Oynatma Listesi
HABERLER

ABD'de insanlığın öldüğü an! Çocukları sınırdan atıp kaçtılar

ABD'nin Meksika sınırında yaşanan olay dünyada ses getirdi. 4 yaşındaki çocukların konu olduğu gelişmenin detayları ise anbean kameraya yansıdı.

Sayıları on binleri bulan Güney Amerikalılar bir süredir ABD'nin Meksika sınırından içeri girmek için çabalıyor. Kolombiya, Brezilya, Peru gibi ülkelerden Meksika'ya akın eden insanların tek amacı sınırdan bir şekilde kendini içeriye atmak. 

Bu bağlamda en çok tercih edilen yer ise Texas eyaleti. Sınırı bir şekilde geçen Güney Amerikalılar kısa sürede ABD polisi tarafından yakalanıyor ve gerekli işlemlerin ardından ülkede kalmasına izin veriliyor. 

ABD'nin bu tutumu nedeniyle Texas'da durum kritik. Eyalet genelinde konuyla ilgili OHAL ilan edilirken ordu birlikleri bölgeye destek amaçlı gönderildi.

ABD'de durum an itibariyle şöyle işliyor; Sınırdan bir şekilde kendini içeri atan kişiler polise bilerek yakalanıyor, zaten ülke genelinde yakalanmama ihtimali çok düşük.

MAYIS AYINDA 20 BİN KİŞİ YAKALANDI

Bu dakikadan itibaren kişiye 2 hak tanınıyor, ya ülkeden gönderilecek ya da göçmen kampına götürülecek. Göçmen kampına gönderilen kişiler gerekli şartları tamamladıktan sonra çalışma ve oturma izni alabiliyor, ancak bu durum bazen yılları hatta on yılları bile bulabiliyor. Mayıs ayında Meksika'dan ABD'ye sayısız göçmen yasal olmayan yollarla ulaştı. Polisin yakalamayı başardığı sayı ise 20 bin seviyelerinde.

  TERMAL KAMERA GÖRÜNTÜSÜ DÜNYADA GÜNDEM

Öte yandan İngiliz basınına yansıyan haberler ABD sınırında yaşanan dehşeti gözler önüne serdi. ABD sınırına 4 yaşında olduğu belirtilen 2 çocukla gelen kaçakçı, çocukları metrelerce yukarıdan resmen aşağı fırlattı, bölgede bulunan termal kamera ise anbean gelişmeyi kaydetti.

  AİLELERİ BİNLERCE KİLOMETRE ÖTEDE

Olayın devamında ise ABD'li yetkililer kaçakçıyı vurarak etkisiz hale getirdi. Söz konusu müdahalede 4 yaşındaki çocuğa da mermi isabet etti ve yaralandı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada çocuğa gerekli müdahalelerin yapıldığı bildirildi ve hastaneye kaldırıldığı aktarıldı.

Yapılan incelemeler sonucunda çocukların Ekvadorlu olduğu ortaya çıktı ve ABD tarafı Ekvador Konsolosluğu ile iletişime geçti. Ailelerinin New York eyaletinde yaşadığı ortaya çıkan küçük çocukların yapılan işlemlerin ardından aileleriyle bir araya geleceği bildirildi.

  GÖÇMENLİK YASASI DEĞİŞİYOR

Eski Başkan Donald Trump döneminde ilk olarak 2020'de pandemi nedeniyle uygulamaya konulan 42. Madde, ABD makamlarının Covid salgınını gerekçe göstererek, insani sığınma talebinde bulunanlar da dahil olmak üzere Meksika'dan sınırı geçmeye çalışan göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı etmesine olanak tanıyor. Bu maddenin geçerliliği 12 Mayıs tarihinde sonlandı.

El Paso Belediye Başkanı Oscar Leeser, sadece El Paso'nun karşısında tahminen 10 bin göçmenin "sınırda sıraya girmiş, içeri girmeyi beklediği" uyarısında bulundu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER