Kültür Sanat Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

13.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar


Turgut Uyar /Yapı Kredi Yayınları /Şiir /Fiyatı: 10.000.000 TL.
"Arz-ı Halöden "Dün Yok mu?" tüm kitapları ve unutulmaları ya da elenmeleri nedeniyle kitaplarına girememiş tüm şiirleriyle Turgut Uyar külliyatı, Bedirhan Toprak editörlüğünde Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Türk şiirinin en yalnız, en mutsuz, en umutsuz... Bu yüzden de, mutlu değilse bile en kalabalık, en umutlu şairinden kısa sürmüş uzun bir yolculuğun tüm konakları! Öncü bir dil, sevgiyi bile acıtan bir duyarlılık ve "bütün mümkünlerin kıyısı"nda yaşanan çaresizliğin son sığınağı:
"Uzanıp kendi yanaklarımndan öpüyorum"... Ya da:
"Sizin alınız al inandım / Morunuz mor inandım / Tanrınız büyük amenna aşkın / Şiiriniz adamakıllı şiir / Dumanı da caba / Ama sizin adınız ne / Benim dengemi bozmayınız."

Helmut Schmidt /Çeviri: Fatma Artunkal /Sabancı Üniversitesi Yayınları /İnceleme /Fiyatı: 10.000.000 TL.
Son yıllarda kaleme aldığı kitap ve makalelerle adından söz ettiren Almanya’nın eski Başbakanlarından Helmut Scmidt, kitabında, üst düzey politikacılardan başlayarak toplumun bütün bireylerinin yükümlü olduğu görevlerin kapsamını ve içeriğini yeniden tanımlıyor. Schmidt, mevcut ekonomik, politik ve sosyal sorunlara kendi deneyimlerinin ışığında çözüm önerileri getiriyor. Kitapta ele alınan konular yalnızca Alman toplumuna özgü değil.

İzettin Çalışlar /Om Yayınları /Roman /Fiyatı: 5.500.000 TL.
"İki bakımdan kârlıyım. Birincisi düşlerimdekinden daha güzel, Fashion TV’de anında iş bulabilecek seviyede bir dilberle birlikteyim; ikincisi şu ana kadar tatilim hep bedavaya geldi. Bonus olarak da bir miras edindim. İlk defa bana gerçek bir miras kalıyor. Şimdiye kadar yedi yüzyıllık Osmanlı kültür mirası ve atalarımızın Orta Asya steplerinden getirdği dıgıdık dıgıdık mirası gibi para etmeyen kazanımlarım vardı. Maupassant’ınki bana bir ev aldırır mı bilmiyorum ama hiçbir şey çıkmasa da, en azından yaşadıklarımı yazar, roman kılarım, çok satarsa da Orhan Pamuk’a Cihangir’de komşu olurum."

Peter F. Wiener /Çeviri: Hakan Olgun /Kaknüs Yayınları /Düşünce /Fiyatı: 5.000.000 TL.
16. yy., Batı tarihi açısından bir dinsel reform çağını ifade etmektedir. Dinsel refor hareketinin lideri ise, Katolik Kilisesi’nin öğretilerine baş kaldıran Martin Luther’dir. Luther’in dile getirdiği teolojik söylemler, günümüz Batı medeniyetinin oluşumunda gözardı edilemeyen temel taşlarını ifade ediyor. Sekülerizm, liberalizm ve kapitalizm gibi modern kavramlar irdelendiğinde, Luther öncülüğündeki dinsel reform hareketinin düşünsel geleneğinin etkisi görülecektir.

Anonim /Çiviyazıları /Roman /Fiyatı: 9.800.000 TL.
Çiviyazıları Aykırı Edebiyat Serisi’nden yayımlanan "Beatrice"in kim tarafından ve tam olarak ne zaman yazıldığı bilinmiyor. Beatrice’in uçlarda yaşanan ve çığrından çıkmış cinsel hayatının tasfir edildiği kısa romanda anlatılanlardan yola çıkarak 19. yüzyıl sonu ya da 20. yüzyıl başında, Anais Nin’nin çevresindeki yazarlardan biri tarafından yazıldığını ön görmek mümkün. "Beatrice", psikolojik derinliği ve cinsel hazzı çeşitli biçimlerde ifade eden tarzıyla sıradışı bir tercih... Bu seriden Marques de Sade ve Oscar Wilde’ın kitaplarını da ayrıca tavsiye ediyoruz.

