" dedi.
Erdönmez, müzede bir ihtisas kütüphanesi oluşturularak gölge oyunu ve kuklacılıkla ilgili araştırma yapmak isteyenlerin hizmetine sunulduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
"
Müzemizde Karagöz yapım, oynatım kursları da başladı. Bursa’da var olan bu kültür, daha geniş çapta sunulmaya ve topluma aktarılmaya başlandı. Karagöz ve Hacivat’a ilgiyi artırmamız, sunumları iyi yapmamız lazım. Klasik metinlerin yanı sıra yeni nesle yönelik metinler yazılmalı. Yeni bir yüze ihtiyacı var
Karagöz’ün. Karagöz Evi Müzesi de bu fikirler altında kuruldu. Bu yöndeki çalışmalarımız olacak."
Karagöz ustası Nevzat Çiftçi de Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ilk Karagöz kursunu açtıklarını belirterek kursa daha çok öğretmen ve anaokulu eğitmenlerinin ilgi gösterdiğini kaydetti.
Kursta, Karagöz tasvir yapımından oynatımına kadar tüm konularda eğitim verdiklerini belirten Çiftçi, şunları söyledi: "Kurs sonunda kursiyerler, Karagöz figürlerini çizip, yapıp, oynatabilecek duruma gelecekler. Ancak, Karagöz sanatı bununla da bitmiyor. Gölge oyunu çalışması ve eğitimi sürekli devam eden bir sanat. Gelecekte kukla kursları da açmayı düşünüyoruz. Karagöz oyunları için yeni metinler oluşturmak da istiyoruz.
Müzemizde hafta içi her gün Karagöz ve kukla gösterileri yapılıyor. Bu müze sadece Bursa’ya ait değil, burası tüm Türkiye’nindir. Konuyla ilgilenen tüm sanatçıları müzemize bekliyoruz."