Siyaset Erdoğan: Birileri edebini bozabilir biz bozmayacağız

Erdoğan: Birileri edebini bozabilir biz bozmayacağız

24.04.2013 - 17:55 | Son Güncellenme:

.

Erdoğan: Birileri edebini bozabilir biz bozmayacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecini de edep ve hayadan asla taviz vermeden sürdüreceklerine vurgu yaparken, “Birileri edebini bozabilir, bu toprakların insanı olduğunu söyleyip, bu toprakların edep ve hayasından nasibini almamış olabilir, birileri edebin dili yerine nefretin, husumetin, öfkenin, kanın diline esir olabilir ama biz sabırla, metanetle, edep ve hayanın diliyle konuşacağız. Biz öfkenin ve nefretin değil sevginin diliyle konuşacağız. Biz ayırmanın, bölmenin, çatıştırmanın diliyle değil, kardeşliğin diliyle konuşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği tarafından düzenlenen “Edep” temalı programda yaptığı konuşmada imam hatiplilere seslendi.

-“ZİHİNLERİNDE FİKİR, DİLLERİNDE ZİKİR, GÖNÜLLERİNDE İMAN DOLU İKSİRLE YÜRÜYEN GENÇLER”-

Erdoğan şöyle konuştu:

“Bu gençler Türkiye’nin gençleri, bu gençler Kuran’ın aydınlığında, Hazreti Peygamberin yolunda yürüyen gençler. Bu gençler silahı değil, öfkeyi değil, nefreti değil, Kuran-ı Kerim’i, Hadis-i Şerifleri, en önemlisi de edebi, hayayı, sevgiyi kuşanmış gençler. Bu gençler dünya yolculuğunda yanlarına ayeti, hadisi, edep ve hayayı azık olarak almış, bununla yetinmeyi bilmiş gençler. Bu gençler Hazreti Nebi’nin aşkı ile yanan gençler. Bu gençler peygamber sevgisi ile tutuşan gençler. Bu gençler zihinlerinde fikir, dillerinde zikir, gönüllerinde iman dolu iksirle yürüyen gençler. Bu gençler var ya bu gençler, bu gençler her türlü baskıya, sindirmeye, tuzağa rağmen Kuran’ın öğretilmesine ve öğrenilmesine kendisini adamış gençler. Bu gençler imam hatip okullarında yüreğini Kuran’ın bereketine adamış gençler. Bu gençler imam hatip okullarının öğrencisi, mezunu, diğer düz, orta ve lise gibi okullarımızın öğrenci ve mezunları olarak hayatlarını ilime, hikmete adamış gençler. Bu gençler edep ve hayayı hayatlarının her zerresine zerk etmiş, tahriklere aldırmamış, öfkenin ve nefretin diline esir olmamış, selam ile konuşan yani barışın, dayanışmanın, kardeşliğin mücadelesini veren gençler.”

Haberin Devamı

-“EDEBİ OLMAYAN HİÇBİR MÜCADELE HAK MÜCADELESİ DEĞİLDİR”-

Hayatın her anının Hazreti Peygamber gibi edeple, haya ile tevazu ile süslenmek zorunda olunduğunu söyleyen Erdoğan, “Biz ceddimizi, neslimizi iyi bileceğiz ama hepsinden öte kendimizi bileceğiz. Dünyayı değiştirmek, dünyaya barışı egemen kılmak için bile yola çıksanız bile önce edep, önce haya diyeceksiniz. İlim için bile yola çıksanız önce edep önce haya diyeceksiniz. Evinizde anne babanıza öf bile dedirtmeyeceksiniz. Kardeşlerinize, sokakta insanlara, dünya üzerinde tüm yaratılmışlara edeple, haya ile muamele edeceksiniz. Edep yoksa inanın hiçbir şey ama hiçbir şey yok. Edebi olmayan hiçbir mücadele hak mücadelesi değildir. Edepten beslenmeyen hiçbir hareket hedefine ulaşamaz. Eğer üzerinizde edep ve haya zırhı yoksa çelikten zırhlar bile size fayda etmez. Konuşurken edebe riayet edin, ya susun ya hayır söyleyin. Yürürken, yemek yerken, oturup kalkarken, her anınızda lütfen edebe riayet edin” dedi.