Artun Ünsal /Tarih Vakfı Yurt Yayınları /İnceleme /Fiyatı: 14.000.000 TL.
27 Mayıs askeri müdahalesini izleyen dönemin getirdiği görece özgürlükçü ortamda, 1961 Anayasası’nın sağladığı yeni siyasal güvencelerin ışığında kurulan ve Cumhuriyet döneminde TBMM’ye girebilen ilk sol parti olma özelliği taşıyan Türkiye İşçi Partisi’nin ilk 10 yıllık döneminin öyküsü. Şubat 1961’de 12 sendikacı tarafından kurulan TİP, kuruluşunu izleyen yıllarda geniş bir bir alana yayılma olanağı buldu. Bu kitapta kuruluşundan 12 Mart muhtırasıyla kapatılışına kadar geçen dönemde TİP’in Türk sol hayatındaki etkinliğinin bir bilançosu çıkarılıyor.

Nihan Taştekin /Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları /Roman /Fiyatı: 5.000.000 TL.
Tek sütunluk bir cinayet haberinin ayrıntıların öğrenmesi için görevlendirilen gazeteci Nevin, peşini bırakmayan sorularla birlikte, ne yapacağını bilmez haldedir. Karşılaştığı esrar perdesini aralamak isterken kendi hayatına ait gerçeklerle yüz yüze gelir. durduğu yer, tam anlamıyla bir "eşikötir. Karar alması gerekmektedir. Eşiği geçip bir yöne doğru yürüyecektir ama hangisine? Kâbus ya da kurtuluş? Nihan Taştekin, ikinci kitabında polisiye roman okurlarına göz kırpıyor.

Canten Kaya /Zambak Yayınları /Çocuk
Çocukların bakım, gelişim ve eğitiminin verimli bir şekilde sağlanabilmesi, ailelerin çocuk eğitimi konusunda bilinçlendirilmeleriyle mümkün olabilir. Ancak anne babalar bu konuda ne kadar bilgili olurlarsa çocuklarını o kadar sağlıklı yetiştireceklerdir. Çeşitli seminerlerde bilgilerini ailerle paylaşan Canten Kaya, bu bilgilerini kitaplaştırdı. "Kitap, bir baba ve eğitimci olarak edindiğim birikimlerin yansımasıdır ve ailelerin böyle bir gereksinimini karşılamak için yazılmıştır." Anne ve babalar çocuk eğitimi konusunda kendilerini geliştirmelidirler.

Faye Kellerman /Çeviri: İçim Kutlu /İnkılâp Yayınları /Roman /Fiyatı: 11.500.000 TL.
Parlak ışıkları 24 saat sönmeyen Las Vegas Stirp kesiminin yakınlarındaki Nevada Çölü’nün çorak bölgesinde, güzel bir varyete kızının korkunç bir biçimde parçalanmış ve neredeyse tanınmaz haldeki cesedi bulunur. Aşırılığıyla tanınan bir kent için bile acımasızlığıyla şok edici, ürkütücü bir cinayettir bu. Eski bir polis olan Dedektif Romulus Poe da, bu görkemli ama kötülüklerle dolu yerden nasibini yeterince almıştır. Ama bu şanssız genç kadının ölümüyle çeyrek asır önce işlenen ve çözümlenemediği için intihar olarak yorumlanan başka bir cinayetin bağlantısı vardır.

R.R.R. Smith /Çeviri: Ayşe Yoltar Yıldırım /Homer Kitabevi /Sanat /Fiyatı: 14.500.000 TL.
Hellenistik heykeltraşlığın abartılı gerçekçiliği ve ustaca tekniği daha sonraki Avrupa sanatının temelini oluşturdu. İskender ve onun takipçileri devrimde heykeltraşlar, klasik Yunan repertuvarını hermaphroditoslar, puttiler, köylüler ve boksörler gibi yeni konularla zenginleştirdiler. Ayrıca barok işleniş, günlük hayat figürleri ve bireyselleşmiş portrecilik gibi yeni üsluplar da ortaya çıktı. Profesör Smith, bu sanatsal dönemi yeniliklerle dolu bir devir olarak tümüyle yeniden ele almakta.

Pascal Richet /Çeviri: Dr. Ercüment Akat / Güncel Yayıncılık /Bilim /Fiyatı: 13.000.000 TL.
17. yüzyılın sonuna dek Batı, Dünya’nın 5 bin yaşında olduğuna inanıyordu. Bugünse yaklaşık 4.5 milyar yaşında olduğunu biliyoruz. Nasıl oldu da iki yüzyıl gibi kısa bir süre içinde kendimizi böyle astronomik bir rakamı normal karşılar, eskilerin çocuksu saflığına güler bulduk? Pascal Richet, Dünya’nın yaşına dair bilimsel sorunun uzun ve karmaşık tarihini, bir öykü halinde, bu tarihe damgasını vurmuş hiçbir bilim, din ve düşünce insanını dışarıda bırakmadan anlatıyor.

