Siyaset Görkemli uğurlama

Görkemli uğurlama

09.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Görkemli uğurlama

Görkemli uğurlama

MHP Lideri Alparslan Türkeş'in naaşı, Başkent'te düzenlenen görkemli bir törenle toprağa verildi. Cenaze törenine yüzbini aşkın MHP'li katılırken, Ankara trafiği felc oldu

MHP Lideri Alparslan Türkeş dün yüzbini aşkın MHP'linin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi.
Türkeş'in cenazesi 08.50'de Bayındır Tıp Merkezi'nden MHP Başkanlık Divanı üyelerinin omuzları üzerinde çıkarılarak, Keçiören Belediyesi ait kırmızı beyaz karanfillerle donatılan, Türk bayrağı motifli cenaze arabasına yerleştirildi. Türkeş'in naaşı onbinlerce partilinin eşlik ettiği kortejle yaklaşık iki saat süren bir yürüyüş sonunda TBMM'ye getirildi.
Yurdun dört bir yanından ve yurtdışından Türkeş'in cenazesi için Ankara'ya akın eden partililerin yoğunluğu ve kar yağışı, Başkent'e giriş yollarıyla kent trafiğini felce uğrattı. Eskişehir ve Konya yolları tıkandı, İstanbul ve Samsun yollarında ise trafik kontrollü olarak sağlanabildi.
Türkeş'in cenazesine gelen partililer ve vatandaşlar, gece 03.00'ten itibaren Bayındır Tıp Merkezi önünde ve çevresinde toplanmaya başladı. Bayındır Tıp Merkezi'nin bulunduğu Eskişehir Yolu saat 05.15'te trafiğe kapatıldı. İşlerine veya okula gitmek isteyen vatandaşların, Eskişehir Yolu boyunca yürüdükleri gözlendi. Konya Yolu da, 07.30'dan itibaren trafiğe kapandı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 07.40'ta babasının cenazesini almak üzere Bayındır Tıp Merkezi önüne geldi. Kalabalığın kontrolü ve kortej oluşturma çalışmalarını, "görevli" kolluklu 5 bin ülkücü genç yönetirken, 7 bin polis de, cenaze kortejinin güvenliği için görev yaptı. "Ülkücü hareket engellenemez", "Başbuğ ölmedi kalbimizde yaşıyor", "Başbuğlar ölmez, vatan bölünmez", "Başbuğ Türkeş" sloganları atan, tekbir ve salavat getiren kalabalık ellerinde, Türk ve üç hillali MHP bayraklarıyla bağlı oldukları ülkü ocaklarını gösteren flamalar taşıdı.
Türkeş'in cenaze kortejinin ilk sırasında, Tuğrul Türkeş ve parti yöneticileri yer alırken saat 09.05'te Bayındır Tıp Merkezi'ni gelen Devlet Bakanı Bekir Aksoy ve DYP Elazığ Miletvekili Mehmet Ağar, ikinci sıradaydı. Bir süre önce intihar eden Nil Pınar İnanoğlu'nun eşi Sezer İnanoğlu da cenaze kortejindeydi.
Cenaze korteji, İnönü Bulvarı boyunca yolun her iki tarafındaki MHP'li gençlerin oluşturduğu güvenlik çemberi arasında TBMM'ye doğru ilerleyişini sürdürdü. Bursa İl Başkanlığı'na ait bir araçtan da sürekli "buradaki herkesi misafir olarak kabul edip provakasyonlara kapılmayın, töreninin Türk - İslam törelerine uygun gerçekleştirilmesine yardımcı olun" anonsları yapıldı.


Türkeş'in cenazesi Bayındır Tıp Merkezi'nden alındıktan sonra kortej eşliğinde TBMM'ye getirildi. Ailesi ve protokole mensup kişiler dışında hiç kimsenin alınmadığı Meclis'teki resmi törende saygı duruşunun ardından cenaze, kortej eşliğinde Genel Merkez'e uğurlandı. Meclis'te grubu bulunan bütün parti liderlerinin hazır bulunduğu törende sadece DYP Lideri Tansu Çiller kortejin uğurlanışında Meclis dışına kadar cenazenin arkasından yürüdü. Çiller ailenin ortasında yürürken Tuğrul Türkeş'in Çiller'le yanyana gelmemeye özen gösterdiği ve en sağda yürüdüğü dikkat çekti.
Meclis'teki törene gelen ilk lider ANAP Lideri Mesut Yılmaz oldu. Yılmaz'ın hemen arkasından gelen BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'ysa Yılmaz'dan ayrılmamaya çaba gösterdi. Her iki lider de tören yerinde bulunan akrabalara başsağlığı dilerken Seval Türkeş evine gelmesini kabul etmediği Yazıcıoğlu'yla karşılaşmadı. Yazıcıoğlu, genel merkez önündeki tören ve cenaze namazına katılmadı.
Meclis'teki törene en son gelen lider CHP Genel Başkanı Deniz Baykal oldu. Başbakan Necmettin Erbakan'ın tören yerine gelişinde Türkeş'e yönelik sözleri nedeniyle resmi korumalarla tartışan "Sakarya Grubu"ndan korumaları yer almadı.
Erbakan'ın yakasında yer alan Türkeş'in resmi rüzgar nedeniyle uçtu. Türkeş'in resmi bir koruma tarafından uçtuğu yerden alınarak Başbakan'ın yakasına tekrar iğnelendi.
Çiller ise törene Erbakan'dan sonra geldi. Erbakan'la tokalaşan Çiller daha sonra Türkeş' in eşi Seval Türkeş ve diğer aile bireylerinin yanına giderek başsağlığı diledi. Türkeş ailesine ayrılan yerde kendisine yer açan ve Seval Türkeş'in arkasında duran Çiller'i, Koruma Amiri uyardı. Çiller bunun üzerine Erbakan'ın yanında kendisine ayrılan yere gitti.
DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk'la Genel Başkan Yardımcısı İsmet Sezgin ve DSP Lideri Bülent Ecevit de tören yerine ilk gelenlerdendi.
İsmi MHP Genel Başkanlığı için geçen Devlet Bakanı Namık Kemal Zeybek'in de son derece üzgün olduğu görüldü.
Tekerlekli sandalyeyle tören yerine gelen eski MHP yöneticilerinden Muharrem Şemsek de Türkeş ailesinin yanında yer aldı.
Törene MHP yöneticileri, bakanlar, büyük bölümü ANAP ve DYP'li olan çok sayıda milletvekili, Kırım Millet Meclisi Başkanı Mustafa Cemil Kırımoğlu ve Türki Cumhuriyetlerin temsilcileri de katıldı. Eski siyasetçiler de törende hazır bulunurken Osman Bölükbaşı ilk gelenler arasındaydı.
TBMM'deki törende Keçiören Belediyesi'ne ait bir aracın üzerine yerleştirilen haporlörden Kuran okundu.



