Bebek ultrasonları radyasyon içermez!

Bebeklerin gelişiminin incelenmesi için yapılan ultrason radyasyon içermemektedir. Birçok hastalığın hızlı ve güvenilir şekilde erken teşhisini sağlayan ultrason tetkikinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Ultrason cihazından yüksek ses dalgalarının yansıması ile görüntüler elde edilebilmekte ve bu görüntüler uzman radyoloji hekimi tarafından yorumlanarak bebeğin genel sağlığı hakkında bilgi verilebilmektedir.

Transfontanelultrason ile bebeğin beyin gelişimi incelenir

Yenidoğan döneminde yapılan transfontanelultrason, bebeğin beyin yapılarının incelenmesi amacıyla çocuk doktorlarının kararı neticesinde uzman radyoloji hekimi tarafından uygulanır. Genellikle erken doğumlarda bebeğin beyin gelişiminin incelenmesi gerekir ve bu durumda transfontanelultrasona başvurulur. Olasıtravmatik durumların kontrolü sağlayan bu ultrason sayesinde beyin gelişiminde hasar veya anomali olup olmadığı tespit edilebilir. Yüksek ses frekanslarından yararlanarak görüntülenme sağlandığı için son derece zararsız ve güvenilirdir.

Haberin Devamı

Kalça ultrasonu ile kalça çıkığı tespit edilebilir

Doğuştan kalça çıkığı yani gelişimsel kalça displazisinin tek bir nedeni yoktur ancak genel sebebi genetiktir. Genetik faktörler haricinde bebek kız çocuğu ve/veya ilk çocuk ise, sezaryenle doğum sırasında, ters doğumlarda, doğum kilosu fazlaysa, bölgesel faktörler varsa doğuştan kalça çıkığı görülebilmektedir. Ayrıca doğum sırasında annenin kalça kemiklerinin genişlemesi için salgılanan reklasin hormonu bebeğe geçerse bebeğin kalça kemikleri de genişler ve kalça çıkığı meydana gelebilir.

Bebeklerde ileri yaşlarda ciddi sakatlıklara ve yürüme bozukluğuna neden olan doğuştan kalça çıkığının tedavisi için erken teşhis oldukça önemlidir. 2. ile 6. aylar arasında uzman radyologlar tarafından uygulanan kalça ultrasonu ağrısız ve güvenilir bir işlemdir.

Tüm batın ultrasonu ile alt ve üst karın bölgesindeki organlar incelenir

Karnın üst ve alt yarısındaki karaciğer, dalak, pankreas, bağırsak, böbrek üstü, mesane, rahim gibi organların incelenmesi için tüm batın ultrasonuna başvurulabilir. Bağırsak genişlemesi, bağırsak hareketleri, bağırsak düğümlenmesi, mezenterik lenf nodlarıultrason ile değerlendirilebilir. Organ gelişimlerindeki ve işleyişlerindeki sorunların erken teşhisini ve dolayısıyla tedavisinde geç kalmamayı sağlar.

Haberin Devamı

Böbrek ultrasonu ile böbrek ve böbrek üstü bezleri incelenir

Böbrek (renal) ultrasonu ile böbrek, böbrek üstü bezleri, mesane ve böbrek ile mesane arasındaki kanallar incelenir. Üroloji uzmanı tarafından istenen bu ultrason radyoloji uzmanı doktorlar tarafından uygulanır. Bebekler açısından kolay uygulanan bu ultrason tetkiki ağrısız ve oldukça güvenlidir. Böbrek ve mesane bölgesindeki sorunların erken teşhisini ve geç kalınmadan tedavi edilmesini sağlar.

Tüm bu ultrason tetkikleri bebeklerin gelişimlerinin incelenmesi ve olası sağlık sorunlarının önlenebilmesi açısından önemlidir. Erken teşhis imkanı sağlayan ultrason uygulamalarına radyasyon içermemesi sebebiyle rahatlıkla başvurulabilir.

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

Haberin Devamı

www.drrengin.com
www.ultrasonklinik.com