Gülhan Moeel /Çeviri: Esin İnan /Berfin Yayınları /Roman /Fiyatı: 7.000.000 TL.
"Anne, biz neden Amerika’da yaşıyoruz?" Yazar, çocuklarına belki de hiç sormadıkları bu sorunun yanıtını vermek üzere yola çıkmış. Türk bir anne ile İranlı bir babanın kurduğu Moeel ailesinin yaşam mücadelesini geleceğe aktarmak istemiş. Köksüz olmadıklarını, köklerinden acıyla koparıldıklarını, ülkeden ülkeye nasıl savrulduklarını anlatmaya çalışmış.

Tijen İnaltong /Oğlak Yayınları /Yemek /Fiyatı: 8.500.000 TL.
İlkbahar için dört çorba, yedi salata ve meze, üç pilav ve makarna, dokuz ana yemek, yedi tatlı, beş börek, çörek tarifi. Yaz için dört çorba, dokuz salata ve meze, dört pilav ve makarna, on iki ana yemek, sekiz tatlı, beş börek tarifi. Sonbahar için altı çorba, on salata ve meze, altı pilav ve makarna, on ana yemek, yedi tatlı, dört börek. Kış için dokuz çorba, yedi salata ve meze, beş pilav ve makarna, dokuz ana yemek, dokuz tatlı, dört börek, çörek tarifi... Toplam 171 tarif...

Turan Oflazoğlu /Tiyatro
Turan Oflazoğlu’nun Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu Yayınları’ndan çıkan kitabı "Korkut Ata", farklı öyküleri bir araya getiren bir tiyatro metni. Dede Korkut masalları arasından seçilerek oyunlaştırılan metinde orijinal masallardaki epik şiir dili korunmuş ve farklı karakterlerin girip çıktığı, ayrı rollerin aynı oyuncularla yorumlanabileceği bir anlatım düzlemi yaratılmış.


Everest Yayınları’nın "Postmodern Hesaplaşmalar" dizisinden çıkardığı kitaplara 5 yeni kitap daha eklendi.

Robert Eaglestone
Holocaust’un inkâr edilmesi, kabaca İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 milyon Yahudi’nin Nazi katliamına kurban gitmesi olayının gerçekleşmediği iddiasıdır. İnkârcılar, aralırnda "ılımlı" inkârcılar ve "şiddetli" inkârcılar olarak ikiye ayrılırlar. Şiddetli inkârcılar, bu katliamın savaştan sonra uydurulduğunu savunurken, ılımlı inkârcılar sınırlı sayıda Yahudi’nin ölümünü savaş sırasındaki mahrumiyet koşulları ile toplama kamplarındaki salgın hastalıklara bağlar.

Kaan H. Ökten
Kitabın konusu, Weimar Almanyası ve onun yıkılmasıyla kurulan Nasyonel Sosyalist totaliter devlet bağlamında Heidegger’in üniversite anlayışı olarak özetlenebilir. Üniversite, varlık sorusunun sorulmasında nasıl bir öneme sahiptir? Siyasi alan ile üniversite arasındaki ilişki nedir? Üniversite ve üniversitelilik ayrıcalık mıdır?

Jeremy Fox
Araştırmalarıyla modern dilbilimin Einstein’ı olarak ün yapan Chomsky, dünyada, solun küreselleşmeye ve yeni dünya düzenine bakışının en iyi temsilcilerinden biri olarak biliniyor. Otuz yılı aşkın bir süredir ABD dış politikasını kınayan, ABD’nin Üçüncü Dünya ülkelerine yaklaşımından şikayetlerini yüksek sesle dile getiren Chomsky’nin küreselleşmeye ve küreselleşmenin geleceğine dair görüşleri.

John M. Heaton
Biri psikanalizin yaratıcısı, diğeri 20. yüzyılın en büyükü felsefecilerinden biri. Her ikisi de Viyanalı. Wittgenstein, Freud’un Nazilerin elinden kurtulmasında büyük pay sahibiydi. Kız kardeşi de Freud’un analizlerine katılmış olan Wittgenstein, Freud’un çalışmalarından çok etkilenmişti. Psikanalize eleştirel bir mesafeden bakmaktan da geri durmayan Wittgenstein’ın terapisi ve terapisinin psikanalizle olan ilişkileri kitabın ana konusu.

Elizabeth Wright
Hem Freud hem de Lacan’ın kadınlığa ilişkin kuramları gerek popüler basında gerek akademik çevrelerde cinsiyetçi ve heteroseksist dile nitelenerek, kadın davasına zarar verdikleri gerekçesiyle yanlış yorumlanmıştır. Bu gelişmeye koşut olarak feminist psikanalitik eleştiri de giderek genişleyen bir alan haline gelmiştir. Lacan’ın yolunu açtığı feminist psikanalist eleştiri ve postfeminizmin olumlu ve olumsuz okumalarına kısa bir bakış.