Siyaset Barodan ‘adliyede bekletme’ uyarısı

Barodan ‘adliyede bekletme’ uyarısı

06.07.2008 - 02:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, ‘Zanlıların adliyede 24 saatten fazla bekletilmesi, insan hakkı ihlalidir’ dedi

Barodan ‘adliyede bekletme’ uyarısı

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan bazı zanlıların, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde 24 saatten fazla bekletilmesi, hukukçular tarafından “insan hakları ihlali” olarak değerlendirildi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Avukat Özdemir Özok, “Sıkıyönetim mahkemelerinde bile böyle bir insan hakkı ihlali görülmedi” derken, eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, “Siyasi nitelikli soruşturmalarda yaşanan istisnai durum” diye konuştu.
TBB Başkanı Avukat Özdemir Özok, “bir bütün olarak değerlendirdiği” olay hakkında şöyle konuştu:

‘İnsanca muamele görecek’
“Gözaltını dört güne kadar uzatabilirler. Gözaltı denilen olay, insanı perişan etmek değildir. Sağlıklı dönemlerde sabah 09.00, akşam 17.00’de sorgusunu yapacaksın, insanca davranacaksın. Gözaltı demek, ‘Al bunu, eti benim kemiği senin’ demek değildir.
Burada şüpheli insanca muamele görecek, dört gün içerisinde sorgusu yapılacak. Yasa böyle diyor.
Adliyede çalışan arkadaşlar, mesai saatine kadar kalır sonra çekip gider ertesi gün gelir. Orada gözaltına alınmış insanın 24 saat kuru bankların üzerine oturtulması bile bir insan hakları ihlalidir.
Biz Barolar Birliği olarak şunu söylüyoruz: dağdaki koyununu otlatan çobana da cumhurbaşkanı koltuğunda oturana da yargı dokunabilir, dokunmalıdır.
Biz yargının bağımsızlığının ve yargının arkasındayız. Ancak bir koşulla. Evrensel hukuk kurallarına, hukukun üstünlüğüne ve hukuk devleti ilkelerine uymak koşul ve zorunluluğuyla. Yani hiçbir yetki, başka bir insan hakkını ihlal etmek için kimseye verilmemiştir. Bu dengenin çok iyi kurulması lazım...
Sadece bu soruşturmaya ilişkin değil, sadece mağdurun, kamunun, sadece genel menfaatin yararları düşünülemez.
Bir yanda kamunun yararı, genel menfaat, mağdurun menfaati, diğer yanda yargıladığınız insanın savunma hakkı, adil yargılama koşulları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesindeki adil yargılama koşullarını gerçekleştirmek mecburiyetindesiniz. Ancak bu şekilde adil yargılamaya kavuşabilirsiniz. Kaş yaparken göz çıkarmayacaksınız.
Ben 37 senelik avukatım, sıkıyönetim mahkemesinde dahi 24 saat adliyede kimse tutulmadı.”

Sayman: Randevuyla götürülebelir
Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Yücel Sayman’ın değerlendirmesi ise şöyle:
“Türkiye’de genellikle siyasi nitelikli toplu davalarda böyle oluyor. Zanlının 24 saat içinde yargıç önüne çıkartılması gerekir. Gereken süre içerisinde uygulama olduğunda aykırı bir tarafı yok gibi ancak olması gereken bu değildir.
İnsanlar orada bekletileceğine randevu verilir, o saatte adliyeye götürülür.
Böyle bir şey Türkiye’de belki de istisnai durumlarda uygulanmıştır.”

Haberin Devamı

Barodan ‘adliyede bekletme’ uyarısı

Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman