Milliyet Executive Gönüllülük Esasıyla Geleceğe Yatırım

Gönüllülük Esasıyla Geleceğe Yatırım

15.12.2022 - 02:53 | Son Güncellenme:

Akkim Kimya, ‘Akkim İyi Gelecek’ uzun dönem staj programı ile üniversite öğrencilerine işi işte öğrenme olanağı sunarken, Akkim çalışanlarının gönüllü katkısıyla gelecek nesillere yatırım yapıyor.

Gönüllülük Esasıyla Geleceğe Yatırım

Akkim Kimya, ‘Akkim İyi Gelecek’ programıyla üniversite son sınıf ve yüksek lisans öğrencilerini, uzun dönemli staj deneyimi ile yetiştirmeyi hedefliyor. Henüz iş deneyimi bulunmayan genç yetenekleri, bir yıl boyunca Akkim Kampüs’ün gelişim araçları ile donatarak şirket bünyesine kattıklarını belirten Akkim Kimya İnsan Kaynakları ve Ortak Hizmetler Direktörü Gökhan Ata Okutan, bunun yanında çalışanların gönüllü katkısı ve şirketin katılımı ile başarılı lisans öğrencilerine sundukları burs programının detaylarını anlattı.

Haberin Devamı

Gönüllülük Esasıyla Geleceğe Yatırım
GÖKHAN ATA OKUTHAN

Akkim Kimya’nın çalışmalarını anlatır mısınız?

Akkök Holding bünyesinde yer alan, Türkiye’nin öncü kimyasal madde üreticisi Akkim Kimya 1977’de Yalova’da kuruldu. İştirakleri dahil 1.500’e yakın insan kaynağı ile 5 farklı lokasyonda ‘Yaşama Kimya ile Değer Katma’ misyonuyla faaliyet gösteren Akkim, ürün çeşitliliğiyle kimya sektöründe özel bir yere sahip. Klor-alkali ve türevleri, peroksitler, metilaminler, persülfatlar, bisülfitler, tekstil yardımcı maddeleri, beton katkı maddeleri ve plastik katkılarını kapsayan geniş ürün yelpazesiyle, 6 kıtada 70’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor. Temel kimyasallar ve performans kimyasallarında birçok üründe pazar lideri olan Akkim, temizlik, hijyen, su arıtma, tekstil, kâğıt, inşaat, plastik, gıda, metal, enerji, deterjan, sondaj, madencilik ve kimya sektörlerinin çözüm ortağı. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni 2007’de imzalayan Akkim Kimya, kimya sektöründe sürdürülebilirlik alanında örnek şirketlerden.

Haberin Devamı

İşi işte öğreniyorlar..

İnsan kaynakları politikalarınızdan bahseder misiniz?

Önce İnsan’ anlayışımız ve ‘Yetkin ve Gönülden Çalışanlardan’ oluşan bir organizasyonu kalıcı kılma misyonumuz ile tercih edilen bir işyeri ve işveren markası olmayı hedefliyoruz. Yetenekleri çekebilmek, Akkim ailesine dahil etmek, kişisel gelişimlerini sürekli kılarak, geleceğin yönetim ekibini ve liderlerini içimizden çıkarmak için entegre birçok uygulamamız bulunuyor. Tercih edilen bir işyeri olma yolunda yapılandırılmış staj, burs ve üniversite programlarımız öne çıkmakta.

Nitelikli iş gücü

Bu programla birlikte neler hedefliyorsunuz?

Henüz bir iş deneyimi bulunmayan, kurum kültürü deneyimi oluşmamış genç yetenekleri kaynağında tespit edip, 1 yıl boyunca Akkim Kampüs’ün sunduğu gelişim araçları ile donatarak kurum kültürü ve değerlerimize en yatkın olanları ailemize katmayı hedefliyoruz. Daha büyük hedefimiz ise ülkemize nitelikli ve yetişmiş insan kaynağı sağlamak. Ailemize kattığımız genç yeteneklerin inovatif ve yenilikçi bakış açılarından faydalanarak şirket süreçlerimizi gözden geçiriyor ve yeniliyoruz. Genç arkadaşlarımızın bakış açılarından faydalanarak şirketimizi geleceğe ve yeni kuşaklara hazırlamayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Akkim İyi Gelecek programınızın detaylarından bahseder misiniz?

Türkiye’nin öncü kimya şirketi olarak, ‘Akkim İyi Gelecek Uzun Dönem Staj Programı’ ile başarılı ve yetenekli üniversite son sınıf ve yüksek lisans öğrencilerine gerçek bir iş deneyimi yaşatmak amacındayız. Gençlerimize alanının uzmanlarıyla birlikte çalışma ve teorik bilgiyi projeye dönüştürme imkânı sunuyoruz. 2019’da başladığımız ve bu sene dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz program ile geleceğin Akkimlilerini yetiştirmeyi hedefliyoruz. Üniversitelerin farklı fakülte ve bölümlerinde okuyan veya alanlarında yüksek lisanslarına devam eden genç yetenekler, gerçek bir işe alım süreci ile programa seçildikten sonra haftanın 3 günü işe gelerek 8 ay boyunca staj yaptıkları departmanlarda bir projede görev alıyor ve işi işte öğreniyorlar.

