Oynatma Listesi
HABERLER

Kavcıoğlu'nun faiz mesajını uzman isim değerlendirdi

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu banka faaliyetlerine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, önemli değerlendirmelerde bulunmuş ve "TL'deki değer kaybının faiz ile ilgili yok" ifadesini kullanmıştı. Peki uzmanlar bu açıklamayı nasıl değerlendirdi? İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sefer Şener, "TL’deki değer kaybının özellikle faizle ilgili yok derken bunun bütün olarak değerlendirilmesi lazım. Mesela son 2 haftalık dönemde yerlilerin kurla ilgili çıkış yaptığını görüyoruz." dedi.

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: Kamuoyunda belirli bir gün ve saat baz alınarak kurdaki volatiliteye bakılıyor. Küresel çapta ne derseniz deyin. ABD’de tahvil faizleri ve dolar endeksiyle ilgili çok ciddi gelişmeler var.

 İster faizi artırın isterse azaltan ülkeler kategorisinde olun. Çek Cumhuriyeti, Macaristan ülkelerine örnek veriliyor. Dünyada gelişen ve gelişmiş ülkelerin tamamına karşı dolar değer kazanıyor. Öncelikle bunu şu şekilde değerlendirmek lazım. Bu durum küresel çapta doların güçlenmesi ile alakalı bir durumdur.

Dolar endeksi güçleniyor ve tüm para birimleri karşısında güçleniyor. Macaristan faiz artırımına gitti ona rağmen son 20 günlük dönemde Macaristan para biriminin değer kaybettiğini görüyoruz.

Dolar endeksi ile ilgili ABD tahvil faizlerinin 1.60’lara gelmesiyle ilgili bir sorun var. Kurun etkisi diğer ülkelere baktığımızda aslında aynı yönlüdür. Mesela son 2 haftalık dönemde yerlilerin kurla ilgili çıkış yaptığını görüyoruz. Kurdaki çıkışın faizle ilgisi yok söylemini söyle değerlendiriyorum. Küresel gelişmeler var, konjonktürel gelişmeler var. Suriye’deki gelişmelerin ardından dün kurda gelişmeler yaşandı.

'KÜRESEL ÇAPTA YORUMLAMAK LAZIM'

ABD tahvil faizlerinin yukarı yönlü mü yoksa aşağı yönlü mü gideceğine bakmamız lazım. Fed’in verdiği mesajlarda ‘kasım ayından itibaren tahvil alımlarını yavaşlatmaya başlayacağım’ şeklindeki beyanları doların güçlenmesini beraberinde getiriyor.

Dolardaki artışı veya azalışı öncelikle küresel çaplı gelişmelerle yorumlamak lazım. Arkasından iç dinamiklere bakmamız lazım. Macaristan’ın iç dinamikleri çok farklı. O yüzden cari açığınız nasıl? İhracatınız nasıl? Bunları belirleyip ondan sonra yol haritası oluşturuluyor. Küresel çapta dolar güçlenmeye devam ederse Türkiye’de de güçlenmeye devam edecektir.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER