Kültür Sanat Londra müzelerinde 1700 eser kayıp

Londra müzelerinde 1700 eser kayıp

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

British Museum’da geçtiğimiz yıl patlak veren kayıp ve çalıntı eser şokunun ardından başkent Londra’daki müzelerden 1700’e yakın eserin kaybolduğu açıklandı. Aralarında Kraliçe Victoria’nın portresinden 200 milyon yıllık fosile 1700’e yakın eserin çalındığı ya da kaybolduğu rapor edildi.

Londra müzelerinde 1700 eser kayıp

Sky News’ten Reemul Balla’nın haberine göre; Bilgilendirme Yasası’na yansıyan verilerde The National Portrait Gallery’den aralarında 1869 yılına tarihlenen Kraliçe Victoria portresi, 19. yüzyıla tarihlenen Kral John’un Magna Carta’yı kabul ettiğini gösteren gravür, ressam Thomas Stothard’ın bronz heykeli ile Kraliçe Elizabeth’in bir düğün fotoğrafının negatifinin bulunduğu 45 eserin kayıp olduğu açıklandı. Victoria and Albert Museum envanterindeki 180 eserden iz yok. Kayıplar arasında tablolar, gölge oyunlarında kullanılan tasvirler, çizimler, kıyafetler var. Doğa Tarihi Müzesi de çok sayıda fosilin kayıp olduğunu açıkladı. Bu eserler arasında 200 milyon yıllık bir sürüngenin çene kemiği parçası, 180 balık kemiği ve bir timsah dişiyer alıyor.

Haberin Devamı

‘Güncellenmemiş olabilir’

V&A sözcüsü müzenin ulusal koleksiyonların korunmasını ciddiye aldığını söyledi ve “Bu, bu nesnelerin çalındığı veya kaybolduğu anlamına gelmiyor; örneğin bir koleksiyon girişinin ardından bir katalog girişinin güncellenmediği anlamına gelebilir. Bu sürecin sonucunda öğeler düzenli olarak kurtarılıyor” diye konuştu. Londra’nın doğusundaki Ulusal Denizcilik Müzesi, Kraliçe Evi, Kraliyet Gözlemevi, Greenwich ve Cutty Sark’ı yöneten Kraliyet Müzeleri yaklaşık 245 parçanın bulunamadığını açıkladı. İmparatorluk Savaş Müzesi tarafından gemi kamuflaj çizimleri, İngiliz Ordusu subayının özel belgeleri, eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in fotoğrafının yer aldığı bir takvim ve banknotlardan oluşan 550’den fazla nesnenin de kayıp olduğu duyuruldu.