Siyaset ‘Adayı masa belirleyecek’

‘Adayı masa belirleyecek’

30.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda herhangi bir tereddüt yok, yine masa belirleyecek” dedi.

‘Adayı masa belirleyecek’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara  - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin grup toplantısında yaptığı 12 dakikalık konuşmaya ilişkin farklı yorumlar yapıldı. Bazıları konuşmanın bir  “adaylık açıklaması”, bazıları da “seçim sürecinin başlangıcı”  olduğunu belirtti. Milliyet’e konuşan Salıcı, hem Kılıçdaroğlu’nun kastını, hem de DEVA Partisi’nin seçime kendi logosu ile girmesi kararını değerlendirdi:  

Haberin Devamı

ALTILI MASA KARAR VERECEK: Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda karar verecek olan altılı masa. Onun için bunu bir cumhurbaşkanı adaylığı konuşması olarak görmemek lazım. Altılı masa bu konuda daha önce açıklama yaptı. En son yapılan 24 Nisan’daki toplantıdan sonra bir cumhurbaşkanı adayı profili üzerinde de yayınlanan açıklamada öyle bir tanımlama vardı. Sayın Genel Başkanımız o tanımlamaya uyan bir insan. Ama bunu bir cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşması olmaktan çok Türkiye’yi düze çıkarmak için, Türkiye’yi normalleştirmek için, Türkiye’deki kutuplaşmayı ortadan kaldırmak için bir iddia ortaya koyma, siyasi mücadeleyi tanımlayan bir konuşma olarak okumak daha anlamlı olur. Sonuçta seçim olacak, biz inanıyoruz ki, altılı masanın belirleyeceği aday cumhurbaşkanı olacak. 

Haberin Devamı

GÖNLÜMÜZDEN GEÇER: Bizim gönlümüzden cumhurbaşkanı adayı olarak Sayın Genel Başkanımız geçer. Her CHP’li bunun böyle olmasını ister. Ama altılı masanın iradesine ipotek koyacak bir çalışma içinde biz olmayız. Seçim ne zaman olursa olsun, tabii ki cumhurbaşkanı adayı o tarihe göre netleşir ama masanın siyasi çerçevesi aynen devam eder. Dağılmaz.  

İTTİFAK DEVAM EDİYOR: İttifak devam ediyor, herhangi bir sıkıntı yok. Bir Seçim Kanunu geçti. Masa başında mühendislik yaparak milletvekili sayısını yani ittifakın milletvekili sayısını azaltma çabası içinde olan bir siyasi seçim kanunu yasasıydı. Bu yasanın yeni getirmiş olduğu koşullara göre doğal olarak pozisyon alıyor siyasi partiler. Burada herhangi bir olumsuzluk görmüyoruz. DEVA Partisinin bu ifade etmiş olduğu karar herhangi bir olumsuzluk oluşturmuyor bizim açımızdan, kendi takdirleridir. Onlar kendi partilerinin logosuyla seçime girmeyi tercih ediyorlar. Saygı duyarız. 

‘Tereddüt yok’

BABACAN MASADA: Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda herhangi bir tereddüt yok, yine masa belirleyecek ve Sayın Babacan da masada olacak. Dolayısıyla bundan sonraki sürecin yürümesiyle ilgili bir sıkıntı olmayacaktır. DEVA Partisi’nin yapmış olduğu açıklama onların daha önce söylemiş oldukları pozisyonlarına aykırı bir açıklama değil. Burada bizim önemsediğimiz nokta şu; farklı siyasi partilerin farklı değerlendirmeleri olabilir, ama ortaya konan o siyasi çerçeve konusundaki mutabakatın devam ediyor olması, ortak cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi konusunda mutabakatın devam ediyor olması bizim için kıymetli. 

Haberin Devamı

ÖZEL ÇALIŞMA: Bize ‘Sivas’ın ötesine geçemez’ diyorlardı. Sayın Erdoğan bunu en son söylediğinde, biz Hakkari’de partiye katılım töreni yapıyorduk. Biz şu anda Türkiye’nin dört bir yanında çalışıyoruz. Güçlenmek istediğimiz yerlere özel çalışmalar yürütüyoruz. Bizi Konya’da, Kayseri’de, Çankırı’da, Yozgat’ta, Çorum’da bu illerde daha fazla göreceksiniz. Hem CHP’nin oyunu yukarı çekeceğiz hem de ittifakın toplamda parlamentoda çoğunluk sağlamasını sağlayacağız.