Kültür Sanat Semtinize bir orkestra gelir, hep birlikte eğlenirsiniz

Semtinize bir orkestra gelir, hep birlikte eğlenirsiniz

30.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaz ayları her semte uğrayan orkestraların nağmeleriyle keyifleniyor. “Semtimde Orkestra” projesi kapsamında sanat müziğinden halk müziğine, mehterandan bandoya pek çok farklı orkestra İstanbul’un ilçelerini dolaşıp sanatı ayağınıza getiriyor. Bu buluşmayı kaçırmayın.

Semtinize bir orkestra gelir, hep birlikte eğlenirsiniz

Gülden Çoktan - Orkestralar Müdürlüğü, “Semtimde Orkestra” projesiyle şehrin dört bir yanını gezerek halka keyifli anlar yaşatıyor. Yaz boyunca sürecek konser programları, ekimde sona erecek. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen konserlere, vatandaşın ilgisi ise oldukça yoğun. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı toplumun her kesiminin müziğe ulaşılabilirliğini sağlamak için “Semtimde Orkestra” projesiyle müziği vatandaşın ayağına kadar getiriyor. Yaz boyunca 39 ilçede İBB Orkestraları sanatçıları, birbirinden güzel eserleri İstanbullular için seslendiriyor. İBB Türk Sanat Müziği Topluluğu, İBB Türk Halk Müziği Topluluğu, İBB Oda Müziği Topluluğu, İBB Mehteran Topluluğu, İBB Kent Orkestrası, İBB Bandosu pek çok ilçede konserler veriyor. Konserlerin çoğuna vatandaşlar aileleri ile katılım sağlıyor. Bazen Boğaz’ın yanında bazen de kent meydanlarında vatandaşlarla bir araya gelen sanatçılar, konserlere yoğun ilginin olduğunu belirterek seslendirilen eserlerin de özenle seçildiğini belirtiyor. Siz de semtinize gelen orkestralarla buluşmayı ertelemeyin. 

Haberin Devamı

Halkın orkestrası

Halkın her kesiminden vatandaşa ulaşmayı amaçladıklarını söyleyen İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan, “‘Semtimde Orkestra’ projesi, Daire Başkanlığımızın bu dönem ürettiği projelerle paralel yürüyor. Bu projelerin en önemli tarafı İstanbul’un her yerinde buluşabilmeyi amaçladığımız İstanbulluların kültür ve sanata kolaylıkla erişimlerini sağlayabilmek. Orkestralarımız için Türkiye’nin en iyi orkestraları demek yanlış olmaz. Düzenli şekilde çalışıp provalarını yapan, her biri profesyonel insanlardan oluşan orkestraların performansları da oldukça kuvvetli. Biz, hep ‘halkın orkestrası’ diyoruz. Halkın kültür-sanat ihtiyacını karşılamak için kentin en ücra köşelerine gidip konserler veriyoruz. Halkın bu ihtiyacını karşılamak için kurulmuş orkestralarımız sayesinde hem herkesi sanatla ve müzikle buluşturmak hem de orkestralarımızı yediden yetmişe tanıtmak istiyoruz. Orkestralarımızın iyi solistlerle, iyi enstrümanistlerle ve iyi müzik kalitesiyle sadece kapalı mekânlarda programlar yapmasını istemiyoruz. Bu sebeple de mahalle mahalle, sokak sokak geziyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan ve sahadan çok mutlu edici dönüşler alıyoruz. ‘İBB’nin böyle orkestraları mı var’ diye dönüşler, bizleri mutlu eden yorumlar yapılıyor. Bunlar sanatçılarımız ve orkestralarımız için çok motive edici” diyor. 

Haberin Devamı

100. yıla 100 konser

Bu yıl, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına özel 100 yaz konseri gerçekleştirileceğini söyleyen İBB Orkestralar Müdürü Ozan Bircan: “Bu yıl biraz daha geliştirdiğimiz ‘Semtimde Orkestra’, müziği İstanbullularla semtlerinde buluşturan bir proje. Orkestralar Müdürlüğü, 1989 yılından beri varlığını sürdüren bir sanat kurumu. Biz haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yaz konserlerimizi açıyoruz. Dört ay boyunca açık havada konserlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak 100 ayrı konser gerçekleştireceğiz. 39 ilçeye uğramak ana hedefimiz. 39 sayısını bazen geçiyoruz. Çünkü semt olarak farklı noktalara uğramaya gayret ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Halkın ilgisi bizi besliyor

İBB Orkestralar Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Topluluğu’nda 2009 yılından bu yana solist olarak görev yapan Sadiye Erimli Dal, bu topluluğun bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek “Şehrimizin her bölgesinde konser vermek suretiyle kültüre yapılan katkı çok önemli. Bu etkinlikler vesilesiyle halkımızla buluşmak bizleri hem müzikal anlamda hem de duygusal anlamda besliyor. Kıymetli izleyicilerimizin katılımı ve ilgisiyle verdiğimiz emeğin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Bu karşılıklı sevgi alışverişinin biz müzisyenler için en büyük armağan ve mutluluk olduğunu söylemek isterim. Bu birbirinden kıymetli etkinliklere katılım gösteren kıymetli izleyicilerimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diyor.