Siyaset CHP belediyelerinde grevler yayılıyor

CHP belediyelerinde grevler yayılıyor

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadıköy Belediyesi’nde başlayan grev, İstanbul’daki diğer CHP’li belediyelere de sıçradı. Milliyet, grevin taraflarıyla görüşerek talepleri dinledi.

CHP belediyelerinde grevler yayılıyor

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kadıköy Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca işçilerin başlattığı grev 10 gün sürmüştü. Sağlanan anlaşmayla ikramiye ve sosyal yardımlar hariç, en düşük işçi aylığı net 5 bin 275 TL olarak belirlenmişti. Bu gelişmenin ardından da Ataşehir ve Kartal belediyelerinde de grev kararı alınırken, Maltepe Belediyesi’nde de sözleşmede yaşanan anlaşmazlık nedeniyle işçiler greve gitti.

Haberin Devamı

‘Bütçeyi aşıyor’

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, sendikanın talep ettiği ücreti vermeye belediyenin bütçesinin imkan vermediğini belirtti. Kılıç, “Bizde en düşük maaş 2 bin 200 TL’di. Biz bunu 4 bin 180 TL’ye çıkardık. Buna ikramiye, çocuk yardımı ve evlilik yardımı da ekleniyor. Ancak işçilerin bizden istediği 5 bin 200 TL. Bu miktar Maltepe Belediyesi’nin bütçesini aşıyor. Grev işçilerin en doğal hakkı ve buna saygı duyuyoruz ancak istedikleri ücreti veremiyoruz.”

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Sendikayla görüşmelerimiz devam ediyor. Herhangi bir sıkıntı yok. İşçi kardeşlerimizle anlaşacağımıza eminiz. Greve başlamaları için 2 Mart’a kadar bir süre var. 2 Mart’a gelmeden karşılıklı anlaşacağımızı düşünüyorum” dedi. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de, sendikayla görüşmelerin devam ettiğini iletti.

Haberin Devamı

‘Taban ücret talep ediyoruz’

DİSK-Genel-Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Yenigül Dolgun ise işçilerin cephesinden yansıyanları şöyle aktardı: “Ücret adaletsizliğini ortadan kaldırmak, düşük ücret alan emekçilerin yüksek ücret alanlara yaklaşması için taban ücret uygulanması talep ediyoruz. Tüm emekçiler tarafından kabul görebilecek yüzdelik zam oranı istiyoruz. Bazı belediye yöneticilerinin birimlerde personele dönük ‘sendika yüzde 40 zam oranında diretiyor, bu yüzden anlaşamıyoruz’ gibi söylemleri tamamen gerçek dışıdır.”