Siyaset ‘Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var’

‘Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var’

09.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında konuştu. Çavuşoğlu özetle şu mesajları verdi:

‘Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var’

 

IRAK SOMUT ADIM ATMALI: Komşumuz Irak’ta yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Irak’tan öncelikle malumun ilamını, yani PKK’nın terör örgütü olduğunu açıklamasını ve bu örgüte karşı somut adımlar atmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ: AB’den işbirliğine ve üyelik sürecimize yeniden ivme kazandıracak somut ve anlamlı adımlar atmasını ve veto hakkının kötüye kullanımına engel olmasını bekliyoruz. Türkiye-AB ilişkileri bir-iki üye ülkenin dar görüşlü çıkar arayışlarına indirgenemeyecek kadar stratejiktir. Çünkü ‘Türkiye Avrupa’dır’ ve Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var.

ERMENİSTAN’A UYARI: Kısa vadede Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ortaya çıkardığı yeni krizlere acil çözüm bulunması gerekiyor. Türkiye, Karadeniz’deki iki önemli komşusu arasında başlayan bu savaşın tüm etkilerini derinden hissediyor. Karabağ’da barışın önündeki işgal engeli yıkılırken Türkiye doğrunun, haklının ve adaletin yanında durdu. Buradan Ermenistan’ı da yeni provokasyonlara girmemesi konusunda tekrar uyarıyoruz. Dost da düşman da bilsin ki Can Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir.

Haberin Devamı

İSRAİL’E TEPKİ: Filistin davasına güçlü desteğimiz sürüyor. Cuma günü başlayan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve İsrailli fanatik Yahudi grupların Mescid-i Aksa’ya girme girişimleri kabul edilemez. 

SURİYE’YE HAREKAT: Suriye’nin kuzeyinde kahraman güvenlik güçlerimizin Suriye Milli Ordusu ile ortaklaşa düzenlediği harekatlar, sivillerin güvenliğini temin ederek, BM standartlarında güvenli ve gönüllü geri dönüşlerin önünü açtı. Ancak, PKK/PYD/YPG terör örgütü ve uzantılarının bu istikrar ortamını bozmak ve ayrılıkçı gündemini ilerletmek için ülkemize ve Suriyeli sivillere yönelik saldırıları sürüyor. Milyonlarca Suriyelinin güvenliğine katkı sağlayan ülkemizin, bu saldırılar karşısında hareketsiz kalması beklenemez.

Dışişleri Şehitliği ve Anıtkabir’e ziyareti

‘Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konferansın resmi açılış töreni öncesi Dışişleri Şehitliği’ne ziyarette bulundu. Çavuşoğlu’na, Bakan Yardımcıları Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Büyükelçi Sedat Önal, Yavuz Selim Kıran ve çok sayıda büyükelçi eşlik etti. Şehitler için edilen duanın ardından Çavuşoğlu ve Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Mammadov şehitlikteki anıta çelenk koydu. Törenin sonunda Çavuşoğlu, bakan yardımcılarıyla şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı. Çavuşoğlu ve büyükelçiler, Anıtkabir’i de ziyaret etti. Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Çavuşoğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Aziz Atatürk, 13. Büyükelçiler Konferansı vesilesiyle büyükelçilerimizle birlikte tekrar huzurunuzdayız. Banisi olduğunuz Türkiye Cumhuriyeti 100. yılına emin adımlarla yürüyor. 255 dış temsilciliğimizle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi için çalışıyoruz. Milli hak ve menfaatlerimizi, yurt dışındaki vatandaş ve soydaşlarımızın haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceğiz. Girişimci dış politikamızla ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkeniz ışığında bölgede ve dünyada barışa katkıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Türkiye’nin yürüttüğü diplomasi takdire şayan’

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Helga Maria Schmid, Ankara’da düzenlenen 13’üncü Büyükelçiler Konferansı’nda konuştu. “Türkiye’nin yürütmüş olduğu diplomasi tahıl anlaşması gerçekten takdire şayan” diyen Genel Sekreter Schmid, “Çünkü gıda malzemeleri ve gübrenin Ukrayna’dan çıkıp dünyaya götürülebilmesi çok önemli. Bu durum Ukrayna için de çok önemli. Çünkü Ukrayna’nın ekonomisi ve insanların geçimi buna bağlı. Bunun yanı sıra dünya için de önemli. İnsanların temel gıda maddeleri bunlar. İnsanlar önümüzdeki aylarda aç kalma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. En son Kiev’e gittiğimde de bunu gördüm. Ben sizin bu yaptığınız konuları bir örnek olarak ortaya koyuyorum” dedi. - İHA