Siyaset Çavuşoğlu: Türkiye NATO'dan uzaklaşmıyor

Çavuşoğlu: Türkiye NATO'dan uzaklaşmıyor

23.11.2017 - 15:13 | Son Güncellenme:

Roma'da gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı, Rusya'dan satın alınan S-400 füze anlaşmasını "Türkiye hiçbir yere kaymıyor, olduğu yerde duruyor" sözleriyle değerlendirdi.

Çavuşoğlu: Türkiye NATOdan uzaklaşmıyor

İtalya'nın başkenti Roma'da Türk ve İtalyan dışişleri bakanları basın toplantısı düzenledi. Mevkidaşı Angelino Alfano ile gazetecilerin karşısına çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye hiçbir yere kaymıyor, olduğu yerde duruyor" diyerek Türkiye'nin herhangi bir pozisyon değişikliğine gitmediğini söyledi.

Haberin Devamı

"Çok yönlü dış politika izlemeye hakkımız var"

Rusya'dan alınan S-400 füzelerini değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda NATO müttefiki olan ülkelerden bazıları basit silahlar dahil ihtiyacımız olan savunma sistemlerini Türkiye'ye vermemek için ciddi bir direnç gösteriyor. Benim hava savunma sistemimi kurmam lazım. Müttefiklerimden de alamıyorum. O zaman mutlaka başka bir yerden almak durumundayım. Acil ihtiyacım var."

NATO tatbikatındaki Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı skandalı

Türkiye’nin, NATO’nun kurucu üyelerinden, NATO’ya en çok katkı sağlayan ve NATO’nun karşı karşıya kaldığı sınamalarda en güçlü duruş sergileyen müttefiklerden biri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin NATO’yla birlikte yürütülecek çalışmaları sürdüreceğini aktardı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin “Avrupa’dan, NATO’dan uzaklaşıp Rusya’ya yaklaştığı” yorumuna ilişkin böyle bir şey olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’yla kriz öncesi dönemde ilişkileri çok daha iyiyken bunun sorgulanmadığına ancak şimdi eleştirildiğine dikkati çekti. Çavuşoğlu, hatta Türkiye ile Rusya arasındaki kriz döneminde ilişkilerin düzeltilmesi tavsiyesinde bulunanların şimdi iki ülkenin ilişkilerinin yakınlığını eleştirdiğini söyledi.

AB ile ilişkiler

Türkiye’nin hiçbir tarafa kaymadığının altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB üyesi ülkelerle hiçbir sorunu olmadığını, aksine ortakları olarak AB üyesi ülkeler ne kadar güçlü olursa Türkiye’nin de kendini o kadar güçlü hissedeceğini anlattı. Avrupa’da Türkiye’ye yönelik olumsuz tutumların AB’nin değerleriyle örtüşmediğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Şunu anlamamız lazım, hepimiz çok yönlü dış politika izliyoruz, hakkımız da var. Ben başka ülkelere, kıtalara gittiğim zaman sizden ‘Zemin kayması mı var?’ deniyor. Bakıyorum, bunu sorgulayan ülkelerin hepsi bizim gittiğimiz yerlerde siyasi ve ekonomik olarak daha güçlü var. Ben seni sorguluyor muyum, ‘Sende zemin kayması mı var, oralara gitmişsin, Afrika’ya, İslam dünyasına, Suudi Arabistan’a, Katar’a, Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Kazakistan’a, Türkmenistan’a’ diye? Hayır, o zaman sen hangi hakla beni sorguluyorsun? Buradaki esas anlayıştaki sakatlık şu, bazı Avrupa ülkeleri kendini büyük patron olarak görüyor ve kendisinin her yaptığı doğal ama diğer, Türkiye gibi ülkeler onların kuralından, sisteminden çıkmamalı. Ne uzağa gidebilir ne içeri girebilir."