Oynatma Listesi
HABERLER

Yunan basınından Türkiye göndermesi! Rafale jetleri...

Yunanistan, Fransa'dan satın aldığı Rafale jetlerinin ilkini teslim aldı. Yunan basını teslimatın ardından Türkiye'yi hedef alan başlıklar attı. Yorgo Kırbaki, CNN TÜRK ekranlarında son durumu değerlendirdi.

Yorgo Kırbaki son durumu şöyle aktardı;

Yunanistan Fransa'ya sipariş ettiği 12'si kullanılmış, 6'sı da yeni olmak üzere toplam 18 tane Rafale tipi savaş uçaklarındna ilkini teslim aldı. Fransa'nın teslim alınan bu ilk kullanılmış Rafale uçakları hemen Yunanistan'a getirilmeyecek. İmzalanan anlaşma gereği her ay bir uçağın teslim edilmesi öngörülüyor. Dolayısıyla kullanılmış 6 adet Rafale birlikte yıl sonuna, yada yıl başına doğru Yunanistan'a getirilecek. Bu süre içerisinde de Yunan pilotlar Fransa'da bekletilen uçaklarda eğitim görecek. Maliyeti 2.3 milyar Euro'yu buluyor. Teslimat 2023 başlarında, yada ortalarına doğru tamamlanacak. Rafale uçakları Atina'ya yaklaşık 70 kilometre mesafedeki üsde konuşlandırılacak.

Fransa'daki törene dönmek gerekirse Yunanistan Genelkurmay Başkanı Floros, "Bu uçaklar oyunun kurallarını değiştiriyor ve Yunanistan'a stratejik avantaj sağlıyor" dedi. Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ise törenden hemen sonra Yunan gazetecilere "Bu uçaklar sayesinde güç dengesinin daha şimdiden değiştiğine inanıyorum. Aksi takdirde komşularımız (Türkiye'yi kastederek) bu uçakları deşifre etme yolları aramazlar" şeklinde konuştu.

Atina'da uzun bir süredir Rafale uçakları sayesinde Yunan Hava Kuvvetleri'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de Türk Hava Kuvvetlerine karşı üstünlük sağlayacağı iddia ediliyor. Yunan medyasında Türkiye'nin Rafale uçaklarına sahip Katar ile ortak tatbikat yapması ve Katar uçaklarının Türkiye'de konuşlanmalarına olanak sağlayan bir anlaşma imzalamasının, bu Rafale uçaklarının teknik özelliklerinin öğrenilmesi amacıyla da gerçekleştirildiği ileri sürüldü.

Söz gelimi Ta Nea gazetesi, "Türk pilotlar bir süre sonra Ege ve Doğu Akdeniz'de Yunan ve Rafale uçakları ile karşı karşıya gelecekler. Türk kurmaylar da bu uçakların yeteneklerini ve özelliklerini öğrenebilmek için Katar ile ortak tatbikat yaptılar" diye yazdı.

Yunanistan geçen yıl Doğu Akdeniz'deki Oruç Reis krizinden sonra silahlanmaya 5 yıl içinde yaklaşık 10 milyar Euro harcamayı kararlaştırdı. Silahlanma programında Rafale'lerden başka 4 adet yeni fırkateyn satın alımı ve eldeki 4 fırkateynin de modernizasyonu bulunuyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER