Milliyet Executive Dijitalleşmede hedef öncü olmak

Dijitalleşmede hedef öncü olmak

09.04.2023 - 04:20 | Son Güncellenme:

Dijitalleşme yolunda çalışmalarını sürdüren Akkim Kimya, bu alanda sektörde öncü olmayı hedefliyor

Dijitalleşmede hedef öncü olmak

Dijitalleşme şirketlerin ana hedeflerinden biri haline geldi. Bu yönde pek çok çalışması bulunan Akkim Kimya da dijitalleşme fırsatlarını etkin bir şekilde kullanarak sektörde öncü olmayı hedefliyor. Bu hedefe yürürken stratejilerini, “Teknolojik yatırımlar ile oluşan verilerimizi, kârlılık ve verimlilik doğrultusunda aktif şekilde kullanmak ve dijital dönüşümü şirket kültüründe sürdürülebilir hale getirmek” olarak belirlediklerini açıklayan Akkim Kimya Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Taç Kılavuz, şirketin dijitalleşme yolculuğunu anlattı.

Haberin Devamı

İş süreçlerinde dijitalleşme global olarak öne çıkıyor. Bu konuda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Dijitalleşme, günümüz dünyasında şirketlerin ana hedeflerinden biri haline geldi. Dijitalleşme ile insan gücünü daha etkin kullanma, veriden değer ve kazanç yaratma, aynı zamanda da kurumsal bilgi hafızasını güçlendirme fırsatımız oluyor. Bu fırsatı etkin kullanıp, sektörde öncü olmak istiyoruz. Hedefe yürürken stratejimizi ‘teknolojik yatırımlar ile oluşan verilerimizi, kârlılık ve verimlilik doğrultusunda aktif şekilde kullanmak ve dijital dönüşümü şirket kültüründe sürdürülebilir hale getirmek’ olarak belirledik. Dijitalleşmeyi, şirketimizin büyüme ve sürdürülebilirlik hedeflerinde stratejik konuma yerleştirdik. Öncelikle dijital olgunluk seviyemizi sektör özelinde değerlendirdik ve mevcut durumumuzu saptadık. Böylelikle kısa, orta ve uzun vadede teknoloji yol haritamızı oluşturduk. Dijital dönüşüm ve dijitalleşme kültürünün şirketimizde kök salabilmesi için teknolojik altyapı yatırımlarımızı hızla gerçekleştiriyoruz. Hayata geçirdiğimiz bazı süreçlerden bahsetmek gerekirse; Tekrar eden algoritmalar ile yapılan işlerimizi akıllı otomatik robotlara (RPA) öğrettik. Bu sayede insan gücümüzü en optimum seviyede kullanmaya başladık. Atık yönetiminde de dijitalleşme yönünde adımlar attık. Teknolojik yol haritasını dikey ve yatay entegrasyonlar ile kurum organizasyon yetkinliği, tesis zekâsı, otomasyon, ürün yaşam döngüsü gibi başlıklar üzerinden gözden geçirerek daha çevik ve verimlilik artırıcı uygulamaları devreye almayı planlıyoruz. Dijital dönüşüm stratejisini derinlikli oluşturabilmek için tüm iş birimleri ile çalıştaylar düzenledik. Çalıştaylar sayesinde, dijital dönüşümün ne kadar önemli olduğunu, büyüme ve kârlılığa olan önemli katkılarını birlikte değerlendirme fırsatımız oldu. Birçok yenilikçi fikir bu çalıştaylarda filizlendi. Şirketimizdeki tüm çalışma arkadaşlarımız yeni bir süreç geliştirdiğinde veya mevcut süreçler revize edilirken, konuya ‘daha ne kadar dijitalleşilebilir?’ sorusu ile bakmaya başladılar. Bu kültürü sürekli kılabilmek bizim için en büyük kazanç ve başarımızın göstergesi olacak.

Haberin Devamı

Kısa, orta ve uzun vadede teknoloji yol haritanızı biraz açar mısınız, neler yapacaksınız?

Haberin Devamı

Öncelikle şirketimizin dijital olgunluk seviyesinin belirlenmesi ile yolculuğumuza başladık. Bağımsız bir kuruluş ile tüm süreçlerimizi inceledik ve global kimya sektöründeki konumumuzu belirledik. Aynı zamanda bu çalışma ile hangi noktalarda dijitalleşmeye ihtiyacımız olduğunu da görmüş olduk. Bu çalışmanın çıktılarını çalışma arkadaşlarımız ile paylaşarak 5 yıllık dijitalleşme projelerimizi belirledik ve kısa, orta ve uzun vade olmak üzere sınıflandırdık. Teknoloji yolculuğumuzda önceliklendirdiğimiz projeler, ağırlıklı olarak akıllı algoritmalar ile tahminlemeler, robotik uygulamalar ile yatay ve dikey süreçlerimizden iş verimliliğini sağlamak, tedarik zinciri kırılmalarının önüne geçmeyi amaçladığımız otomatik stok yönetim ve tahminleme sistemleri, artırılmış gerçeklik uygulamaları ile iş güvenliği eğitimlerinin daha interaktif hale getirilmesi, veri orkestrasyon uygulamaları ile verilerimizin tek platformda yolculuk yapabilmesi ve veri analitiği ile değer kazanması gibi birçok güncel teknolojiyi kullanacağımız bir yol haritası ile yolumuza devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Verimliliği artırıyor

Dijital dönüşüm stratejisini tüm disiplinlere yaymak için tüm iş birimleri ile toplantılar düzenlediğinizi aktardınız. Toplantılarda neleri ele aldınız?

