Siyaset ‘Altılı masa’dan seçim güvenliği için havuz

‘Altılı masa’dan seçim güvenliği için havuz

27.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Altılı masa” seçim güvenliği için veri havuzu oluşturacak ve ortak ana ekran kuracak. Sandık güvenliğine ilişkin bir partinin eksikliği varsa anında müdahale edilecek, diğer partiler boşluğu tamamlayacak.

‘Altılı masa’dan seçim güvenliği için havuz

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti kurmaylarının yer aldığı Seçim Güvenliği Komisyonu önceki akşam toplandı. Toplantıda hem CHP hem de İYİ Parti’nin bilişim alt yapısında yer alan uzmanlar tarafından seçimlerin takibine yönelik kendi programlarına ilişkin sunum gerçekleştirildi. Seçim alt yapısının nasıl paylaşılabileceği masaya yatırıldı. Liderlerin pazar günü buluşması öncesinde hem teknik hem bilgi hem de veri paylaşımı düzeyinde siyasi partilerin birbirlerine destek olacaklarına dair bir mutabakata varıldı.

Haberin Devamı

Varılan mutabakata göre altı parti seçim öncesi ve seçim günü ortak veri havuzu oluşturacak.

Süratle müdahale

Kullanılacak sistem partilerin gerektiğinde ortak ana ekrandan verileri takibine de imkan tanıyacak. Ana ekran seçim öncesinde sandıkların güvenliği için kurulacak. Her partinin verileri ortak ana ekranda görülecek. Seçmen kütüğünden, sandık görevlilerine, oy tutanaklarına kadar seçim güvenliğine yönelik her başlık sandık bazlı takip edilip eksikliklere süratle müdahale edilecek. Veri havuzundan bilgiler paylaşılacak. Seçim günü olası bir birliktelik olması halinde ortak ana ekrandan veri paylaşımı gerçekleştirilecek.
Altı parti il ve ilçe seçim kurulu başkan ve üyelerinin seçimine dair yapılacak kura çekimlerinde mutlaka siyasi parti temsilci bulunduracak.