Kültür Sanat Ukrayna NATO değil nota gücüyle birinci

Ukrayna NATO değil nota gücüyle birinci

16.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa, Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya karşı bu kez notalarla dayanışma sergiledi. 66. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Ukrayna’yı “Stefania” adlı şarkılarıyla temsil eden Kaluş Orkestra, beklendiği üzere birinci seçildi.

Ukrayna NATO değil nota gücüyle birinci

 

İtalya’nın Torino kentinde cumartesi akşamı yapılan 66. Eurovision Şarkı Yarışması’nda kazanan Ukrayna oldu. Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’yı “Stefania” adlı şarkılarıyla temsil eden Kaluş Orkestra, kamuoyu desteğiyle jüri ve seyirci oylarında toplam 631 puan alarak birinciliği elde etti. Yarışmada İngiltere 466 puan ile ikinciliği, İspanya ise 459 puan ile üçüncülüğü kazandı. Üçüncü kez Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan Ukrayna’nın birinciliğini, jüri oylarına ek olarak halk oylarından gelen 439 puan sağladı. Sanatçılar da Ukrayna’yla dayanışma mesajları verdi. Yarışmanın sonuncusu ise Almanya oldu.

Haberin Devamı

Zelenskiy’in mesajı

Geçmişte de ülkelerin siyasi hareket ederek oylama yaptığı Eurovision’da bu kez Rusya’ya notalarla dayanışma mesajı verildi. Kaluş Orkestra da sahne performanslarını “Lütfen Ukrayna’ya yardım edin, Mariupol’a yardım edin, Azovstal’a hemen şimdi yardım edin” sözleriyle bitirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de yaptığı açıklamada “Bir gün Eurovision’a katılanları özgür, barışçıl, yeniden inşa edilmiş Mariupol’da ağırlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Bu yıl Rusya ve Belarus’un yarışmaya katılması yasaklandı. 2016’da Eurovision’da Ukrayna’yı temsil ederek birinci olan Kırımlı Tatar şarkıcı Jamala, şubat ayında iki çocuğuyla Türkiye’ye sığınmıştı. Öte yandan Türkiye 2013’ten bu yana yarışmaya katılmıyor.