
Yunanistan'ın Larisa kenti yakınlarında yerel saatle 12.16'da şiddetli bir deprem meydana geldi.
Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ve Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), merkez üssü Larisa yakınlarındaki Elassona olan depremin büyüklüğünü 6.3 olarak duyurdu. AFAD ise depremin büyüklüğünü 6.2 olarak verdi.
Yunan medyası, sarsıntının başta başkent Atina ve kuzeydeki Selanik olmak üzere tüm ülkede hissedildiğini bildiriyor. USGS'nin verilerine göre ise, deprem Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Kosova, İtalya ve Türkiye'de de hissedildi.
Yerin 10 kilometre altında gerçekleşen depremin 18 dakika sonrasında ise, aynı bölgede bu kez 5.1 büyüklüğünde bir artçı şok kaydedildi.
Yunan medyasında yayınlanan görüntülerde, özellikle Larisa ve çevresinde yaşayanların panikle sokağa fırladığı görüldü. Sosyal medyada ise evlerin içinde bilgisayarların veya aydınlatmaların sallandığı kayıtlar paylaşıldı.
Medyaya yansıyan haberlere göre, ilk gelen bilgiler herhangi bir hasarın oluşmadığı yönünde.
KIRBAKİ: ASKERİ HELİKOPTERLER UÇUYOR
CNN Türk Atina Temsilcisi Yorgo Kırbaki, şu ana kadar can ya da mal kaybı konusunda herhangi bir bilgi verilmediğini bildiriyor: "Az önce bu bölgenin bulunduğu Teselya’da vali yardımcısı itfaiye veya hastanelere herhangi bir çağrı yapılmadığı yardım istenilmediğini söyledi. Depremin çok şiddetli olmasının ötesinde uzun da sürdüğü ve halkta büyük panik yarattığı belirtiliyor. Askeri helikopterin ilk tespiti yapmak için bölge üzerinde uçtuğu haberleri de geliyor. Larissa karayolu üzerine bazı kaya parçalarının yol üzerine düştüğü bilgileri var.
Öğle saatleri olduğundan insanlar işlerindeydi. Halk normal olarak paniğe kapıldı ve sokaklara döküldü. Hala da evlerine dönmüş değil. Artçı depremler halkta paniği arttırdı."
CNN Türk canlı yayınına katılan uzmanlar depremi yorumladı. Hasan Sözbilir, "30 Ekim’de meydana gelen ve İzmir’i etkileyen depremin tetiklediği bir deprem gibi duruyor şu anda. Samos fayının aynı karakterliği ile örtüşen bir fay bu. Bundan sonra bu parça üzerinde belli bir gerilim söz konusu olabilir. O fay hattı Türkiye’ye daha yakın Çeşme açıklarına denk geliyor. Ancak bunu hemen bir deprem yaratacağı beklenmez. Ancak fayın kırılma mekanizması aynı" dedi.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, "Depremin özellikle mühendislik görmemiş yapılar üzerinde önemli hasarlar yaratabileceğini düşünüyorum. İlk saatlerden sonra hasar durumları ortaya konacak" ifadesini kullandı.