Oynatma Listesi
HABERLER

Binaları yuttu! Japonya'da çok sayıda insan kayıp

Japonya'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 19 kişi kayboldu.

Yerel yetkililer, Cumartesi günü görülen yoğun yağışların ardından Japonya'nın merkezindeki popüler bir tatil beldesinde büyük bir toprak kaymasının evleri süpürdüğünü ve 19 kişinin kaybolduğunu söyledi.

Televizyon görüntülerinde, Tokyo'nun güneybatısındaki Atami'de bazı binaları yok eden, bir kısmını da gömen bir çamur selinin bir yamaca çarparken insanların kaçtığı görüldü.

'EVLERİ VE ARABALARI GÖTÜRDÜ'

Felaketin yakınındaki bir tapınağın lideri, "Korkunç bir ses duydum ve kurtarma görevlileri insanları tahliye etmeye çağırırken aşağıya doğru akan bir çamur deryası gördüm. Bu yüzden daha yüksek bir yere koştum" dedi.

Tapınak lideri, "Döndüğümde tapınağın önündeki evler ve arabalar gitmişti." diye konuştu. 

Yetkili, yerel hükümetin bir kurtarma görevi için askeri yardım talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Bir Atami şehir yetkilisi, toprak kaymasının sabah 10:30 sularında meydana geldiğini ve 'evlerin süpürüldüğünü' söyledi.

Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'ne (TEPCO) göre, bölgede 2 bin 800'den fazla evin elektriği kesildi.

Olay yerinden TikTok'ta yayınlanan bir video, devasa bir çamur ve enkaz bulamacının dik bir yoldan yavaşça kaydığını ve neredeyse beyaz bir arabayı yuttuğunu gösterdi.

BAKANLAR TOPLANIYOR

Japon basınında çıkan haberlere göre, Başbakan Yoshihide Suga bu öğleden sonra afet ve yağmurla ilgili diğer zararları görüşmek üzere bakanlarla bir araya gelecek.

SEBEBİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?

Japonya'nın çoğu şu anda, birkaç hafta süren ve genellikle sel ve toprak kaymalarına neden olan ve yerel yetkililerin tahliye emri çıkarmasına neden olan yıllık yağışlı mevsimde.

Uzmanlar, artık daha sıcak olan atmosferin daha fazla su tutması ve daha yoğun yağışlara neden olması nedeniyle, iklim değişikliğinin fenomeni yoğunlaştırdığını söylüyor.

2018'de batı Japonya'yı sular altında bırakan yıkıcı sel nedeniyle 200'den fazla kişi ölmüştü.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER