Milliyet Executive Sizin yatırım temanız hangisi?

Sizin yatırım temanız hangisi?

09.11.2022 - 21:26 | Son Güncellenme:

Yatırım fonlarındaki çeşitliliğe bağlı ilgi artıyor. 2022’de yatırım fonu sayısı 1.303 oldu. Bunlar arasında stratejilerinde teknoloji, alternatif enerji gibi belli temaları öne çıkaranlar dikkat çekiyor.

Sizin yatırım temanız hangisi

ZEYNEP AKTAŞ- Yatırım fonları çok daha fazla yatırımcının ilgisini çekiyor. Enstrüman çeşitliliğine giden, sürekli yenilenen ve trendlere bağlı yeni fonlar geliştiren kurumlar, tüm yatırımcılara hitap ediyor. Küresel bazda değişkenlik gösteren para akışları farklı sektörleri öne çıkarırken, fonlar da bu hareketliliği değerlendirerek sürekli yenileniyor. 25 Ekim 2022 itibariyle yatırım fonlarının büyüklüğü 565 milyar liraya ulaşmış durumda. Yatırımcı sayısı 4 milyon 753 bin. Fon portföylerinin dağılımındaysa hisse fonlar yüzde 17.04 ile en büyük paya sahip. Hisse senetlerindeki getiri potansiyeli fonların portföylerindeki hisse oranlarını artırmalarına neden oldu.

Haberin Devamı

Alternatif arayışlar

Küresel bazda enflasyonun yüksekliği tüm yatırımcıları alternatif getiri arayışına zorluyor. Yatırım fonları da seçeneklerini artırıyor. Farklılıkları ile öne çıkmaya çalışıyor. İşte bunlar arasında da tematik fonlar yükseliyor. Tematik fonların özelliği, stratejilerinde belli temaların öne çıkması. Bu yönüyle tematik fonlar sektör fonlarından ayrılmakta. Bir sektör fonu, sadece mevcut sektör hisselerine ya da enstrümanlarına yatırım yaparken tematik fonlar çok daha geniş yelpazeden bir enstrüman grubunu portföyünde bulundurabilmekte.

Yeniliklere yakın olmak

Tema fonlarının ilgi görmesinin en önemli nedeni yatırımcıları yeni gelişmelere yakınlaştırması. Sürdürülebilirlik, yapay zekâ, yenilenebilir enerji gibi birçok alan yeni yatırımcı kitlesinin de ilgisini çekmekte. Tematik fonları seçmek hisse senedi yatırımcısı için de bir alternatif. Hisse senetlerine bireysel olarak yatırım yapmak zahmetli bir iş. Birçok göstergeyi aynı anda takip etmenizi zorunlu kılar. Buna karşın fonlar, kendi bankanızdan tek bir işlemle sektörünün önde gelen şirketlerine yatırım kolaylığı sunar. Farklı borsalarda işlem gören şirketlere yatırım yaparsınız.

Haberin Devamı

Sizin yatırım temanız hangisi

İŞTE DİKKAT ÇEKEN BAZI TEMALAR...

Teknolojiye ilgi çok

Günümüzde özellikle teknoloji temalı fonlar yoğun ilgi görüyor. Pandemi döneminde genç kesiminin yatırım enstrümanlarına ilgisi arttı. Teknoloji temalı fonlar, teknolojik değişim süreçlerine yoğunlaştığı için yatırımcıları da canlı tutuyor. Yatırım fonlarında teknoloji temalı 21 fon bulunuyor.

Metaverse’e yatırım olanağı

Metaverse temalı fonlarda ana yatırım stratejisi, yatırımcılarına metaverse ve yeni teknolojiler alanında yatırım yapma şansı sunuyor olması. Bu amaçla belirlenen sektörün endekslerinde yer alan yerli ya da yabancı ortaklık payları ile anılan endeksleri takip eden yerli yatırım fonu katılma paylarının değer artışlarına dayalı olarak getiri sağlamayı hedefliyor. Fon pazarında metaverse temalı beş fon bulunuyor. Bu fonlar: Deniz Portföy Metaverse ve Digital Yaşam Teknolojileri Değişken Fon, Ziraat Portföy Metaverse ve Yeni Teknolojiler Değişken Fon, TEB Portföy Metaverse Ve Dijital Teknolojiler Değişken Fon, Ak Portföy Metaverse Ve Dijital Yaşam Teknolojileri Değişken Fon, Garanti Portföy Metaverse ve Yeni Teknolojiler Değişken Fon.

Haberin Devamı

Tarım ve gıda fonları da var

Tarım ve gıda sektörü dünyanın her döneminde kritik rolünü koruyor. Tarım ve gıda fonları da bu alanlarda faaliyet gösteren seçilmiş global ve yerli şirketlere yatırım olanağı sağlıyor.

Yeni nesil alternatif enerji

Güneş,rüzgar hidrojen ve pil teknolojileri alanında önde gelen yeni nesil enerji şirketine, kendi bankanızdan, tek işlemle yatırım yapmanız için fırsat sunuyor. Bu fonlara yatırım yapmak alternatif enerji sektöründe faaliyet gösteren seçilmiş şirketlerin kâr payı ve borsa performansına ortak olmayı sağlıyor. Ayrıca bu şirketler yabancı para cinsinden işlem gördüğü için, kurdaki değişiklikler de fon fiyatı üzerinde etkili olmakta. Borsada Alternatif enerji temalı beş fon var. Bu fonlar: QNB Finans Portföy Temiz Enerji Ve Su Fon Sepeti Fonu, Yapı Kredi Portföy Temiz Enerji Değişken Fon, İş Portföy Yenilenebilir Enerji Karma Fon, Garanti Portföy Temiz Enerji Değişken Fon, Ak Portföy Alternatif Enerji Yabancı Hisse Senedi Fonu.

Haberin Devamı

İhracatçı firmalar seçiliyor

Bu fonlar toplam portföy değerinin yüzde 80’ini devamlı olarak BİST’te işlem gören Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan, Türkiye’nin ilk 1.000 ihracatçı firması listesinde yer alan şirketlerin paylarına yatırmakta. İhracat ağırlıklı büyüyen ekonomide şirketler kârlarını artırdıkça bu fiyatlarına yansımakta ve şirketlere de olumlu yönde etkide bulunmakta.

Elektrikli araç, pil ve şarj

Elektirikli ve otonom araç üretimi, bu araçlarda kullanılan yarı iletken, pil, şarj teknolojileri, yazılım gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapar. Borsada elektrikli araç temalı beş fon var. Bu fonlar: Deniz Portföy Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri Değişken Fon, Garanti Portföy Elektrikli ve Otonom Araçlar Değişken Fon, Ak Portföy Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri Değişken Fon, Yapı Kredi Portföy Elektrikli Araçlar Değişken Fon ve İş Portföy Elektrikli Araçlar Karma Fon.