Pazar Veganlar “yemem” diyor

Veganlar “yemem” diyor

02.01.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Laboratuvarda üretilen ve kültür eti olarak da anılan yapay et konusuna veganların bakışı da merak konusu. Hayvansal gıda tüketmeyi reddeden veganlara laboratuvarda üretilen yapay eti yer misiniz diye sorduk.

Veganlar “yemem” diyor

CEYDA ULUKAYA ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr / 

Haberin Devamı

Türker Yücesoy (Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı)

Açıkçası ben yemem. Çünkü etik olarak hayvanların kullanıldığı yöntem her ne olursa olsun desteklemiyorum. Yapay et üretmekte kullanılan bilimsel yöntemin, bitkisel temelli et üretiminde de kullanıldığını okumuştum. Bu senaryo kulağa ve vicdanlara çok daha iyi geliyor bence.

İsmail Tanilli Kimverdi (Eğitim Gelişim Müdürü)

Yapay et yemem. Vegan olarak zaten et endüstrisine karşıyken “et” ikamesi olarak yine canlı hayvandan alınan kök hücresiyle üretilecek bir şey tüketme fikri bana hiç de samimi gelmiyor. 

Deniz Yoldaç (Vegan Restoran Limonita Kurucusu)

Ben kişisel olarak bir hayvanın hücresi, eti, derisi ya da koku alma duyusu fark etmeksizin ondan rıza almadan kullanmamayı tercih edeceğim. Bir gün teknoloji o hayvanın genini almamıza rıza gösterdiği ya da göstermeme hakkı olduğunu ispatlar hale gelirse, ancak o zaman tüketirim. O zamana kadar benim için kültür eti (yapay et) hayvan eti ile aynı sıralamada. Ancak 1 hayvan hücresinden elde edilebilen burger sayısının 440 bin inekten elde edilenle aynı olması, çok da uzak olmayan bir gelecekte yapay etleri birçok insanın ana beslenme kaynaklarından biri haline getirecek.

Haberin Devamı

Buse Uca (Vegan Mutfak Pan Kitchen Kurucusu)

Yapay et yiyeceğimi düşünmüyorum. Laboratuvar ortamında da üretilse herhangi bir şekilde hayvansal içerik barındırması bana göre hayvanların sömürülmesi demek. Buna karşı olduğum için vegan oldum.