Türkeş'in naaşı Meclis'ten çıkartılarak Karanfil sokaktaki genel merkezin önüne getirildiğinde cenaze aracının üzerine binadan karanfiller atıldı. Kortejin önünde yürüyenler arasında İstanbul eski Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu da vardı.
Törende konuşan MHP Genel Sekreteri Koray Aydın, Türk dünyasının liderini kaybettiğini belirterek "Çoğumuz annemizi, babamızı, yakınlarımızı kaybettik. Ancak bu farklı bir acı. Acıların en büyüğü. Biz başbuğumuzu kaybettik" dedi.
Cenaze törenin ardından Kocetepe Camii'ne getirildi. Seval Tükeş, korteji özel araçla izledi. Cenaze namazı sırasında, camiin avlusunda izdiham yaşandı.
Namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı. Musalla taşının hemen arkasında ön safta Tuğrul Türkeş, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Erbakan, Fethullah Gülen ve Ağar yanyana durdu. Demirel törene fötr şapkasıyla katılırken, Erbakan'la Gülen takke giydi.
Musalla taşının başında Türkeş'in biri genç subayken diğeri yaşlılığında çekilen iki fotoğrafı eller üzerinde tutuldu.
Yazıcıoğlu, muhtemel tepkiler nedeniyle MHP Genel merkezi önündeki tören ile cenaze namazına katılmadı. Hatm - i Şerif'ten sonra bir konuşma yapan Tuğrul Türkeş babasının Türk neslinin yetiştirdiği büyük devlet adamlarından, bilge liderlerinden biri olduğunu söyledi. Türkeş şöyle konuştu:
"Türkiye Cumhuriyetini kuran Büyük Atatürk'le, Türklere Anadolu kapılarını açan Alpaslan'la Fatih ve Kanuni'yle berabersin. Kahraman Türk komutanlarıyla berabersin. Yetiştirdiğin milyonlarca Türkeş'le senin yolunda yürümeye bugün yemin ettik."


Türkeş, törenlerin ardından Bakanlar Kurulu'nca Atatürk Orman Çiftliği'nde tahsis edilen anıtmezar yerinde toprağa verildi. Kocatepe Camii'ndeki cenaze töreninin ardından saat 14.00'te cenaze aracına konulan Türkeş'in cenazesi, polis kordonu eşliğinde, Meşrutiyet Caddesi - Atatürk Bulvarı - Kızılay - Gazi Mustafa Kemal Bulvarı güzergahını takip ederek Atatürk Orman Çiftliği - Emek kavşağındaki anıtmezar yerine götürüldü. Kortejdekiler, 7 kilometrelik mesafe boyunca tekbir getirerek "Başbuğ Türkeş" sloganı attı. Bir araçtan sürekli olarak Kuranıkerim okundu. Korteje otomobilinde eşlik eden Seval Türkeş, zaman zaman araçtan elini çıkararak bozkurt işareti yaptı. MHP Çankaya ilçe binasından Türkeş'in cenazesini taşıyan aracın üzerine karanfiller atıldı.
Beştepe'deki mezarlığa aileden ilk olarak Tuğrul Türkeş'in eşi ve çocukları geldi.
Kortej, saat 15.50'de anıtmezar yerine ulaştı. Türkeş'in cenazesi, bulunduğu araçtan partililerce alınarak, mezar yerine getirildi. Tuğrul Türkeş, naaş mezara indirilirken kabire girerek, babasına son görevini yerine getirdi. Türkeş'in eşi ve diğer çocukları da defin sırasında mezarın başında bulundu. Türkeş'in mezarına her ilden ve KKTC'de doğduğu evden getirilen toprak da kondu. Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinden getirilen toprak da Türkeş'in mezarına serpildi. Türkeş'in naaşı 16.05'te toprağa verildi.