Haberin Devamı

-“EDEP OLMAYAN YERDE ÇATIŞMA OLUR, TERÖR OLUR”-

Başbakan Erdoğan, davalarının, hareketlerinin, gönülleri fetihlerinin ancak ve ancak edeple ilerleyeceğini, edeple zafere ulaşacağını vurgularken, Türkiye’de, Türkiye’nin yakın coğrafyasında karşı karşıya kalınan sorunların sebebinin büyük tertiplerde, büyük komplo teorilerinde aranmaması gerektiğini kaydetti. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Elbette harici etkenlere bakacağız, elbette bizim üzerimize yazılan senaryolara karşı çok dikkatli olacağız, elbette husumeti, çatışmayı, istismarı, sömürü bir yaşam tarzı olarak seçenlere, aramıza fitne, nifak sokmaya çalışanlara karşı uyanık olacağız. Ancak dışarıya odaklandığımız kadar hatta ondan çok daha fazla içeriye odaklanmak, kendimizi her daim muhasebeye çekmek, ölmeden önce kendinizi muhasebeye çekiniz, dışarıyla mücadeleden önce kendimizle mücadelede muzaffer olmak zorundayız. Edebin terk edildiği yerde sefalet, husumet olur. Kardeşin kardeşe hürmet göstermediği, edeple muamele etmediği yerde çatışma olur, terör olur. Edebin önemsenmediği yerde ilim değil cahillik, ilerleme değil gerileme, büyüme değil çöküş olur. İşte sizler siz gençler bu ülkede, tüm bu coğrafyada edebin değerini tek tek anlatacak, edebin önemini hatırlatacak ve en başta edep ve hayayı tüm coğrafyaya inşallah egemen kılacaksınız. İşte bizler imam hatip okullarını en başta bunun için önemsiyoruz, ilmini Kuran-ı Kerim’den, edebini Siyer-i Nebi’den almış bir gençliğin dünyayı değiştireceğine yürekten iman ediyoruz.”

Haberin Devamı

- “SÜRECİ DE EDEP VE HAYADAN TAVİZ VERMEDEN SÜRDÜRECEĞİZ”-

Haberin Devamı

Kalbinde Allah, peygamber sevgisi olanların olduğu bir toplumda ırkçılık, kavmiyetçilik, kabilecilik ve ayrımcılığın olamayacağını dile getiren Erdoğan, “Biz sorunlarımıza başka yerlerden çözümler aramayacağız. Biz çözümleri ithal edenlerden, taklit edenlerden olmayacağız. Eğer özümüze, ecdadımıza bakarsak, eğer kendi medeniyetimize yönümüzü dönersek, eğer bu toprakların edep ve hayasını kuşanırsak inanın çözülemeyecek hiçbir sorun ama hiçbir sorun kalmayacaktır” dedi.

Terörün bitirilmesi sürecini de edep ve hayadan asla taviz vermeden sürdüreceklerinin altını çizen Başbakan Erdoğan, “Birileri edebini bozabilir, bu toprakların insanı olduğunu söyleyip, bu toprakların edep ve hayasından nasibini almamış olabilir, birileri edebin dili yerine nefretin, husumetin, öfkenin, kanın diline esir olabilir. Birileri bütün milli ve manevi değerleri çiğneyip, ölmenin ve öldürmenin çığırtkanlığını yapabilir ama biz sabırla, metanetle, edep ve hayanın diliyle konuşacağız. Biz öfkenin ve nefretin değil sevginin diliyle konuşacağız. Biz ayırmanın, bölmenin, çatıştırmanın diliyle değil, kardeşliğin diliyle konuşacağız” diye konuştu.