Çalıştaylarda öncelikle sayısallaştırma, dijitalleştirme ve dijital dönüşüm kavramlarının neleri içerdiğini ve bu kültürün şirketin her kademesine nasıl indirilebileceğini tüm arkadaşlarımız ile tartıştık. Dijital dönüşümün bir tehdit değil, aksine iş verimliliğini artıran, daha mutlu bir çalışan kitlesi yaratmakta çok etkili bir strateji olduğunu örnekler ve konusunda uzman konuşmacıları çalıştaylarımıza davet ederek edindiğimiz bilgiler ile pekiştirdik.

Dijital dönüşümü gerçekleştiremeyen şirketlerin piyasa koşullarında dezavantajlı hale geleceği konusunda mutabık kaldık.

Haberin Devamı

Şirket olarak teknolojik altyapınız konusunda neler yaptınız?

Akkim olarak, attığımız dijitalleşme adımlarının yanı sıra yeni nesil teknolojiyi altyapımıza entegre etme yolunda da birçok projemiz bulunuyor. Birkaç örnek vermek gerekirse, dijital verinin sistemler arası yolculuğunun haritalandırılması ve akıllı entegrasyon sistemleri ile müdahaleye gerek kalmadan sistemlerimiz arası yolculuk edebilmesinin sağlanması, yapay zeka uygulamalarının yaygınlaştırılması, veri analizini daha etkin kullanarak önleyici bakım faaliyetlerine veri girişi sağlanması, dijital ikiz projeleri ile gerçeğe en yakın modeller üzerinde analiz yapabilmek, CRM uygulamamızı daha da geliştirerek marka-müşteri ilişkisini en üst seviyeye çıkarmak, sahamızın her alanında cihazların birbiri ile anlık haberleşebilecekleri bir altyapı sağlamak (5G/OT Wireless) gibi planlarımız bulunuyor. Teknolojiyi en önemli inovasyon araçlarından biri olarak görüyor, dijital çağın kazananlarından ve geleceği inşa edenlerden olmayı başaracağımıza inanıyoruz. Bu kapsamda, dijitalleşme, Ar-Ge, verimlilik ve girişimcilik alanlarında yatırımlar gerçekleştiriyor; inovasyonla üretmeye, gelişmeye, büyümeye ve iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz.

Tedarik zincirindeki süreçleri de yapay zekâ algoritmalarıyla destekliyorsunuz. Bunun yansımalarını değerlendirir misiniz?

Tedarik zinciri kırılmalarının önüne geçerek hem stoklarımızın optimum seviyede yönetilmesine olanak sağlayacağız hem de ürün bazında talep tahminleme yaparak üretim hatlarımızı optimum düzeyde planlayacak ve hammadde ihtiyaçlarını öngöreceğiz. Bu proaktif yaklaşımın bize müşteri memnuniyeti olarak geri dönüşü olacağını düşünüyoruz. Pandemi sürecinde kırılan tedarik zinciri yapısının bize getirdiği zorlukları deneyimlemiş bir şirket olarak bu tür durumlara daha hazırlıklı ve güçlü şekilde karşılık verebiliyor olacağız. Aynı zamanda, bu uygulama ile doğru üründen doğru miktarda alım yaparak maliyet açısından piyasa koşullarına daha hızlı uyumlanacak ve müşterilerimizi doğru fiyatlarla destekleyebileceğiz.

Sürekli dijitalleşme

Üretiminizdeki dijitalleşme süreçlerinden de bahseder misiniz?

Özellikle anlık veriye hızlıca ulaşılabilecek ortamları projelendiriyoruz. Üretim sahalarındaki çalışanların dashboardlar ile birden çok veriye hızlıca ve tek bir ekrandan ulaşabilecekleri ortamları artırmaya çalışıyoruz. Bunlara ek olarak önleyici bakım algoritmaları ile arızaları önceden tahminleyerek beklenmeyen üretim duruşlarını da minimum seviyede tutmayı hedefliyoruz.

Şirket olarak dijitalleşme alanında gelecek hedefleriniz nelerdir?

 Sürekli dijitalleşen Akkim, sektörde öncü yatırımları ve yenilikçi ürünleri ile hep önemli bir oyuncu olmaya devam edecek. Sürdürülebilir bir gelecek için asıl faktörün yeni ve döngüsel iş modellerinin ve teknolojilerinin üretimi ve bu üretim altyapısına yatırım yapmak olacağına inanıyoruz. Dünyanın geleceğinin bilim ve teknolojide olduğunu biliyor ve yeni nesil kalkınma modellerini takip ediyoruz.