Haberin Devamı

10 katı aşan başvuru

Programa seçilen öğrenciler hangi aşamalardan geçiyor, programa kabul aşamasında belirleyici kriterler neler?

Programa seçilen öğrenciler, kişilik envanteri, İngilizce seviye tespit sınavı ve mülakat gibi aşamalardan geçiyor. Akkim İyi Gelecek programına başvuru yapan öğrencilerde iletişim, ekip çalışmasına yatkınlık, dijital farkındalık, problem çözme becerisi, yaratıcılık gibi davranışsal yetkinlikler ile İngilizce, genel yetenek gibi teknik yetkinlikler arıyoruz. Kişisel gelişim eğilimi, zorluklarla başa çıkma ve Akkim değerlerine uygunluk gibi birçok kriteri göz önünde bulundurarak, programa kabul aşamasında genç yeteneklerimizin gelişim potansiyellerini ölçüyoruz. Öğrencilerin seçim sürecinde müdür seviyesi çalışanlarımızdan oluşan Akkim İyi Gelecek Staj Komitesi söz sahibi. İnsan kaynakları ile birlikte mülakata giren komite üyeleri öğrencilerin seçilmesi konusunda karar verici konumdalar.

Programdan şimdiye kadar kaç kişi faydalandı?

Akkim İyi Gelecek’i 2019’da başlattık. Dört dönemdir devam eden programımıza gelen başvuru sayısı ilk seneden bugüne 10 katı aşan bir artış gösterdi. Başlangıçta 100 civarında olan başvuru sayısı bu yıl 1.200 civarlarında gerçekleşti. 50’den fazla genç yeteneği sürecimize dahil ettik ve staj sonrası bizimle çalışmak isteyen, bizim de program süresince yakından gözlemlediğimiz genç arkadaşlarımıza iş teklifi yaptık. Yine uzun dönemli staj programımız ile birlikte iş dünyasında kadının güçlenmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Uzun dönem staj programımız ‘Akkim İyi Gelecek’te yer alan kadın öğrenci sayımızda son 4 yıl boyunca ortalama yüzde 73 artış sağladık. Önümüzdeki dönemde kadın istihdamımızı artıracak ve STK’lar ile iş birliği geliştirerek kadının iş dünyasında güçlenmesine yönelik katkımızı artırmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Program için üniversitelerin en çok hangi bölümlerinde okuyan öğrencilerden talep geliyor?

Programa şirketimizde iş imkânı bulabilecek hemen her bölümde okuyan öğrencilerden talep geliyor. Kimyasal madde üreticisi bir şirket olarak teknik ve sosyal bölümlerde öğrenim gören öğrenciler ile işletme öğrencilerinin ilgisini çekiyoruz.

Bir de Akkim’in üniversite öğrencilerine burs imkânı sağladığını duyduk. Bundan da bahseder misiniz?

1996 yılından bu yana çalışanlarımızın gönüllü desteği ve şirketimizin katılımı ile yürütülen programda ekonomik nedenlerle eğitim hayatını sürdürmekte zorlanan başarılı üniversite lisans öğrencilerinin eğitimlerine katkı sağlıyoruz. Her yıl bursiyer öğrencilerimizin okul başarılarını yakından takip ediyoruz. Yeni gelen burs başvurularını şirket çalışanlarından oluşan Akkim burs komitesi ile tanımlanmış kriterler paralelinde birlikte gözden geçirerek belirliyoruz. Bu arada kadın bursiyer oranımızı 2022 yılı itibarıyla yüzde 55’e çıkardık. Sayısı her geçen gün artan Akkimlilerin desteğiyle, 1996 yılından bugüne kadar 200’e yakın öğrenciye burs programımız aracılığıyla dokunarak ülkemizin geleceğine yatırım yaptık. Ekim ayında 29 yeni öğrencimizi daha programa dahil ederek 2022-2023 öğretim döneminde toplam katkı sağladığımız öğrenci sayımızı 97’ye çıkardık.

Burs programında fonun Akkim çalışanlarının bağışlarından oluştuğunu belirttiniz. Çalışanlarınızın ilgisi nasıl?

Burs programımız Akkim çalışanlarının bağışları ve toplanan bağışların iki katı kadar da şirketimizin katkı sunması ile oluşan havuzdan besleniyor. Ülkemizin geleceğine yatırım amacıyla 1’i 3 yapmaya çalışıyoruz. Programa bağışları ve katılımları ile destek veren gönüllü çalışan sayımız bu yıl 220 oldu. Gönüllülük esası ile ilerleyen komiteye Akkimliler büyük ilgi gösteriyor. 2022-2023 döneminde burs ve staj programlarımızda bir adım daha ileri giderek son sınıf öğrencilerimizin müdür ve üst yönetim kadromuzdan koçluk ve mentorluk almasını sağlayacağız.